sporna lektira /

'Djeci su parale utrobe, kopale oči. Bez spolovila ostajali su tate, bez sisa mame': stih lektire za 10-godišnjake izazvao pobunu roditelja koji se pitaju je li ovo primjereno

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

'Nije primjereno uzrastu od 10 godina. Ne bih to odabrala za lektirno djelo jer ne vidim koju poruku time prenijeti', rekla je jedna učiteljica

2.1.2018.
7:55
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

U četvrtom razredu osnovne na službenom popisu lektira niz godina je i djelo 'Pusa od krampusa' Zvonimira Baloga.. Roditelji čija djeca su dobila ovu lektiru na čitanje iznenadili stihovima pjesme 'Gospa Međugorska' i smatraju da stuhovi opjesme nisu primjereni tom uzrastu, pipe Jutarnji list.

Čitava je zbirka s izrazitim nacionalnim nabojem, a u “Gospi Međugorskoj” piše: "Hrvatski je narod najugroženiji, najnesretniji na planetu! Bleiburg, Jazovka i druge špilje postaje su našeg križnog puta, dio hrvatske su zbilje. U hercegovačkim, istarskim i ličkim jamama još se urlik vrti, leleče jeka očajničkog padanja. U carstvu bezumne podivljale smrti pod zastavom pobjednika slavile su se laži i padanja. Nisu bile izbirljive provalničke kame, djeci su parale utrobe, kopale su oči. Bez spolovila ostajali su tate, bez sisa mame. Iz hrvatskih usta hrvatski jezik užarenim su kliještima čupali, kad bi pod okriljem mraka, krvavih očiju u usnule domove upali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim roditelji i učiteljice razredne nastave slažu se da ovo štivo nije baš dobar odabir za lektiru: "Nikad ne bih rekla da je ovakvo što pisao Zvonimir Balog, potpuno se razlikuje od ostalih njegovih djela pisanih za djecu. Nije primjereno uzrastu od 10 godina. Ne bih to odabrala za lektirno djelo jer ne vidim koju poruku time prenijeti", piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo