Zaštita prirode / Dinara bi mogla postati Park prirode: 'To je stvar ponosa i onoga što nas predstavlja kao narod'

Donošenje Zakona o proglašenju novog Parka očekuje se već na prvom ili drugom zasjedanju novog saziva Sabora

23.5.2020.
13:45
VOYO logo

U Hrvatskoj trenutno imamo 11 Parkova prirode i 8 Nacionalnih parkova, a uskoro bi mogli biti bogatiji za još jedan Park.

Na Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode za masiv Dinaru, i izvorišni tok Cetine Iz Knina stižu dobre viejsti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smaragdno zeleni izvor Cetine, ali i cijela Dinara ispod čijeg masiva rijeka izvire za nekoliko bi mjeseci mogli postati Parka prirode Dinara. Održan je javni uvid u prijedlog Zakona o proglašenju Parka, finale inicijative na kojoj se radi zadnje desetljeće.

"Za nas Kninjane, ali i za sve one koji žive u ovom prostoru u načelu se radi o nečemu što je stvar ponosa, povijesti i onoga što ustvari predstavlja nas kao narod koji živi na ovom području", rekao je Marko Jelić, gradonačelnik Grada Knina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 63 tisuće hektara budućeg Parka dvije trećine se nalaze na području Splitsko-dalmatinske, a jedna trećina na području Šibensko-kninske županije. Proglašenje Parka trebalo bi zaustaviti raseljavanje ionako slabo naseljenog područja

"Na nama je i županijskim i lokalnim razinama da učinimo sve što je moguće da što više ljudi obitava kako su nekada obitavali i sa djelatnostima poput stočarstva, ratarstva, poljoprivrede obitavaju na tim područjima", poručio je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Park prirode ima jednu specifičnost za razliku od nacionalnih parkova jer u parku prirode možete obavljati gospodarske djelatnosti nesmetano. Naravno, uvijek čuvajući onaj temeljni fenomen radi kojeg je park i formiran", izjavio je Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

Razgovori sa susjednom BiH kako Park prirode ne bi nužno završio na državnoj granici, ali i bio bolje zaštićen primjerice od požara kakvi su harali i prije koji mjesec, za sada nisu pokrenuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suradnja na tu temu između dvije strane koliko znam već postoji, oko obrane od požara. Što se tiče eventualnog proširenja Parka prirode, odnosno zaštite pograničnog područja sa bosansko-hercegovačke strane to je stvar njihovih promišljanja, njihovih odluka. Hrvatska naravno protiv toga ne bi imala ništa", rekao je Tomislav Čorić, ministar zaštite okoliša.

Blizina vojnog poligona Crvena zemlja i polja za istraživanje ugljiko-vodika zamjerke su koje su se čule na javnom uvidu prijedloga Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je moguće da prije tri mjeseca donese odluku da će se bušiti, istraživati Dinara, ugljiko-vodike i sutra će biti naftne platforme ili plinske platforme. Znači, ovo je magla", izjavio je saborski zastupnik Miro Bulj.

Hrvatska bi s Dinarom imala ukupno 13 posto teritorija pod zaštitom, a donošenje Zakona o proglašenju novog Parka očekuje se već na prvom ili drugom zasjedanju novog saziva Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo