UPALJENI ALARMI /

Nevrijeme ide prema Istri, potop na Krku: U Sloveniji kaos na cestama, poplave i odroni

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenja za gotovo sve hrvatske regije

3.10.2024.
16:18
VOYO logo

Nakon što je kišni val u srijedu navečer zahvatio dijelove Istarske županije, u četvrtak stiže nova obilna kiša. U Sloveniji je pao snijeg, kaos je na cestama, a ponegdje su i zatvorene zbog odrona i poplava.

Raste vodostaj

17.20 - Vodostaj rijeke Kupe ubrzano raste još od jutra. Kako javlja Kaportal, vodostaji su još daleko od onih kritičnih, no pitanje je što će se događati u idućim satima i danima. Kiša ne prestaje padati na karlovačkom području, ali ni uzvodno od grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problema zasad nema, no vodostaj Kupe u 17 sati iznosi 538 centimetara, čime je nastupilo i pripremno stanje obrane od poplave. Hrvatske vode procjenjuju da bi se vrhunac vodostaja trebao dogoditi u petak. Kupa bi tada trebalo dosegnuti 750 centimetara, što predstavlja razinu na kojoj nastupaju izvanredne mjere obrane od poplave.

Korana zasad raste sporije. Jači porast počeo je tek u poslijepodnevnim satima pa zasad ne prijeti obalnom području. Na području Karlovačke županije pripremno stanje obrane od poplave proglašeno je i na Dobri u Turkovićima i Lešću te na Kupčini i u sabirnom kanalu Lazina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sava je također narasla, pogledajte u videu:

Karlovac priprema obranu od poplava

16.36 - Zbog najavljenih velikih količina oborina, počele su i pripreme za obranu od poplava na karlovačkom području. U samo tri sata, jutros je vodostaj Kupe u Karlovcu porastao 143 centimetra. Korana također raste po nekoliko centimetara na sat. U 17 sati sastaje se Stožer civilne zaštite, a građani se nadaju da neće doći do velikih poplava.

Pljusak na Krku

16.35 - IstraMet javlja da jaka kiša pada na Krku. "Potop na Krku je u tijeku…", napisali su na Facebooku. Količina kiše je prešla 147 mm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Istri se očekuje velika količina oborina

16.20 - IstraMet je u svojoj prognozi upozorio na oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Izgledne su vrlo obilne količine kiše, naročito navečer i u drugom dijelu dana. Puhat će umjerena i jaka bura i levant, a ponegdje su mogući olujni udari.

Ista stranica objavila je i kartu koja prikazuje količinu oborina na istarskom području. "Večeras show program", stoji u objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su objavili i satelitska promatranja koja prikazuju kako se intenzivira kišni val.

Na stranici Weather radar također se mogu pratiti padaline koje se približavaju Istri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: WeatherRadar/Screenshot

Kaos na cestama u Sloveniji

15.07 - Kišovito vrijeme uzrokuje dodatne gužve na cestama u Sloveniji.

Zbog bure na vipavskoj brzoj cesti, između Nanosa i Ajdovščine zabranjen promet za kamp prikolice, hladnjače i vozila s ceradama. 24ur javlja da su ceste ponegdje zatvorene zbog poplava i odrona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počela sezona grijanja

14.40 - HEP-Toplinarstvo je u četvrtak započelo s uključivanjem grijanja za više od 130 tisuća krajnjih kupaca spojenih na toplinske sustave u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. Uključivanje grijanja u svim toplinskim podstanicama trajat će približno tri dana.

Image
KREĆA OGRJEVNA SEZONA /

HEP-Toplinarstvo započinje s uključivanjem grijanja: Evo tko je prvi na redu

Image
KREĆA OGRJEVNA SEZONA /

HEP-Toplinarstvo započinje s uključivanjem grijanja: Evo tko je prvi na redu

Kako navode na svojim stranicama, "u novoj ogrjevnoj sezoni grijanje će se prvo uključiti prioritetnim krajnjim kupcima – dječjim vrtićima, školama, domovima zdravlja te domovima za starije i nemoćne osobe, a potom i stambenim/poslovnim zgradama u kojima su završeni svi radovi na unutarnjim instalacijama i koje su spremne za prihvat toplinske energije."

Snijeg u Sloveniji

12. 51 - Kiša u višem gorju u Sloveniji u četvrtak je počela prelaziti u snijeg pa su se neki dijelovi zabijelili. Kamere na Kredarici, slovenskoj planini od 2.515 metara, snimile su snježni pokrivač, objavili su na stranici meteo.si.

Kako javlja portal Bh-index, grmljavina i lokalna nevremena mogli bi kasno u četvrtak zahvatiti dijelove Bosne i Hercegovine. Glavnina padalina past će u noći na petak, gdje se u Hercegovini očekuje jače grmljavinsko nevrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DHMZ izdao upozorenja

Zbog jake kiše tijekom noći u Istri su se stvarale bujične poplave, vatrogasci imali pune ruke posla

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenja za gotovo sve hrvatske regije. Zapadna obala Istre, Kvarner, Kvarnerić, kninska, gospićka, dubrovačka i riječka regija obojene su u crveno što znači da je vrijeme izuzetno opasno. Strahuje se od vjetra, kiše i grmljavinskih nevremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječka regija jedina je za koju nisu izdana upozorenja.

DHMZ

Podsjetimo, i naša meteorologinja Ana Bago Tomac upozorila je da na jaku i obilnu kišu na zadarskom i dalmatinskom zaleđu, koju će pratiti grmljavina. Moguće su i bujične poplave. Vjetrovito i kišovito bit će i na sjevernom Jadranu i gorskoj Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO: Stiže nova kiša i nove nestabilnosti, a zatim i jaka bura

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo