ekskluzivno / Dobre vijesti iz Dubrovnika: Pročistač je u punoj funkciji, od prosinca zamućenja vode postaju prošlost!

Image
Foto: Ivona Butjer/Dubrovački dnevnik

Ekipa Dubrovačkog dnevnika danas je obišla pročistač u Komolcu

9.11.2018.
14:00
Ivona Butjer/Dubrovački dnevnik
VOYO logo

Ekipa Dubrovačkog dnevnika danas je obišla pročistač u Komolcu, a u obilasku je bio i gradonačelnik Mato Franković kao i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić sa suradnicima. S gradilišta stižu dobre vijesti - uređaj je u punoj funkciji, a preostaje još samo kraći period nakon kojeg slijedi puštanje vode u vodooprskrbni sustav Grada Dubrovnika.

„Uređaj je sada u probnom periodu od 15 dana 'mokrog rada', nakon čega kreće u sljedeću fazu. Ona se odnosi na dodatnih pet dana testiranja kompletnog sustava i onda je uređaj spreman za puštanje vode u vodoopskrbni sustav Grada Dubrovnika. Ista se ne može pustiti u sustav prije dobivanja privremene uporabne dozvole što vjerujem da će se dogoditi negdje početkom prosinca i samim time će se pustiti voda u vodoopskrbni sustav Grada Dubrovnika. Točan datum kada bismo mogli dobiti uporabnu dozvolu još ne znamo no to će se sigurno dogoditi do 10. prosinca,“ kazao je Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojednostavljeno rečeno, od prosinca ove godine, zamućenja na dubrovačkom području bi trebala postati prošlost. S obzirom na to kako se voda prije dobivanja privremene uporabne dozvole neće puštati u vodoopskrbni sustav, uređaj će se dodatno testirati, za što je, premda čudno zvuči, čak i poželjno da padne kiša kako bi se on testirao na nešto zamućenijoj umjesto sirovoj, ispravnoj vodi.

„Upravo iz tog razloga i postoji probni rad u trajanju od gotovo godinu dana kad će se vršiti dodatna testiranja i analize koje će dati konačno zeleno svjetlo. I onda naši sugrađani, najvjerojatnije negdje od prosinca, više neće morati gledati kroz prozor hoće li padati kiša ili ne, bit će im sasvim svejedno,“ izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, dovršava se i uređenje okoliša, no ono ne utječe na rokove dobivanja privremene uporabne dozvole kako bi se voda mogla pustiti u vodooprskrbni sustav.

Pri kraju jec ijela priča s uređenjem okoliša, ali to ne ovosi o privremenom oporabnoj dozvoli kako bi se mogla pustiti voda u vodoopskrbni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Uređaj je u punoj funkciji. Kao što ste vidjeli, kemikalije su dostavljene i sve ono što je bilo potrebno kako bi isti proradio. Treba kazati i kako će cijeli puni probni rad od godinu dana pratiti izvođač radova, tvrtka Suez i njeni djelatnici koji će raditi zajedno s djelatnicima Vodovoda kako bi ih se obučilo da bi nakon isteka garancijskog perioda mogli preuzeti cijeli sustav,“ istaknuo je Franković.

Podsjetimo, prva faza pročistača namijenjena je rješavanju problema zamućenja, a može otkloniti i jedan dio bakterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pročistač jer namijenjen rješavanju problema zamućenja. Jedan dio bakterija on također može riješiti, drugi dio ne, no zato paralelno i radimo na drugoj fazi pročistača. Cijeli sustav cijevi je već provučen za drugu fazu pročistača te čim prva faza završi, odmah krećemo s natječajem za drugu fazu koja bi otklonila sva bakteriološka onečišćenja, ako bi do njih došlo,“ podsjetio je Franković.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo