DOBRE VIJESTI ZA SVE RODITELJE, KONAČNO STIŽE ISPUNJENJE OBEĆANJA: / U izradi je novi zakon, razloga za veselje imat će i tate

Image
Foto: Pixsell

Osim delimitiranja naknade drugih šest mjeseci, najavljuje se i reguliranje fleksibilnog radnog vremena, očinskog dopusta...

10.7.2020.
20:13
Pixsell
VOYO logo

HDZ još od 2016. obećaje kako će roditelji i drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta dobivati punu plaću, a iako su naknadu dva puta povećavali, ona je i dalje limitirana. Dok roditelji prvih pola godine dopusta primaju punu plaću, iznos naknada za drugih šest mjeseci protekla Vlada 2017 povećavala s 2661 kune, koliko su iznosile 2016. na 3991 kunu, a tri mjeseca prije izbora stupio je na snagu zakon prema kojem je iznosila 5643 kune za sve zaposlene i samozaposlene roditelje.

Image
KONAČNO SE MIJENJA ZAKON! /

Vlada diže rodiljne naknade, evo koliko će one iznositi za drugih šest mjeseci

Image
KONAČNO SE MIJENJA ZAKON! /

Vlada diže rodiljne naknade, evo koliko će one iznositi za drugih šest mjeseci

Ipak povećanje naknade za drugih 6 mjeseci

Ipak, čini se da će HDZ, usprkos krizi, konačno povećati naknadu i za drugih šest mjeseci, ali i olakšati roditeljima povratak na posao, što je mnogima koji žele zasnovati obitelj mnogo važnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada će se odrediti o tome, sigurno da ćemo mi inicijalne korake poduzeti vrlo brzo nakon što se formira nova Vlada", rekao je državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak za RTL.

Poručuje da ispunjenje obećanja roditelji neće čekati do novih izbora. Već sada, kaže državni tajnik, gotovo dvije trećine rodilja prima punu naknadu plaće, a vrlo brzo će se krenuti u pripreme za donošenje novog Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenje očinskog dopusta

"Novi Zakon će implementirati direktivu o ravnoteži obiteljskog i poslovnog života, to je ono uvođenje očinskog dopusta, reguliranja rada na daljinu, fleksibilnih uvjeta rada", kazao je Bošnjak.

"Ako bi napokon došlo do povećanja, odnosno delimitiranja roditeljske naknade ženama, odnosno majkama bi bilo lakše vraćanje na tržište rada, a to bi potaknulo i mnoge očeve za sudjelovanje u ranom odgoju djece. Naime, Hrvatska je na samom dnu Europske unije po sudjelovanju očeva u korištenju roditeljskog dopusta", kazao je demograf na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, Nenad Pokos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo