JESMO LI SAMO TRANZITNA ZEMLJA ILI...? / Dobili smo podatke MUP-a: Evo koliko je zahtjeva za azil podneseno prošle godine i koliko ih je odobreno

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2023. godini ukupno je izraženo 68.114 namjera za međunarodnu zaštitu

25.1.2024.
6:52
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Europa će se ove izborne godine morati suočiti s jednom vrlo važnom temom – migracijama. Otkako smo 1. siječnja 2023. godine postali dio šengenskog prostora, Hrvatska je postala zemlja koja, uvjetno rečeno, "brani granice EU-a" od ilegalnih ulazaka i prelazaka.

Sve češće u medijima slušamo i o hvatanju krijumčara migranata, a koji u zadnje vrijeme nerijetko bježe pred policijom, a što rezultira opasnim potjerama po cestama diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda najteža situacija je na granici s Bosnom i Hecegovinom, a baš od tamo nedavno je izvještavao RTL Danas koji je razgovarao s načelnikom Općine Vojnić Nebojšom Andrićem.

"Ono što me zabrinjava su te policijske potjere kojima svjedočimo svakodnevno u Karlovačkoj županiji, gdje krijumčari bježe i koji ne prezaju ni od toga, idu i na policiju. Plašim se da će takvih stvari biti još i više“, rekao je, dodavši kako sve to po njemu nema smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija, kada uhvati migrante, njima je samo bolje jer policija dalje vodi skrb o njima, oni ih samo registriraju i onda im osiguraju prijevoz do prihvatnih centara. Daju im papire s kojima oni mogu jednostavno otići dalje u zemlje Europske unije", kazao je. Dodao je da su u proteklih četiri-pet godina stotine i tisuće migranata podnijele zahtjev u Hrvatskoj, međutim u prihvatnim kampovima u kojima trebaju biti, njih je možda par stotina.

Image
GRAĐANI ŠOKIRANI /

Filmska potjera za migrantima završila na Kustošiji: 'Unuke mi tu idu u školu svaki dan, mogle su nastradati'

Image
GRAĐANI ŠOKIRANI /

Filmska potjera za migrantima završila na Kustošiji: 'Unuke mi tu idu u školu svaki dan, mogle su nastradati'

Nije tajna da je Hrvatska samo tranzitna zemlja. No, jesmo li baš svima samo zemlja koju moraju prijeći, pazeći pritom da ih policija ne uhvati, ili smo nekima ipak novi dom, ili barem privremeno mjesto gdje će se skloniti? Koliko uopće ljudi traži azil u Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odobreno 45 međunarodnih zaštita

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, a koje su nam na naš upit dostavili, u 2023. godini ukupno je izraženo 68.114 namjera za međunarodnu zaštitu.

"Od te brojke, samo 1783 osobe (2% od broja izraženih namjera) su podnijele zahtjev za međunarodnu zaštitu, a čime započinje postupak odobrenja međunarodne zaštite“, kazali su nam iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U navedenoj 2023. godini odobreno je 45 međunarodnih zaštita, od čega 43 azila i dvije supsidijarne zaštite. Od odobrenih zahtjeva, 40% otpada na osobe ženskog spola i 60% osoba muškog spola. Od ukupnog broja odobrenih zaštita, 24% osoba su maloljetne osobe.

S druge strane, rješenjem je odbijeno 90 zahtjeva, neovisno o godini podnošenja zahtjeva. Iz MUP-a su nam kazali da je u 2023. godini ukupno obustavljeno 6298 postupaka odobravanja međunarodne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život ugrožen povratkom

Inače, azil ili supsidijarna zaštita priznaje se osobama čiji bi život bio ugrožen povratkom u zemlju podrijetla.

Azil će se priznati tražitelju koji se nalazi izvan zemlje svog državljanstva ili uobičajenog boravišta, a osnovano strahuje od proganjanja zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja zbog čega ne može ili ne želi prihvatiti zaštitu te zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Supsidijarna zaštita pak će se priznati tražitelju koji ne ispunjava uvjete za priznavanje azila, ako postoje opravdani razlozi koji ukazuju da će se povratkom u zemlju podrijetla suočiti sa stvarnim rizikom trpljenja ozbiljne nepravde i koji nije u mogućnosti ili zbog takvog rizika ne želi prihvatiti zaštitu te zemlje. Pod pojmom ozbiljne nepravde, podrazumijeva se prijetnja smrtnom kaznom ili smaknućem, mučenje, nečovječno ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje te ozbiljna i individualna prijetnja životu civilnog stanovništva zbog proizvoljnog općeg nasilja u situacijama međunarodnog ili unutarnjeg oružanog sukoba.

POGLEDAJTE VIDEO: Desnica još jednom zaziva vojsku na granici, a ljevica i dalje tvrdi: 'Migranti nisu prijetnja'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo