zabrinjavajući podaci / Direkt doznaje: Više od 40% zadarskog zdravstvenog osoblja ne želi se cijepiti! Kakva poruka se šalje? HZJZ: 'To nije dobro...'

Više od polovine Hrvata još se nije cijepilo, ali brojni od njih i neće jer 25 posto građana odbija bilo kakvo cjepivo

6.7.2021.
22:21
VOYO logo

Nakon najave kako će Vlada državne potpore poduzetnicima vezati uz broj cijepljenih radnika očito je da smo na korak bliže do odluke o obaveznom cijepljenju za sve građane. Premda obavezno cijepljenje u trenutnim okolnostima zvuči blasfemično u Hrvatskoj zapravo već postoji obvezno cijepljenje i to protiv čak 11 bolesti.

Difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, zaušnjaka, tuberkuloze i ostalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa tako recimo bez potvrde o cijepljenju djeca ne smiju u vrtić ili u školu. I ne bi bili prvi koji raspravljaju o obaveznom cijepljenju protiv Covida. Slični prijedlozi već se mogu čuti i u Poljskoj, Italiji, Francuskoj, Rusiji, Novom Zelandu.

Inače, Tadžikistan je od prošle subote prva država na svijetu koja je uvela obavezno cijepljenje protiv Covida za sve punoljetne građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak psiholozi upozoravaju kako bi takva obveza mogla potaknuti još veći otpor cijepljenju. A što je najzanimljivije otpor cijepljenju je najveći ondje gdje bi trebao biti najmanji. U zdravstvu.

Image
situacija s koronom /

Covid potvrde će uskoro zamijeniti maske? Zamjenica ravnatelja HZJZ-a za RTL: 'Moguće je... Evo o čemu to sve ovisi'

Image
situacija s koronom /

Covid potvrde će uskoro zamijeniti maske? Zamjenica ravnatelja HZJZ-a za RTL: 'Moguće je... Evo o čemu to sve ovisi'

RTL Direkt otkrio je da se u zadarskoj bolnici više od 40 posto zdravstvenih djelatnika ne želi cijepiti. Ne zatucanih, primitivnih, neobrazovanih, antivaksera nego više od 40 posto zdravstvenog osoblja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa kad Andrej Plenković prijeti kako će poduzetnicima u privatnom sektoru uskratiti financijske potpore ako ne natjeraju svoje zaposlenike na cijepljenje, neka onda isto tako uskrati i plaću barem svom ministru zdravstva Viliju Berošu koji na cijepljenje eto nije uspio natjerati ni svoje zaposlenike.

Više od polovine Hrvata još se nije cijepilo, ali brojni od njih i neće jer 25 posto građana odbija bilo kakvo cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje cijepljenih dvjema dozama je na jugu zemlje. Zadarska županija to već skupo plaća, jer od danas do 19. srpnja nema koncerata i svirki uživo na otvorenom. Ta županija se ne može pohvaliti ni velikom procijepljenošću liječnika. Naime, u zadarskoj Općoj bolnici zaposleno je 1100 zdravstvenih djelatnika. Prvu i drugu dozu cjepiva primilo je njih 573, gotovo polovina ih nije cijepljeno. Plus, jednu dozu primilo je 6%. Dakle, cijepljeno je ukupno 57 posto zdravstvenih djelatnika, s tim da nije cijepljeno  30% liječnika i 40% medicinskih sestara.

"Cijepljenje zdravstvenih djelatnika bi sigurno trebalo biti veće od 50 posto i težiti prema 100 posto. Oni se ne cijepe radi sebe nego radi pacijenata. Prema tome moraju se cijepiti, treba se cijepiti,", kaže zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naredbu za cijepljenje su još u proljeće dobili liječnici, medicinske sestre i farmaceuti u Italiji. U protivnom im prijeti suspenzija. 

I Francuzi su najavili uvođenje obaveznog cijepljenja zaposlenih u zdravstvu i domovima za starije osobe, ako se do jeseni ne cijepi 80 posto djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada - sto eura i slobodan dan

U Engleskoj će od listopada obavezno biti cijepljenje za djelatnika ustanova za starije i nemoćne.

Dok Poljska najavljuje uvođenja obveznog cijepljenja za visokorizične građane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Tadžikistanu izbora više nama. Prva je država na svijetu koja je uvela obavezno cijepljenje za sve punoljetne građane.

U Rusiji su poslodavci obavezni nametati cijepljenje svojim radnicima u restoranima, školstvu i zdravstvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pandemija neće biti gotova za godinu ili dvije. Završit će tek kad se svi cijepe. U suprotnom, svi će morati i dalje nositi maske i biti oprezni", kaže David iz Moskve.

"Moji prijatelji i obitelj odavno su se cijepili. I ja se želim vratiti normalnom životu što prije", jasno će Anna Milasheva iz Moskve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radimo od 18. siječnja, prošlo je već dosta vremena. U posljednjih tjedan dana sve je veći broj ljudi koji se cijepe. Povećali smo svoj kapacitet više od tri puta", istaknula je Natalia Kuzenkova, liječnica u Rusiji.

Plenković nije odlučio kažnjavati zdravstvene djelatnike, ali je poduzetnike i to ukidanjem potpora, a necijepljene građana sa zabranom društvenog života. Necijepljenim bi mogao biti zabranjen ulaz čak i u shopping centre

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može li se motivirati one koji se nisu cijepili? Ne može, ali su dovedeni u situaciju da ne mogu putovati ni partijati. Dovedeni su u jednu šah mat poziciju i to nije dobar način jer ćemo i dalje imati velik otpor prema cijepljenju", kaže psihologinja Ana Čerenšek.

Bez kazne za necijepljene, ali s nagradom od 100 eura i slobodnim danom vlasnica salona za vjenčanice nagraditi će svojih 40 radnika. Do sada ih je cijepljeno polovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni kažnjavaju poduzetnike, ja definitivno nisam za to. Ja sam za nagrade, ako nemate sredstva, dajte slobodan dan ili slično. Dobrog radnika treba motivirati...", kaže vlasnica salona za vjenčanice Vesna Sposa.

"Ja sam se ionako planirala cijepiti, ovih sto eura će me dodatno ubrzati i idem u shopping", dodaje djelatnica u salonu za vjenčanice Ana Firšt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psihologinja upozorava da se stvaraju sve veće podjele u društvu.

Teško je sada, ukoliko broj zaraženih naraste, a cijepljenih stagnira, najesen će biti još i teže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo