studenti u akciji /

Dizajn u službi beskućnika: samoodrživa lampica, 'buksak' i kabanica za one kojima je najpotrebnije

'Moja udruga će vjerovatno najmanje dva, tri ova artikla već aktivirati dalje u distribuciju i proizvodnju kroz moje kreativne radionice moje udruge', kaže predsjednik udruge Fajter Mile Mrvalj

7.12.2016.
21:55
VOYO logo

Studenti dizajna napravili su praktične predmete koji bi trebali pomoći beskućnicima - džepnu svjetiljku na solarno napajanje, multifunkcionalne ruksake, stalke za prodaju, ali i karte za igru koje sadržavaju niz korisnih informacija za beskućnike. Predmeti su izloženi u galeriji Bernardi u Zagrebu, a nakon izložbe bit će donirani beskućnicima. 

Za džepnu svjetiljku dovoljna je boca vode i jeftini solarni panel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš proizvod unutar grupe je bio ova lampica koja je znači potpuno samoodrživa, skuplja energiju putem solarnog panela i navečer može svjetliti", objašnjava student dizajna Amin Bajrektarević.

Pomoći bi trebala i igra Karika u kojoj se uz pravila nalaze i korisne informacije za beskućnike. Studenti su napravili i vrećicu i štand za donacije, stalak za prodaju časopisa, kućice za ptice, ruksak napravljen od papira za plakate, ali i multipraktik - vreća za spavanje koja može biti i jakna i kabanica te je napravljena od više dijelova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donji dio vreće za spavanje pretvara se u torbu u koju se kasnije mogu staviti svi ostali dijelovi što pomaže za jednostavan transport predmeta", kaže studentica dizajna Marina Šostarec.

Studentima dizajna pomogli su i kolege s tekstilno - tehnološkog fakulteta pa je tako nastao ovaj BUKSAK. Kombinacija ruksaka i ležaljke.

"Buksak je multifunkcionalna jedinica za beskučnike. Dizajn buksaka je proizašao iz podrobne analize i definiranja tri glavna problema beskučnika u Zagrebu, a to su tranzit, rad i odmaranje", kaže student dizajna Luka Palestrina Mazić.

Jedan od proizvoda koje su posebno za beskućnike smislili je i kabanica koja je napravljena od njima lako dostupnih materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je plastična folija sa zračnim mjehurićima, ona je dobar toplinski izolator i koristi nam u tim vremenskim uvjetima od kojih želimo zaštitit njih", kaže studentica dizajna Klara Bilić.

Predmeti koje su izradili trenutačno su izloženi u Pučkom otovorenom učilištu u galeriji Bernardo Bernardi, a nakon izložbe neke će odmah dobiti beskućnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja udruga će vjerovatno najmanje dva, tri ova artikla već aktivirati dalje u distribuciju i proizvodnju kroz moje kreativne radionice moje udruge", kaže predsjednik udruge Fajter Mile Mrvalj.

I oni i studenti nadaju se da će se za neke od predmeta zainteresirati i poduzetnici.

"To bi bilo u kontekstu da je masovno proizvodimo uz sredstva nekog sponzora te se onda djeli kao promotivni materijal", objašnjava Bajrektarević.

Samo na području Zagreba nalazi se 1500 beskućnika, no procjenjuje se da je njihov pravi broj veći. Razlog više da netko iskoristi ove sjajne ideje studenata i pomogne beskućnicima.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo