ĐIKIĆ OBJAVIO ŠTO JE SAVJETOVAO PLENKOVIĆU: / 'To moramo u sljedećih 10-15 dana, to će biti prvi korak da opet budemo ispred virusa'

Image
Foto: Pixsell

'Već dulje vrijeme imamo oko 30% pozitivnosti na ukupnom broju testiranja, što znači da ne možemo pratiti lokaciju širenja virusa jer je svuda oko nas', upozorio je Đikić

30.11.2020.
20:44
Pixsell
VOYO logo

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, inače direktor Instituta za biokemiju u Frankfurtu, komentirao je nove podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj, rekavši kako smo ovakvu stopu smrtnosti u studenome sigurno mogli spriječiti da smo ranije uveli mjere koje su na snagu stupile u subotu.

"Nažalost, današnji brojevi od 74 umrlih, ukupno 1786, su vrlo, vrlo visoki. Trebamo hitno pomoći zdravstvenom sustavu (mobilizacijom svih zdravstvenih djelatnika, ali i financijskim sredstvima) jer je sustav preopterećen. Potrebna je uistinu globalna aktivacija svih građana da shvate da ti brojevi mogu rasti i više od stotinu mrtvih dnevno, što bi bio psihološki šok za mnoge građane, a posebno stručnjake koji već dugo upozoravaju na alarmantnost situacije u Hrvatskoj. Sjetite se da smo u proljeće imali ukupno 108 umrlih unutar četiri mjeseca pandemije. Zašto? Jer smo stručno reagirali i bili uvijek ispred virusa pravilnim mjerama", rekao je Đikić za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo je Luksemburg gori od nas

"Hrvatska u posljednjih 14 dana ima incidenciju od 1040,3 zaraženih na 100 tisuća stanovnika prema statistici Europskog centru za kontrolu bolesti (ECDC). Gori od nas je jedino Luksemburg s 1210,1 zaraženog na 100 tisuća stanovnika. Iza nas su sada i Slovenija i Austrija, koje su uvele stroge mjere koje počinju lagano davati rezultate", dodao je znanstvenik.

On je još prije prognozirao 1538 preminulih do kraja studenoga, što su članovi Stožera civilne zaštite nazvali prejerivanjem. Sada je ta brojka i premašena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Virus je svuda oko nas'

"Moje prognoze uopće nisu bitne. Važnije su bile poruke koje je slalo sedam strukovnih udruga liječnika, epidemiologa i drugih u Hrvatskoj o ozbiljnosti situacije. Ovakvu stopu smrtnosti u studenome smo sigurno mogli umanjiti da smo uveli na vrijeme upravo mjere koje su strukovne organizacije i mnogi članovi Znanstvenog savjeta tražili od Vlade. Također je veliki problem danas vjerodostojnost podataka koje dobivamo testiranjem, na što su također jasno ukazivali brojni epidemiolozi u RH. Već dulje vrijeme imamo oko 30% pozitivnosti na ukupnom broju testiranja, što znači da ne možemo pratiti lokaciju širenja virusa jer je svuda oko nas", kazao je Đikić.

'Trebamo uvesti više testirnja'

On je, kaže, kontinuirano još od ljeta upozoravao da trebamo uvoditi nova testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer Plenković je naglasio s uvođenjem zadnjih mjera da je neophodno uvesti i više testiranja. Posebno je važno uvesti transparentna pravila tko vrši testiranja i koga se treba testirati, te regulirati maksimalno dopuštene cijene i uvjete testiranja za državne, ali i privatne laboratorije. Svi testirani rezultati trebaju biti dio službene statistike jer ćemo samo tako na temelju točnih brojeva moći predvidjeti situaciju u sljedeća tri-četiri tjedna. Savjetovao sam premijeru da trebamo uvesti oko 20.000 testiranja dnevno u sljedećih 10-15 dana, što će biti prvi korak da ponovo brojevima budemo ispred virusa i uvidimo lokalne opasnosti. Tada ćemo moći definirati i točne parametre incidencije zaraženih od 200 ili 500 ili 1000 na 100.000 stanovnika, prema čemu ćemo uvoditi i nove učinkovitije mjere ako treba i prije 21. prosinca", kazao je znanstvenik.

'Ovo je najozbiljniji izazov od rata'

Za prosinac nije htio iznositi predviđanja, posebno ako se ovaj trend nastavi. "Sada je najvažnije motivirati Vladu RH, sve političke opcije i građane da shvate opasnosti koje su ispred nas. Sadašnja kriza predstavlja najozbiljniji izazov od vremena Domovinskog rata za cijelu Hrvatsku i svi trebamo zajednički raditi u očuvanju zdravlja, socijalno ugroženih, gospodarstva, što će spriječiti ne samo velike ljudske gubitke, nego i štete u ekonomiji i financijskoj stabilnosti zemlje", zaključio je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo