debelo prekoračili limit / Dječja bolnica Srebrnjak odlazi u bankrot? HZZO im odbio isplatiti tri milijuna kuna

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Unatoč Sanacijama i utučenim milijardama, financijski problemi bolnica ne nestaju. HZZO dječjoj bolnici Srebrnjak ne želi platiti tri milijuna kuna koje su već potrošili. Ravnatelj se buni i kaže: radimo više nego ikad, otvorili smo nove odjele i skratili liste čekanja - a ne žele nam platiti

8.2.2016.
19:12
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Na dječjoj bolnici Srebrnjak uvijek je gužva. Ravnatelj kaže kako  rade punom parom, zbog čega troše više nego je predviđeno. Problem je nastao kad im je HZZO rekao da su potrošili tri milijuna previše i kako im to neće isplatiti. 

"Ja pitam hrvatsku javnost da li da kalkuliramo, da li da vraćamo djecu doma, ili da radimo. Ako ne budemo radili, mi smo kazneno odgovorni, ako je bolnica popularna, onda smo bi budale", požalio se ravnatelj Boro Nogalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako su limit prekoračili jer su učinili mnogo toga. Među ostalim i otvorili ovaj odjel jednodnevne kirurgije. 

"Ti su novci ciljano uloženi, uz dozvolu svih institucija. Mi smo to ostvarili i sada nam oni kažu da nam to neće isplatiti. Nema potrebe za daljnjim komentarima", rekla je voditeljica odjela dječje kirurgije Maša Hrelec Patrlj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zahvaljujući novootvorenoj jednodnevnoj kirurgiji, Gabrijela je jutros u 10 došla liječniku, a već u 15 sati se od operacije krajnika oporavljala kod kuće. Njena je majka izvan sebe.

"Mislim da je to neozbiljno, puno je toga učinjeno. Sramota je taj način 'danas vam dam, a sutra vam ne dam", kaže Elizabeta Gal Jurić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlili su nove liječnike, liste čekanja na otorinolaringologiji skratili s godinu i pol na tri mjeseca. 

"Dogodilo se to, da kad smo radili više nego treba i otvorili nove odjele po njihovoj dozvoli, oni jednostavno kažu da nemaju novaca", ogorčeno je ispričao Nogalo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matematika u HZZO-u je drukčija. Kažu kako je Srebrnjak lani dobio više novca nego ikad prije, čak 36 milijuna kuna. Već su dobili više od limita, i dalje ne može. 

"Tri milijuna neće biti plaćena, nego će biti vraćena zato jer su dobili već četiri milijuna kuna više od limita. Nadalje, brojke kažu da su napravili 4% više usluga, a zaradili 26% više novaca", rekla je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj odmah odgovara kako njihova računica nije točna i dodaje kako se ipak radi - o djeci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo