Ovogodišnja sezona bila je poprilično neuobičajena zbog hladnog i kišovitog vremena koje je Istru pratilo tijekom čitavog srpnja, a ni kolovoz, što se vremena tiče, nije idealan.
'Svi gosti iz Istre su se u tom periodu slijevali u Pulu, ali od toga nisu baš profitirali ugostitelji, već trgovine te kiosci s brzom hranom. Većinom su ti gosti konzumirali pizza cut ili sendviče, a ponude ima sasvim dovoljno, rekao je Glasu Istre poznati pulski ugostitelj Dušan Černjul.
Osim što je statistički bilo manje gostiju, i oni koji su došli u Istru manje troše od onoga na što su ugostitelji bili navikli, posebno kada su Talijani u pitanju.
'Talijani su se možda vratili, ali nije se vratila njihova potrošnja. Nekad su se naručila tri do četiri tanjura, a danas jedan plus desert. Dok god oni budu u krizi, ni nama neće biti bolje. Ostali gosti jednostavno manje troše, izuzev avio gostiju koji ciljano dolaze više trošiti, ali oni se rasprše po cijeloj Istri. Današnji gosti u Istri jednostavno više preferiraju brzu hranu ili si sami spremaju obroke u apartmanima pa od toga itekako profitiraju trgovine. Pa autobusi s turistima staju pred velikim trgovačkim centrima', tvrdi Černjul.
Ipak, jadikovke ugostitelja nisu ništa novo. Svaka je godina po njihovim ocjenama gora nego lanjska, a usprkos tome otvara se sve veći broj restorana.
'Da, svake godine imamo nove restorane. Iako to ne bih nazvao restoranima, nego su to ljudi koji se igraju ugostitelja. Oni otvore na par mjeseci, poberu kajmak i ako su bili zadovoljni otvore iduće godine. Ako ne, više ih nema. Mi koji radimo cijele godine zbog njih najviše ispaštamo jer se trudimo', zaključuje Černjul. Kako vi provodite ljetovanje?
Imate li negativnih iskustava sa smještajem, cijenama kod ugostitelja, prometom? Želite li nekoga pohvaliti, podijeliti svoje iskustvo? Pišite nam na vijesti@portal.net.hr. http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/ugostitelji-razocarani-turisti-ne-trose-kao-nekad-465036