sve ide 'gore' /

Divljanje cijena nije mimoišlo ni pršut. Rastu cijene mesa pa bi i ova delicija mogla biti 70 posto skuplja

Ante Roca iz Velima kaže da je tov svinja skuplji za oko 40 posto. 'Ako cijene odu još gore, pitanje je tko će si moći priuštiti pršut', govori Roca

3.9.2022.
7:30
VOYO logo

I cijena omiljene slane delikatese vjerojatno će poletjeti u nebo, pa će mnogima ostati nedostupan luksuz ili će si ga rijetko moći priuštiti.

Ivo Petričić iz Zadra kaže: "Neće to moći priuštiti. Za 100 kuna koje sam imao prije mjesec dana , danas mi treba 250. Prema tome, kuda? A penzija ostaje ista."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rosanda Njegovan iz Posedarje također komentira: "Ako mi zatriba, neću puno, uzet ću 20-ak deka, ali neću kilo - i to je to." Dragan Surać iz Briševa komentira: "Moje domaće iz Briševa više vridi nego sve njihovo. Ja ne tribam to kupovati. Ja uzgajam svoje svinje i imam svoj proizvod."

Ali i uzgoj je poskupio – od stočne hrane, cijene energenata, pa do radne snage kaže vlasnik farme svinja, proizvođač pršuta i ugostitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Roca, proizvođač pršuta i ugostitelj iz Velima, govori nam: "Morat ćemo ići na rast cijena. Koliko? Potrošačka moć je opala. Ovo se smatra čak malo luksuznija roba, pršuti, nije to baš da je spiza koja se mora imati svaki dan, tako da je i tu problem . Inače, meni je tov svinja poskupija za nekih 40 posto." Uzgajivači smatraju kako je vlastiti uzgoj skuplji od kupnje svinjskih butova iz uvoza, pa će i to formirati raspon cijena. Na tržištu se hrvatski pršuti mogu pronaći za 200 do 400 kuna po kilogramu, ali ako cijene budu rasle od 40, 50, pa do 80 posto, pitanje je tko će si moći priuštiti ovu dalmatinsku delikatesu.

Image
pršutna kriza /

Pršut je već sad luksuz, a uskoro će mnogima postati nedostižan: 'Poskupio je 10-15 kuna. I još će toliko'

Image
pršutna kriza /

Pršut je već sad luksuz, a uskoro će mnogima postati nedostižan: 'Poskupio je 10-15 kuna. I još će toliko'

Roca govori: "Sada će sigurno utjecati potrošačka moć jedne klase ljudi koji dolaze u restorane i koji su dosad trošili. To smo vidjeli i ovu godinu da te narudžbe nisu više tako obilate kao što su bile recimo lani."

I u restoranu u Zadru pršut je na meniju neizostavan na krštenjima, pričestima, krizmama i drugim feštama, a redoviti gosti su već najavili štednju. Ivana Pedić, vlasnica restorana iz Zadra, kaže nam: "Na ovom našem brdovitom Balkanu uvijek je pršut. Vjerujem da će naši ljudi uvijek (naručivati), ali će smanjivati. Vjerojatno ćemo ponekad manje porcije praviti, nešto ćemo kalkulirat."

A sve kalkulacije „od polja i štala do stola“ za dio malih i srednjih proizvođača dovest će u pitanje i sam opstanak proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo