Dječaka tri tjedna tukli u školi, nitko ga nije zaštitio?!

Roditelji su se za pomoć obratili učiteljici, no ona im je, navodno, pojasnila kako je dijete samo krivo.

24.11.2010.
17:38
VOYO logo

Nikola Komšić, učenik s posebnim potrebama trećeg razreda karlovačkog Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži na Baniji, posljednja tri tjedna iz škole izlazi s masnicama. Njegov otac Duško Komšić tvrdi kako je nasilje u razredu kulminiralo prošli tjedan, te kako se za pomoć obratio učiteljici, ali da mu je ona rekla da je nemoćna.

"Išao sam po sina u školu i vidio da je sav izgreban. Kada sam ga pitao što se dogodilo, rekao mi je kako ga je jedan dečko tukao. Obratio sam se učiteljici, a ona mi je rekla da ona njima ne može ništa, da su oni takvi i ako joj ne vjerujem da sam dođem pa da ih ja rastavljam. Ne mogu ja to rješavati, nisam pedagoški obučen da radim s takvom djecom", izjavio je za Radio Mrežnicu Duško Komšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga Nikola se kući vraća i sa zatvorenim okom i modricama, a u školu odlazi njegova majka. Tada joj učiteljica govori da je Nikola za sve sam kriv, tvrdi Duško.

Neumorni roditelji potom se obraćaju i Centru za socijalnu skrb, no bezuspješno, a nakon toga ravnatelju škole Volodymyru Kubinskyom najavljuju kako sina neće puštati u školu dok je god situacija takva. Sina odvode u bolnicu, a njegove fotografije otac lijepi po školi. No, ubrzo ih skidaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Vladimir Kubinsky priznao je za Radio Mrežnicu da su se u Centru dogodili određeni propusti, no navodi i kako je reagirao, te da će promijeniti učiteljicu. Ujedno najavljuje dolazak stručnog tima s defektologom, socijalnim radnikom i psihologom u školu. Oca dječaka ravnatelj poziva da svog sina uputi ponovno u školu, a on osobno jamči da se takve stvari više neće događati.

Duško Komšić je, pak, skeptičan jer, kaže, nije ovo prvi puta da se nasilje događa i da djeca dolaze kući s modricama i ozljedama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što bi se dogodilo da djeca s ovakvim ozljedama dolaze u školu od kuće? Ja bih već bio u zatvoru, a sve institucije bi bile na nogama", kazao je Duško za Radio Mrežnicu. U trećem razredu koji pohađa petero učenika s posebnim potrebama, a među kojima je i Nikola Komšić, nastavu vodi učiteljica razredne nastave umjesto defektologa. Ravnatelj Vladimir Kubinsky objasnio je za Danas.hr da se na početku aktualne školske godine nitko nije javio na natječaj, pa su zaposlili učiteljicu, a nestručna zamjena, tvrdi, nije neuobičajena i "prema zakonu može biti rješenje do pet mjeseci".

Incident u kojem je ozlijeđen Nikola Komšić dogodio se u školskoj dvorani. Ravnatelj Kubinsky tvrdi da je napravljen zapisnik te da je pregledom, kojem je prisustvovao i defektolog, ustanovljeno da dijete, koje inače nosi naočale, ima ogrebotinu ispod jednog oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odakle je druga ogrebotina, to je pitanje", kaže Kubinsky, koji isto tako tvrdi da je škola napravila sve što je zakonski u slučajevima takvog ozljeđivanja djeteta propisano. Kada smo ga upitali kako je moguće da je dijete, kako tvrde roditelji, više puta u tri tjedna ozlijeđeno u školi, ustvrdio je da nije riječ o tome da je jedno dijete višekratno ozljeđivano, nego da se "nekoliko roditelja požalilo na incidente u školi".

I.B.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo