DILJEM OBALE: / Stotinjak građana zatražilo liječničku pomoć zbog opasne alge

Image
Foto: Institut Ruđer Bošković

Stotinjak građana diljem naše obale potražilo je pomoć liječnika jer je primijetilo simptome koji se javljaju nakon "doticaja" s toksičnom algom.

20.8.2015.
12:06
Institut Ruđer Bošković
VOYO logo

U 24 sata, nakon što je objavljeno kako se na Jadranu pojavila veća koncentracija toksične alge, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju zabilježio je stotinjak dojava građana koji se žale na simptome koje ta alga uzrokuje. Riječ je o curenju iz nosa, kašljanju, vrućici, kožnim reakcijama te respiratornim problemima zbog čega su građani pohitali liječnicima, piše Novi list.

Image
OPREZNO U MORU: /

Alge štetne za zdravlje pojavile se kod hrvatske obale

Image
OPREZNO U MORU: /

Alge štetne za zdravlje pojavile se kod hrvatske obale

Znanstvenik Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković dr. Martin Pfannkuchen priopćio je i kako zaposlenici rovinjskog instituta koji su istraživali algu također imaju iste simptome. No, ujedno je kazao kako cvat alge sada završava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije se uvijek javljala u listopadu

"Uobičajeno je da se ta alga pojavi jednom godišnje pa je ne valja više očekivati u ovoj godini. U proteklih pet godina, koliko pratimo tu algu, uvijek se pojavljivala u listopadu, a ove godine već u kolovozu. Ranije nismo alarmirali građane jer je mali broj njih izložen algama s obzirom da su u listopadu plaže prazne", pojasnio je za Novi list Pfannkuchen dodajući da je rekordna koncentracija alge zabilježena prije pet godina. Masovno pojavljivanje toksičnih algi tijekom ljeta nije do sada zabilježeno duž hrvatske obale.

Novi list/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo