Plenković: sve ćemo riješiti /

Dogovor na pomolu: HOS pristaje da Vlada ploču preseli u Novsku, ako natpis 'Za dom spremni' ostane

Nakon promjene naziva trga Maršala Tita, na pomolu je i dogovor oko druge sporne ploče - koja je mjesecima izvor ideoloških sukoba

2.9.2017.
18:36
VOYO logo

Branitelji HOS-a pristali bi spomen-ploču poginulim suborcima iz Jasenovca premjestiti na drugu lokaciju, ali samo ako im se dozvoli da na njoj ostane natpis "Za dom spremni". Je li Vlada spremna na takav kompromis, dok se čeka zakon koji bi regulirao sve simbole totalitarnih režima - premijer Plenković ne otkriva. Ali poručuje da ima rješenje.

I dalje traju pregovori oko HOS-ove ploče u Jasenovcu. Savez udruga HOS-a je spreman premjestiti ploču, ali pod uvjetom da se sporni natpis s nje ne briše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opcija da se ploča izmakne podrazumijeva priznavanje HOS-ovog simbola koji smo nosili za vrijeme rata. Taj simbol nije fašistički, nije nastao u NDH, nema veze s '41., nego s '91.", kazao je Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga.

Prema Barišiću brisanje natpisa "Za dom spremni" s grba dovodi u pitanje temelje Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi se išlo brisati naše oznake 'Za dom spremni', ako smo mi priznati, a jesmo, Hrvatska je nastala na temeljima fašizma", ističe Barišić.

A prema navodima Večernjeg lista, upravo bi to bio idući Vladin korak. Po nalogu Povjerenstva za suočavanje s prošlošću u sklopu Zakona o simbolima totalitarnih režima trebalo bi do ožujka zabraniti svu totalitarnu ikonografiju, pa tako i "Za dom spremni". Premijer konkretne poteze ne želi otkriti.

"Imamo rješenje, sve ćete vidjeti", kratko je kazao Plenković.

No, solomonsko rješenje premještanja ploče iz Jasenovca na neku drugu lokaciju u originalnom obliku neće sve zadovoljiti. SDP je prije pet mjeseci Vladi poslao interpelaciju o korištenju uzvika "Za dom spremni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz našeg prijedloga jasno je da nam nije prihvatljivo korištenje tog pozdrava, posebno nakon što ga je Ustavni sud okarakterizirao kao izraz rasističke ideologije", kazao je Arsen Bauk (SDP), saborski zastupnik.

Ukoliko prijedlog Zakona o totalitarnim režimima dođe u Sabor i izjednači HOS-ov grb s drugom totalitarnom ikonografijom, to bi mogao biti novi izazov za Plenkovićevu krhku saborsku većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo