NE PLAĆAJU IH /

Djelatnicima Hitne pomoći tužili poslodavca zbog prekovremenih: 'Mi smo na rubu funkcioniranja...'

Vrijednost bjelovarskih tužbi iznosi oko milijun i pol kuna, a na leđa sustava moglo pasti i više od 2 milijarde kuna za odštete

21.11.2018.
8:00
VOYO logo

Od 98-ero zaposlenika bjelovarske Hitne pomoći, 50-ero ih je odlučilo da više ne može i ne želi raditi prekovremeno, a da im se to ne plati. Odlučili su podnijeti tužbe protiv poslodavca, a oni su samo neki u nizu koji će najvjerojatnije državu olakšati za još nekoliko milijuna kuna jer im se ne poštuju prava iz kolektivnog ugovora.

Dario u Hitnoj kao medicinski tehničar radi već 15 godina. Život je posvetio spašavanju života, a istupom u javnost spašava sebe i svoje kolege jer kaže, više ne mogu šutjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada nitko nije ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi krenuo s tolikom velikim prosjekom zaposlenika. Oko 60 posto zaposlenika pokrenulo je tužbe", rekao je Dario Gazić, predstavnik zaposlenika Zavoda zahitnu medicinu BBŽ-a.

Odnosno liječnici, tehničari i vozači. Bilo zbog prirode posla, ali i kroničnog nedostatka djelatnika, svakoga mjeseca posljednjih pet godina redovito odrade oko 20 sati prekovremeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do ruba funkcioniranja sustava"

"Imamo dodatak 20 posto na uvjete rada. Na tim prekovremenim satima ti uvjeti se nisu računali. Kao i dodaci na odgovornost za zdravlje pacijenta i dodaci koji su na godine staža", rekao je Gazić. 

Kaže pacijenti to ne osjećaju jer sav teret, umor i nezadovoljstvo drže u sebi.

"To vam je do ruba, do ruba funkcioniranja sustava", kazao je Gazić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj bjelovarske Hitne pred kameru ne želi, ali u telefonskom razgovoru nam je rekao da vode sporove sa svojim zaposlenicima kao i u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj i dok traju sporovi ne može ništa komentirati, ali da sve rade prema zakonu.

Više od 100 pravomoćnih tužbi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Zakon i stvara probleme. Prije pet godina uspostavljen je Centralni obračun plaća i od tada su se, kažu, pojavili problemi s isplatama tih dodataka. Od tada je podneseno čak 1700 zahtjeva za tužbama.

"Imam siguran podatak da je više od 100 pravomoćnih presuda u našu korist doneseno i prvostupanjskih, Općinski sudovi su isto više od 100 do sada u našu korist doneseno", kazala je Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Vrijednost bjelovarskih tužbi iznosi oko milijun i pol kuna, a ukupno bi na leđa sustava moglo pasti i više od 2 milijarde kuna za odštete. Iz Ministarstva zdravstva na današnji nam upit nisu odgovorili, a ministar je ovu temu obećao riješiti još početkom godine. Sad je skoro pa njezin kraj, a rješenje se još ne nazire.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo