MALA ŠKOLA DIPLOMACIJE / Diplomatski 'Facebook skandal': 'Diplomati nemaju prostora za želje, ideje i stavove'

'Privatni stav imate, naravno. Ali, ograničen je diplomatskim odnosom jer 0-24 ste diplomat'

17.8.2019.
18:43
VOYO logo

Zbog Facebook statusa na svome zatvorenomprofilu o tome da Europa treba biti kao nekad - čista i autentična, u Zagreb je povučena prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu.

Iako je prije gašenja profila Elizabeta Mađarević poručila da ona nije dužnosnik, niti političar te da ima pravo na privatnost, na kraju tvrdi da joj je profil hakiran i najavljuje tužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin je diplomatski mandat počeo u siječnju ove godine. Trenutno je prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, a uskoro mora na avion za Zagreb – zbog ovog statusa na Facebooku:

"Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jest."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo zazivanje čiste i bijele Europe, sudeći prema objavama na profilu koji je sinoć ugasila – nije jedino. Elizabeta Mađarević, diplomatkinja koja nas predstavlja u Berlinu ranije je objavljivala članke koji povezuju pedofiliju s homoseksualizmom, pisala kako abortus ne smije biti dozvoljen u katoličkim državama, objašnjavala kako se nacije i rase ne smiju miješati,pisala kolumne o Istanbulskoj konvenciji; a napisala je i da svoje konzervativne stavove smije dijeliti u slobodnoj zemlji. Za diplomata - teško da je to točno.

"Šteta je apsolutno učinjena. Svi diplomati nema veze kojeg su ranga, jesu li dužnosnici, političari, predstavljaju svoju zemlju radom, pojavom, ponašanje. I kroz njihov rad predstavljaju odnos prema određenoj zemlji. Ksenofobija, homofobija, rasizam su vrijednosti koje su neprihvatljive u modernojEuropi, u modernoj Njemačkoj I sasvim sigurno će se reflektirati na ugled Hrvatske u Njemačkoj i u uniji", tvrdi Domagoj Hajduković, potpredsjednik Odbora za europske poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo Vanjskih poslova reagiralo je promptno, čim je status izašao u javnost.

"Oštro se ograđujemo od stajališta koje je na društvenim mrežama objavila djelatnica Ministarstva Elizabeta Mađarević. S obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa, djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon čega se retorika mijenja a facebook profil nestaje, a ona tvrdi da je hakiran. Tvrdi da je cilj napada ministar i Vlada. S time da je Mađarević u politiku ušla u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a s Nevenom Mimicom otišla u Bruxelles. Milanović takve političke stavove diplomata oštro kritizira.

"Pri tome je nevažno radi li se o "lijevim" ili "desnim" političkim stavovima, to su naprosto ograničenja na koja moraju pristati i koja moraju poštivati svi koji žele raditi u diplomatskoj službi bilo koje zemlje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je u svakom slučaju najavilo odgovarajuće mjere, a u njenoj obrani profila koji je navodno hakiran, postoji pitanje – kako to da nitko iz ministarstva, ureda ili sama Mađarević – nisu reagirali ranije? Taj odgovor pokušao je ponuditi Goran Bandov iz Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

"Ono što je bitno, kao diplomat zastupate vašu zemlju, nema prostora za vaše želje i ideje. Svaki oblik komunikacije "prema van" mora biti kao interes vaše države", mišljenja je Bandov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako svojim studentima objašnjava razliku između privatnog stava i uloge diplomata.

"Privatni stav imate, naravno. Ali, ograničen je diplomatskim odnosom jer 0-24 ste diplomat i predstavljate vašu državu. Što činite u stranoj državi, ne činite vi nego vaša država. Što god napravite, neće se reći da ste napravili vi nego Hrvatska."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, smatra da ne treba biti kontrole, već da svi moraju znati što čine i biti odgovoran.

"Treba se pitati je li to ono što država želi. Jer, cilj diplomata je graditimostove i mišljenje vas kao diplomat nije bitno, ne smije ni u jednom trenutku dovesti državu u neugodnu situaciju pa to treba pod svaku cijenu izbjeći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi stavovi su nešto od čega nisu svi cijepljeni, zato se profesor Bandov trudi studente pripremiti za sve što ih čeka.

"Imamo jedan smjer koji se zove "Ljudska prava" i kroz to pokušavamo educirati studente. Uvijek morate biti otvoreni prema drugom i drugačijem, bez obzira je li vam to dobro ili ne, ne smijete to osuđivati. Jer, diplomat je zapravo zaposlen od strane svih građana Republike Hrvatske i sve ih predstavlja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji strah da su sad uništeni odnosi s Njemačkom.

"Toliko daleko ne možemo ići, to što je Ministarstvo brzo reagiralo, to je dobar smjer. Što god da je iza ovoga, Ministarstvo je imalo kvalitetnureakciju i kolege iz Berlina će to prepoznati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, moguće je i da se radi o hakiranom Facebookprofilu, što će se razjasniti kroz istragu.

Ministarstvo vanjskih dodatno se ogradilo od napisa Mađarević

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu poslijepodne poslalo je novo, prošireno priopćenje, u kojem se dodatno ograđuje od napisa Elizabete Mađarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potaknuti pojačanim interesom javnosti, a nastavno na jučerašnje priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kojim se Ministarstvo ogradilo od stajališta koja je na svome Facebook profilu objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Berlinu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova proširuje dano priopćenje sljedećim navodima:

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ograđuje se od svih izjava i postupaka obilježenih ksenofobijom, rasizmom i svim drugim oblicima netolerancije, bez obzira na to od koje osobe dolaze i koja je pozicija te osobe u hijerarhiji Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Prema odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, prihvaćene svugdje u svijetu, miješanje u unutarnje stvari države primateljice, tj. države u kojoj diplomat djeluje, uključujući i komentare o dužnosnicima te države, je neprihvatljivo. Diplomati su upućeni u inozemstvo djelovati u pravcu jačanja ugleda Republike Hrvatske, a ne narušavanja njezina ugleda i nanošenja političke štete.

- Diplomati su svjesni da što god da rade tijekom mandata, u privatnoj sferi ili u slobodnom vremenu, može imati i ima veze s diplomatskim poslom koji vrše. Pravo na drugačije mišljenje i sloboda govora ne može podrazumijevati nepoštivanje Ustava Republike Hrvatske i svih drugih zakona te međunarodnih konvencija na snazi u Republici Hrvatskoj, kao i normi diplomatske profesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje su se posvetile diplomatskom pozivu ujedno prihvaćaju odgovornost predstavljanja države, svih njezinih institucija i građana, u privatnom i službenom svojstvu za mandata u inozemstvu, te svojim stajalištama ne smiju izlaziti iz okvira službene politike Republike Hrvatske. U tome smislu, propisi koji uređuju prava i obveze djelatnika u Službi vanjskih poslova Republike Hrvatske, potpuno su jasni.

- Republika Hrvatska zagovara i provodi borbu protiv svih oblika nesnošljivosti i omalovažavanja na svim razinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je javnost obaviještena, postupak utvrđivanja činjenica u ovome slučaju je pokrenut", stoji u priopćenju.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo