BANIJA SE I DALJE TRESE / Seizmolog tvrdi da se potresi kreću sjeverozapadno: A kada će prestati? E, tu nema dobrih vijesti

Image
Foto: Thinkstock, Ilustracija

Seizmolog Krešimir Kuk poručio je da se ne može znati kada će prestati serija manjih potresa na Baniji, a to što su podrhtavanja sve slabija nije jamstvo da neće opet udariti jači potres

22.12.2021.
10:05
Thinkstock, Ilustracija
VOYO logo

Gotovo godinu dana nakon velikog potresa koji je pogodio Baniju, tlo i dalje podrhtava na tom području. Seizmolog Krešimir Kuk poručuje kako se seizmička aktivnost u posljednje vrijeme povećala, a primijetio je i jedan trend.

"Imamo već dulje vrijeme učestalu seizmičku aktivnost, koja je zadnjih mjesec-dva malo pojačana. To nisu jači potresi, mi ih ni ne očekujemo, jer je nastavak serije koja traje dulje vrijeme, ali ih možda ima više magnitude dva ili tri koji se više osjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migracija uz rasjed

Već dulje vrijeme imamo migraciju epicentara prema sjeverozapadu. Puno potresa se u posljednjih pola godine događa prema ovom dijelu. Potresi se kreću prema sjeverozapadu i malo sjeverno prema Velikoj Gorici. Bilo je potresa koji su se malo jače osjetili na tom području, a to je tijek seizmičkih aktivnosti nakon onoga što se dogodilo potkraj prošle godine", rekao je Kuk za N1.

Image
TLO NE MIRUJE /

Novi potres na Baniji uznemirio građane: 'Prejako', 'Buka, tutnjava', 'Udar'

Image
TLO NE MIRUJE /

Novi potres na Baniji uznemirio građane: 'Prejako', 'Buka, tutnjava', 'Udar'

Ponovio je da su područja Zagreba i Banije seizmički odvojena. "Ono što se sada događa, u neku ruku je posljedica jačih potresa. Seizmička aktivnost traje dulje vrijeme. Bit će za koji dan objavljena slika epicentara potresa u ovoj godini koji su nastupili nakon onog glavnog prošlogodišnjeg i vidjet će se da se većina epicentara nalazi uz rasjed onog glavnog potresa koji je bio prošle godine", rekao je seizmolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potresi će potrajati

Istaknuo je da će seizmička aktivnost trajati još neko vrijeme, jer je posljedica jakih i razornih potresa. "Mi smo na samom početku serije najavili da će ta aktivnost trajati neko vrijeme, duže od godine na području Petrinje sigurno, a koliko će točno trajati, to nikad nitko ne može reći, sigurno još neko vrijeme. Primjećuje se da su potresi po jačini slabiji, što je teorijski očekivano i prati normalan slijed događanja. Nemoguće je točno precizirati kad će serija završiti, s obzirom na sadašnju aktivnost, ona je još učestala, radi se o procesu uspostave novog ravnotežnog stanja i to naprosto traje", rekao je Kuk.

Ipak, činjenica da se događaju slabiji potresi ne znači da opet u nekom trenutku neće udariti jedan jači i razorniji. "Nikad se ne može sa potpunom sigurnošću odbaciti mogućnost jakog potresa na području koje može generirati potrese. Ono što očekujemo, s obzirom na tijek odvijanja seizmičnosti i na činjenicu koliko je to područje seizmogeno, koliko se često događaju jaki potresi, ne očekujemo da bi bio neki jaki potres, ali je moguć još neki potres koji će u ovoj seriji uslijediti, jer to se ne prognozira i ne može se utvrditi s velikom točnošću", zaključio je seizmolog Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo