'nema veze s izborima' / Dobre vijesti za građane! Marić objavio kada kreću povrati poreza i do kada će svima sjesti novac

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Porezni prihodi države u svibnju su bili 50 posto manji nego u istom mjesecu lani!

3.6.2020.
12:30
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić najavio je danas da će prve isplate povrata poreza za prošlu godinu na račune građana krenuti od 12. lipnja. 

"Namjera nam je da u dva tjedna od tog datuma isplatiti sve povrate poreza za prošlu godinu", rekao je Marić na konferenciji za novinare. I naglasio da to nema veze s nadlazećim izborima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da će sve mirovine za svibanj biti isplaćene do Tijelova, odnosno 11. lipnja. 

Kad je riječ o državnim prihodima, zbog koronakrize prihodi državnog proračuna su u svibnju bili u padu u odnosu na isti mjesec prošle godine. Porezni prihodi manji su za 50 posto u odnosu na isti mjesec lani, a uplate doprinosa 27 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da su lani  porezni prihodi  u svibnju bili  6,651 milijardu kuna pad od 51,3 posto znači da je prošli mjesec država od poreza prikupila 3,239 milijarde kuna, što znači da je manjak  poreznih prihoda veći od 3,3 milijarde kuna, što je iznos gotovo dostatan za isplatu jedne mjesečne mirovine.

Od doprinosa za mirovinsko osiguranje država je lani u svibnju prikupila 1,998  milijardi kuna a pad od 26,98 posto, znači  530 milijuna kuna manje prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjesec je završio na vikend tako da su bila dva radna dana manje, kada se to uključi i pribroji ono što je sjelo u proračun u ponedjeljak, pad prihoda od poreza je 40, a od doprinosa 23 posto", rekao je Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo