ostali bez plina /

Dimnjaci su oštećeni i opasni po život: Očajni Zagrepčani dva tjedna nemaju toplu vodu ni grijanje

Rješenje je sanacija dimnjaka i novi bojler, odnosno deseci tisuća kuna, pa su stanari očajni

6.4.2020.
22:10
VOYO logo

Od potresa su prošla točno dva tjedna, a stanari koji su zbog sigurnosti bili isključili plin više ga ne mogu dobiti natrag.

Dok god ne budu tehnički ispravni od dimnjačara neće dobiti suglasnost bez koje im pak plinara neće pustiti plin. Rješenje je sanacija dimnjaka i novi bojler, odnosno deseci tisuća kuna, pa su stanari očajni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma živi u svom stanu u centru grada. Nedavno ga je preuredio, no sada se tušira su hladnoj vodi, nema grijanja i nema na čemu kuhati. Sve ono što je radilo na plin više ne radi. I tako od potresa.

"Građani su bili savjesni i zatvorili su sami dovod plina u zgradi, a sada su se našli u problemu. Ne mogu ni dva tjedna od potresa do plina, a oni koji ga nisu isključili jer nisu bili savjesni ga imaju. I sada smo diskriminirani", rekao je Toma Kukoč, predstavnik stanara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S glavnim zagrebačkim dimnjačarom odlazimo do njihovog dimnjaka. Na krovu možda sve izgleda u redu, no nije.

Zgrada ne može dobiti pozitivan nalaz dimnjačara, a bez toga im plinara ne želi uključiti plin.

"U ovom trenutku niti jedan zidani dimnjak nije ispravan i ne može dobiti pozitivan stručni nalaz zbog poroznostii stanja unutra. Ukoliko je i ostao statitički ispravan stanje unutrašnjih stijenki prijeti urušavanjem u svakom trenutku", izjavio je Nenad Zrinskin, upravitelj Dimnjačarsko obrtničke zadruge.

Zaključak je to dimnjačara nakon niza pregledanih zidanih dimnjaka u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu kako su dimnjaci od cigle odavno dotrajali, a sada ih je potres još uzdrmao pa su opasni po život. Kako svoj potpis na ispravnost daju pod kaznenom odgovornošću, dimnjačari ne žele ništa riskirati. Rješenje je sanacija dimnjaka.

"Da bi se zadržao atmosferski bojler potrebno je ubaciti cijev od inoksa što je tehnički ne moguće ubaciti u postojeće dimnjake", poručio je Zrinskin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njih jedino onda ulaze uže plastične cijevi s kojima idu novi, kondenzacijski bojleri. Trošak po kućanstvu je od 10.000 do 15.000 kuna, kažu nam stanari ove zgrade na Vrbiku građene prije sedamdesetak godina koji su se našli u istom problemu. Ne mogu dobiti potpis. 

"To je način prinude da u ovoj situaciji imaš izvanredne troškove. Nismo bili obaviješteni da nama netko izlazi u susret, iskoristili su to da se to što prije odigra", izjavila je Iva Ivanišević, stanarka zgrade.

Bez tehnički ispavnog dimnjaka nema pozitivnog nalaza, kakav god bojler bio, kažu dimnjačari. Iz plinare pak priznaju da tisuće korisnika nakon potresa nema plina. Oni kojima su isključili zbog urušavanja, ali i oni koji su plin isključili sami. 

"Čuli smo da dimnjačari te ateste uvjetuju sanacijom dimnjaka, mi smo zadnji u nizu i moramo imati zadovoljavajuće uvjete da pustimo plin", rekao je Tomislav Mazal, direktor Gradske plinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemaju novca, hladno im je, rade od kuće: sve su to problemi s kojima su se stanari susreli uz koronavirus. No, najviše ih muči što bi plina imali da ga iz sigurnosnih razloga nisu isključili. Toma kaže kako se susjedni ulaz i dalje grije, a isto imaju zidani dimnjak. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo