'NAŠIH PET MINUTA' / Djelatnici Hitne medicinske pomoći pripremaju prosvjed svaki ponedjeljak i to kako bi natjerali Beroša da ispravi grešku Hebranga iz 1998. godine

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U pozivu koji se dijeli mrežama, pozivaju sve djelatnike zavoda diljem zemlje, bilo da rade u Hitnoj pomoći ili sanitetskom prijevozu, da upale zvučne signale na 5 minuta

20.2.2022.
16:26
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Pod nazivom "Naših 5 minuta" djelatnici Hitne medicinske pomoći organiziraju masovno uključenje zvučnog signala u ponedjeljak u 12 sati. Društvenim mrežama već se dijeli poziv upućen djelatnicima hitne službe, ali i sanitetskog prijevoza.

"Pozivamo sve djelatnike zavoda diljem zemlje, bilo da rade u Hitnoj pomoći ili sanitetskom prijevozu, da ovog ponedjeljka 21. veljače u 12 sati upalimo SVI zvučne signale na 5 minuta i na taj način poručimo Vladi i ministru Viliju Berošu da je vrijeme da isprave grešku koju je 1998. godine napravio ondašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang kada je nama hitnjacima ukinuo beneficirani radni staž i od tada nas stavio u nepovoljan položaj naspram drugih profesionalnih interventnih službi u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tog razloga u ponedjeljak u 12 sati neka hrvatski gradovi i mjesta čuju naš glas koji će ovaj put biti napokon i isključivo SAMO ZA NAS!", stoji u pozivu.

Tvrde naime kako Hitna medicinska služba predstavlja jedinu žurnu službu u Republici Hrvatskoj čiji djelatnici nemaju beneficirani radni staž za posao koji obavljaju. "Osim vatrogasaca i djelatnika MUP-a, beneficirani radni staž u Hrvatskoj imaju operni pjevači, ribari, dimnjačari, monteri dalekovoda, balerine, vozači tramvaja, ali ne i djelatnici hitne medicinske pomoći", navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLIJEDI KOLAPS? /

Sanitetski djelatnici u Zagrebu i dalje u štrajku: Pridružit će im se i kolege iz cijele Hrvatske!

Image
SLIJEDI KOLAPS? /

Sanitetski djelatnici u Zagrebu i dalje u štrajku: Pridružit će im se i kolege iz cijele Hrvatske!

Ističu potom kako je njihov posao zahtjevan te su izloženi velikoj količini stresa koji utječe na njihovo psihičko i fizičko zdravlje. "Danas se od jednog hitnjaka očekuje da sa 67 godina može kvalitetno odraditi posao u čijem su pitanju ljudski životi. Realno, sa 67 godina vi niste u stanju nositi osobu s četvrtog kata neke zgrade koja zajedno s nosilima ima više od 100 kilograma, a to naši djelatnici u sanitetskom prijevozu čine svaki dan više puta", tvrde. 

"Zamislite vozača hitne pomoći sa 67 godina koji treba juriti kroz križanja da bi što prije došao na mjesto intervencije, tehničara koji treba otvoriti venski put i masirati nekome srce za vrijeme reanimacije ili liječnika od 67 godina koji treba poslušati nekome pluća ili se spustiti u provaliju, uvući u razbijeni auto i nekome pružiti prvu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamislite kolegicu koja radi kao dispečer sa 65 godina i cijelu noć treba ostati sabrana dok prima pozive, upravlja timovima na terenu i trpi uvrede nezadovoljnih građana", govore dalje.

"Kako god okreneš, u svemu ovome najviše ispaštaju naši pacijenti koji ne dobivaju adekvatnu prvu pomoć i djelatnici Hitne medicinske pomoći koji zadnje godine svog radnog staža provode po bolovanjima i fizikalnim terapijama jer nisu više u mogućnosti obavljati posao u kojem su psihički i fizički izgorjeli, a to sve državu opet košta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država kao država, nekome je majka, nekome maćeha. Za nekoga ima, za nekoga nema", zaključili su.

Kako neslužbeno doznaje Moj portal, planirano je, doznajemo, da se prosvjed na ovaj način odvija nekoliko tjedana, a ako se ništa ne postigne istim, "hitnjaci" su spremni na proljeće organizirati prosvjed u Zagrebu na Markovu trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo