roditelji nestrpljivi /

Divjak s udrugama o pomoćnicima u nastavi: 'Škola udaljena 3 kilometra, a torba teška 10 kilograma'

Ministrica obrazovanja u petak je s predstavnicima škola i udruga pokušala riješiti problem pomoćnika u nastavi

20.9.2019.
18:55
VOYO logo

Ministrica Divjak sastala se s predstavnicima škola i brojnim udrugama kako bi se riješio problem nedostatka pomoćnika u nastavi. Na sastanak je stigla i majka 13-godišnje Petre iz Marije Gorice koja, iako ima najteži oblik invaliditeta, još nema osiguran prijevoz do škole. Zahtjev je poslan još u lipnju, a odgovor je odlučila potražiti uživo. 

Petra boluje od akromatopsije, rijetkog oštećenja vida. Pomoćnika u nastavi ima, no organiziran prijevoz do škole - nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je njezina majka Ana Marija u ime Udruge roditelja "Oko" stigla na sastanak s ministricom Divjak. Cilj joj je ponajprije braniti prava sve djece s poteškoćama, ali i boriti se za prava svoje Petre. 

''Ostali smo zatečeni situacijom da treći tjedan ide škola, a mi još ne znamo rješenje o našem prijevozu, odnosno prijevozu naše djevojčice'', požalila se Petrina majka Ana Marija Tašić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi, potrebnu dokumentaciju i sve ostale zahtjeve predali su ministarstvu još u lipnju. Ali odgovora i dalje nema. Petra ima dnevnu sljepoću, ne vidi automobile u kretanju, neravnine, stube... tako da joj je pratnja nužna. 

''Škola je udaljena tri kilometra, a torba je teška 10 kilograma''

''Živimo u predivnom brežuljkastom kraju, ali nažalost nemamo nogostupa, škola je udaljena tri kilometra, moje dijete je slijepo, ima niz drugih teškoća i kao takvo ne može sama nositi tu torbu od 10 - 15 kilograma, mislim da je to teško i odrasloj osobi, a kamoli ne djetetu'', objasnila je Ana Marija Tašić.

Sastanak je potrajao gotovo tri sata, prošle su se brojne teme oko manjkavosti procesa dobivanja pomoćnika. I dok se taj problem rješava, zanimalo nas je što ministrica Blaženka Divjak kaže o Petrinom slučaju. 

''To je sada teško reći kada je konkretno ime i prezime u pitanju. Tu se različite kategorije javljaju, imate organizirani prijevoz, imate gdje je javni prijevoz dostupan i ima mjesta u kojima nije ništa od toga pa se onda na drugi način rješava'', odgovorila je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, ministrica je samo kratko rekla da će se Petrin slučaj riješiti ''u skladu s općim pravilima''. 

''Prijevoz se treba riješiti od prvog dana škole''

''Odgovor je došao, riješit će se, naravno, ali s time da je bila moja zamolba da za svu djecu u Hrvatskoj individulaiziran prijevoz se treba riješiti samim početkom, znači prvog dana djeteta u školi, a ne evo kao što je danas - prošla su 23 dana, a još nema suglasnosti i rješenja'', rekla je Petrina majka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petra je početak škole propustila zbog bolesti pa na nastavu kreće u ponedjeljak. Za sada će se obitelj nekako snaći, u nadi da će se prijevoz organizirati što prije.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo