Izlazi iz Vlade? / Divjak ponovila da HNS neće pristati na HDZ-ov prijedlog: 'Imam ja što raditi i ako ne budem ministrica'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iz HNS-a napominju da Matko Glunčić nema formalne uvjete voditi Ekspertnu radnu skupinu

5.4.2018.
9:48
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Na pitanje o izboru voditelja obrazovne reforme oko kojeg je zaiskrilo u odnosu HDZ-a i HNS-a, prije današnje sjednice Vlade, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kratko je kazala novinarima kako ona "ima što raditi i ako ne bude ministrica". 

"Prije svega sam profesorica i znanstvenica, od politike ne živim niti sam do sada živjela. prema tome moja jedina motivacija je da se uvedu pozitivne promjene u školu i na fakultete, u znanost. Zato sam ovdje. To je moja motivacija", izjavila je ministrica Divjak uoči sjednice Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče procesa, startali smo s reformom strukovnog obrazovanja, škola za život i informatika idu od jeseni i to ni na koji način ne može zaustaviti izbor Ekspertne radne skupine. Tu je naglasak, na pozitivnim promjenama, a nije naglasak na osobama, i kad god to tako postavljamo, mislim da radimo dobar posao", rekla je Divjak.  

Na pitanje novinara znači li to da ne popušta u svojim stajalištima, odgovorila je: "Sve što sam rekla, iza toga stojim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su odbili prijedlog premijera Andreja Plenkovića i njegovog HDZ-a da na čelo Ekspertne radne skupine (ERS) za kurikularnu reformu imenuju Matka Glunčića, iz HNS-a poručuju da ne odstupaju ni milimetra od reforme obrazovanja što god se dogodilo. 

Glunčić, napominju iz HNS-a, nema formalne uvjete voditi ERS, a i u nekoliko je navrata sam kazao da se protivi kurikularnoj reformi kakvu zamišlja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HNS-a tvrde kako je HDZ na mjesto šefice ERS-a prvo htio postaviti Nevenku Maras, bivšu ravnateljicu Osnovne škole Ostrog iz Kaštel Lukšića, piše Jutarnji list. Navodno se premijer o tome konzultirao i s predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, Antom Sanaderom i od njega dobio pozitivne ocjene. Konzultacije su, navodno, obavljene i s vlasnikom Školske knjige Antom Žužulom koji je, također, podržao izbor Nevenke Maras.

Gospođa Maras bila je predložena kao kandidat HDZ-a i na nedavnom sastanku premijera i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom. HNS se složio s ovakvim prijedlogom, a onda je iz Ureda premijera stigao poziv na sjednicu Posebnog stručnog povjerenstva u kojem je stajalo da je Matko Glunčić ocijenjen kao najbolji kandidat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HNS-a su potom poručili kako ih je ovakva odluka zatekla, da s takvom odlukom nisu bili upoznati te kako im nije jasno zašto premijer inzistira na Glunčiću izazivajući time sukobe unutar vladajuće koalicije. 

 Glunčić, koji obavlja dužnost državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja, tvrdi da je uoči raspisivanja natječaja razgovarao s premijerom Plenkovićem te da su se tada složili kako bi bilo dobro da se prijavi na natječaj s obzirom na stručne kvalifikacije koje ima. Opovrgnuo je da je protiv reforme, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u su uvjereni da će se problem riješiti do kraja tjedna, ali ne otkrivaju moguća rješenja. "Kroz raspravu može doći do rješenja koja će biti obostrano prihvatljiva", poručio je jučer predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Zbog čitave situacije danas će se poslijepodne ili navečer sastati Plenković i vodstvo HNS-a, zbog čega bi, ako se dogovore, sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije ipak mogla biti pomaknuta na petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo