STIŽE REFORMSKA VLADA /

Dobrović za RTL Direkt: 'Jedan grubi materijal za novu vladu je pripremljen, a sad razrađujemo detalje'

'Proveli smo pet do šest tjedana usuglašavajući reforme. Tu je javnost bila prilično nestrpljiva. Tijekom tog perioda su se iskristalizirale reforme, ustanovili smo da postoji dosta zajedničkih stajališta po pitanju reformi', kaže zastupnik Mosta o suradnji s HDZ-om

28.12.2015.
22:36
VOYO logo

Naši životi sada su u rukama HDZ-a i Mosta i Tihomira Oreškovića. Kako će sve to skupa funkcionirati razgovarali smo sa Slavenom Dobrovićem, saborskim zastupnikom Mosta i članom Nacionalnog vijeća Mosta.

Kako ste se vi osjećali danas prvi put u Saboru? Inače ste sveučilišni profesor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam ispunjen ponosom i zadovoljstvom".

U priopćenju Mosta kaže se da ćete prvo ići na rezanje plaća i beneficija zastupnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se Hrvatska nalazi. Želimo tim primjerom pokazati da smo spremni prvo rezati na sebi, na svojim pravima".

Zna li se koliki će ti rezovi biti?

"Ne znam točno, to ćemo nastojati dogovoriti s partnerima. Svakako bi se išlo na ukidanje beneficija koje se tiče naknade za odvojeni život..."

Kakav ćete mehanizam koordinacije uspostaviti između vas Mosta, HDZ-a i Oreškovića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proveli smo pet do šest tjedana usuglašavajući reforme. Tu je javnost bila prilično nestrpljiva. Tijekom tog perioda su se iskristalizirale reforme, ustanovili smo da postoji dosta zajedničkih stajališta po pitanju reformi. Jedan grubi materijal za novu vladu je praktički pripremljen i sad se razrađuju detalji".

Je li se o tim detaljima govorilo na vašem sastanku s Oreškovićem? Je li dao naslutiti koji će biti prvi potezi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo sagledali situaciju i čuli smo njegovo viđenje. On se interesirao za naše stavove".

Je li zdravstvo bilo tema?

"Bilo je govora i o zdravstvu. Ali, ono što je zajedničko za sve reforme je reforma javne uprave. Ono što je ključni problem funkcioniranja Hrvatske je slabo gospodarenje s javnim dobrom. Svakim javnim dobrom se mora gospodariti na način da se koriste prednosti".

Vi ste za to da javna uprava bude prvo mjesto ozbiljnije reforme?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je. Međutim, funkcioniranje vlade danas, mi imamo ministarstva koja su resorno organizirana, gdje se čak i pojedine konkretne stvari dijele po različitim uredima koji slabo koordiniraju, postoji slaba horizontalna povezanost".

Znači li to i manji broj ministarstava?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo uopće nije bitan broj. Bitno ih je povezati i kvalitetno obuhvatiti".

Karamarko kaže da Most ako ima stručne ljude može preuzeti sve. Imate li vi stručne ljude koji mogu koliko toga preuzeti?

"Kvaliteta Mosta je u tome što imamo dobru suradnju i otvoreni smo za sve prijedloge naše stručne javnosti. Nećemo tražiti članove kabineta samo među članovima Mosta".

Je li Strenja-Linić spremna za zdravstvo, a Lovrinović za financije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo o tome razgovarali. Doista se prvo pokušavaju identificirati koraci. Neki zahvati će uroditi s prvim rezultatima tek nakon nekoliko godina. Važno je stvoriti klimu promjena gdje će ljudi spoznati da radimo na tome da se stvore bolji uvjeti za život u Hrvatskoj".

Slažete li se s Oreškovićem da bismo novu vladu mogli imati za 30 dana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da da".

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo