UŽIVO: DAN NAKON KATASTROFE / DHMZ se oglasio o oluji: 'Udari vjetra bili su među najvećim ikad zabilježenim'; Milanović: 'Nisam ni znao da se nešto sprema sve dok...'

Image
Foto: PIXSELL

DHMZ je prikupio prve podatke o brzini vjetra koji je tijekom velikog nevremena u Zagrebu i okolici, a potom i na području Slavonije

20.7.2023.
7:29
PIXSELL
VOYO logo

TIJEK DOGAĐAJA:

  • Tijekom jučerašnje oluje u Zagrebu su poginule dvije osobe, dok je jedna smrtno stradala u Slavoniji. Smrtno je stradao i jedan vatrogasac u Vukovarsko-srijemskoj županiji
  • U Zagrebu je ozlijeđeno 60 osoba, u Slavonskom Brodu 32, u Novoj Gradiški 23...
  • Dan nakon razornog nevremena se zbraja materijalna šteta diljem zemlje
  • Milanović: 'Nisam ni znao da se nešto sprema dok me supruga nije poslala na balkon…'
  • Plenković: 'Najnoviji znak sve razornijih klimatskih promjena '
  • Grad Zagreb i policija poslali važna upozorenja građanima
  • Vatrogasci imali više od 1500 intervencija
  • Oštećeno je više od 2000 objekata
  • Tomašević: 'Hitne službe primile su 11.000 poziva'

Oglasio se Državni hidrometeorološki zavod

O jučerašnjem nevremenu oglasio se i DHMZ:

"Prije svega želimo izraziti sućut obiteljima poginulih u jučerašnjem olujnom nevremenu koje je zahvatilo velik dio kontinentalne Hrvatske te želimo brz oporavak ozlijeđenima. Jučerašnje grmljavinsko nevrijeme bilo je izuzetno jako i bilo je samo dio dugoživućeg grmljavinskog nevremena većih prostornih dimenzija (tzv. mezoskalni konvektivni sustav), u okviru kojeg su se stvarale grmljavinske superćelije (sustavi s izraženom rotacijom). Dostupni podaci pokazuju kako su udari vjetra na zagrebačkom području bili olujni na granici orkanskih što ih svrstava među najjače zabilježene na ovom području. Nakon središnje Hrvatske, grmljavinsko nevrijeme nastavilo je putovati prema istoku, te je sličnom žestinom zahvatilo još brojne gradove (Lipik, Slavonski Brod, Županja...) gdje su izmjerene brzine vjetra i do 180 km/h".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je bila jaka oluja u Zagrebu

"Jučerašnje grmljavinsko nevrijeme bilo je izuzetno jako i bilo je samo dio dugoživućeg grmljavinskog nevremena većih prostornih dimenzija (mezoskalni konvektivni sustav), u okviru kojeg su se stvarale grmljavinske superćelije (sustavi s izraženom rotacijom). Dostupni podaci pokazuju kako su udari vjetra bili olujni na granici orkanskih. To ih svrstava među najjače zabilježene na zagrebačkom području. Primjerice na Plesu je izmjeren udar od 115 km/h. Palo je od 20 do 35 litara po četvornom metru u 10ak minuta. Da je kiša nastavila padati tim intenzitetom za sat vremena palo bi 150-200 litara kiše po četvornom metru. Prema sadašnjim analizama to je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu otkada postoje mjerenja. Međutim, konačan odgovor možemo dati nakon što se provedu sve analize i kada podaci prođu sve stupnjeve kontrole propisane standardima Svjetske meteorološke organizacije.

Nakon središnje Hrvatske, grmljavinsko nevrijeme nastavilo je putovati prema istoku, te je sličnom žestinom zahvatilo još brojne gradove (Lipik, Slavonski Brod, Županja...) gdje su izmjerene brzine vjetra i do 180 km/h".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognoze za sljedeće dane

"Atmosfera je i dalje nestabilna nad kopnom pa su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Mjestimične kiše može biti već večeras. U drugom dijelu petka te osobito u noći na subotu postoji mogućnost za izraženije grmljavinsko nevrijeme, ne samo u unutrašnjosti, nego i na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana", poručuju iz DHMZ-a.

Četverogodišnje dijete ozlijeđeno u padu stabla na automobil

Četverogodišnje dijete ozlijeđeno je u padu stabla tijekom jučerašnjeg nevemena u Zagrebu, liječnička pomoć pružena mu je u dječjoj bolnici u Klaićevoj te je otpušteno na kućnu njegu, doznaje se u četvrtak u toj bolnici koja je oštećena i poplavljena te je u tijeku hitna sanacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U padu stabla na automobil četverogodišnje dijete zadobilo je nagnječenja glave, zbrinuto je i sada je na kućnoj njezi, rekao je Hini ravnatelj bolnice Goran Roić.

Na hitnom prijemu u Klaićevoj zbrinuli su i sedmogodišnju djevojčicu koja zbog naleta vjetra pala, ozlijedila oba koljena, slabinsku regiju i lakat. Također je otpuštena na kućnu njegu uz terapiju i mirovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potresima 2020. godine oštetećene su tri bolničke zgrade - objekti Jovičić, Turina i Fischer, a jučerašnje nevrijeme poplavilo je dio bolnice te oštetilo krov zgrade "Vodička".

U nekim dijelovima bolnice prodrla je voda, poplavljeni su prostori  Poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju, Gastroenterološke, Neuropedijatrijske i ORL Poliklinike, te dio stacionarnog Odjela pedijatrije na trećem katu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uništen je dio krova bolničkog objekta u kojemu su stacionarni odjeli pedijatrije i objedinjeni hitni bolnički prijem. 

"Za sada sve u bolnici normalno funkcionira. U tijeku je hitna sanacija zbog opasnosti od curenja vode na donje etaže pri sljedećoj kiši ili oluji ", kaže ravnatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi  i da je jučer pred kolnim ulazom u bolnicu stablo u naletu vjetra palo na privatni automobil liječnice zaposlene u Klaićevoj. Vatrogasci su izvukli liječnicu i njezinog sina iz uništenog auta. Na sreću nisu ozlijeđeni. 

Plenković: 'Najnoviji znak sve razornijih klimatskih promjena '

12:41 O oluji u Zagrebu pričao je i premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ozlijeđeno je više od 60 osoba, 4 su smrtno stradale, dvije na području Zagreba, jedna na području Brodsko-posavske županije i vatrogasac na području Vukovarsko-srijemske županije", kazao je Plenković te izrazio sućut obiteljima poginulih i brz oporavak ozlijeđenima.

Naveo je da je oštećeno više od 2000 stambenih objekata te da sve raspoložive snage otklanjaju posljedice nevremena. Više od 5000 vatrogasaca, kopnena vojska, policija i vojska. Plenković je zahvalio svima koji su pomogli pa tako i građanima i djelatnicima hitne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu. Udari vjetra bili su olujni, na granici orkanskih. To je samo najnoviji znak sve razornijih klimatskih promjena i očito je da se one ubrzavaju i više nego što smo očekivali te je potrebno da smo kao društvo više svjesni naše odgovornosti", kazao je te rekao kako moramo biti svjesni da će se ovakva nevremena i poplave te štete od istih javljati sve više.

Milanović: 'Nisam ni znao da se nešto sprema dok me supruga nije poslala na balkon...'

12:38 - Predsjednik Zoran Milanović osvrnuo se na jučerašnje nevrijeme koje je pogodilo Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda je netko mogao reći (da stiže nevrijeme, op.a.). Nisam vidio nikakvu najavu da se sprema nešto tako ozbiljno. To je bilo od Zaprešića do Leskovca", kazao je.

"NIsam shvaćao što se događa dok me supruga nije pozvala da nešto skinem s balkona. Stvarno je bilo ružno, ja to ne pamtim. Možda je netko trebao ranije reći. Nije to došlo iz duha svetog, došlo je preko Austrije, Slovenije, u realnom vremenu", rekao je. Što je Milanović još rekao pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ribniku, jednoj od najmanjih hrvatskih općina, oštećene 153 obiteljske kuće

12:26 - Od ukupno 238 oštećenih kuća u jučerašnjem nevremenu najviše ih je stradalo u Općini Ribnik, jednoj od najmanjih hrvatskih općina, gdje su oštećene 153 kuće i 150 gospodarskih objekata, pa su općinske vlasti već najavile proglašavanje stanja prirodne nepodode.

Na području Karlovačke županije oštećeno je ukupno 238 kuća i više od 290 gospodarskih i pomoćnih objekata. U otklanjanju šteta, na području županije ukupno je angažirano 187 vatrogasaca sa 47 vatrogasnih vozila, te 7 pripadnika HGSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je stradalo i Ribniku susjedno Žakanje, u kojemu je oštećeno 50 kuća i više od 100 gospodarskih objekata.

Vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Žakanju Mirko Mihelić rekao je zamjenici županice Vesni Hajsan Dolinar za njezina obilaska postradalih da mu je prioritet skloniti i zaštititi sijeno, te se zahvalio vatrogascima Žakanja koji mu pomažu da se što prije sanira oštećeni gospodarski objekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajsan Dolinar, inače iz Žakanja,  rekla je da je Stožer s građanima bio u kontaktu od prvog trenutka nevremena, te je poručlila svima da se jave općinskim vlastima radi evidentiranja šteta, jer su one već najavile proglašavanje stanja prirodne nepogode, jer da je šteta znatno viša od 20 posto njihovog općinskog proračuna.

Zahvalila se svim interventnim službama i ustvrdila da su vatrogasci i HGSS “pokazali znanje, stručnost i hrabrost”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovačka županija je zbog potreba interventnog pokrivanja krovova uputila poziv Obrtničkoj komori Karlovačke županije i Grada Karlovca, te Udruženju obrtnika Duge Rese i Ogulina da se uključe u sanaciju nastalih šteta.

Niz obrtnika, ponajprije krovopokrivača i limara, odazvalo se pozivu i štete se brzo otklanjaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području grada Karlovca također je u tijeku sanacija šteta, a prema dosad prikupljenim podacima oštećeno je 35 kuća i 40 pomoćnih objekata.

U Zagrebu u nevremenu 13 teže ozlijeđenih, nisu u životnoj opasnosti

12:10 - U snažnom nevremenu koje je srijedu popodne pogodilo Zagreb ozlijeđeno je 130 osoba, 13 ih je zadobilo teže ozljede, no nitko nije životno ugrožen, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše ozlijeđenih pomoć je potražilo u KBC-u Sestre milosrdnice. Na Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj ulici i na hitnoj kirurgiji u Vinogradskoj zbrinuli su 38 ozlijeđenih građana. Dvije osobe s težim prijelomima zadržane su na liječenju u Draškovićevoj, a tri osobe s težim ozljedama glave na liječenju su u Vinogradskoj, doznaje se neslužbeno u bolnici.

Na hitnom prijemu u KB-u Sveti Duh jučer je pomoć pružena za 29 građana ozlijeđenih u nevremenu. Troje teže ozlijeđenih zadržano je na liječenju, a među njima je i 36-godišnji Indijac koji se srušio zajedno s građevinskom dizalicom na Črnomercu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U KBC-u Zagreb kažu da su u hitnoj ambulanti zbrinuli 22 ozlijeđena pacijenta, većinom je riječ o sitnim traumama i pacijenti su otpušteni kućama. Dvoje je zadržano na liječenju, jedna je osoba teže ozlijeđena, no nije životno ugrožena.

U KB-u Dubrava zbrinuta su tri teže ozlijeđena građana, a u KB-u Merkur jedna.

Stradao i Zoološki vrt u Zagrebu

11:35 - Olujno nevrijeme ostavilo je posljedice i u zagrebačkom Zoološkom vrtu.

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Šteta u Zoološkom vrtu

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Šteta u Zoološkom vrtu

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Šteta u Zoološkom vrtu

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Šteta u Zoološkom vrtu

Vukovarsko-srijemska županija: Nakon nevremena stanje u nekim mjestima iznimno teško

11:25 - Nakon sinoćnjeg olujnog nevremena stanje u pojedinim stradalim mjestima u Vukovarsko-srijemskoj županiji iznimno je teško, a oko 40 posto županije je bez električne energije, rekao je župan Damir Dekanić.

"Aktivirali smo županijski te gradske i općinske stožere civilne zaštite, djelatnici HEP-a su na terenu, a u pomoć nam je pristigla i Hrvatska vojska", rekao je Dekanić dodajući da je trenutačno nemoguće procijeniti štete osim reći da su goleme te da prerastaju mogućnosti Županije.

Najviše su stradali Babina Greda, Štitar, Andrijaševci, Vođinci, Ivankovo, Stari Mikanovci, Privlaka, Otok, Županja, Cerna, Gradište, Stari Jankovci i Ilok.

"Nema kuće koja nije stradala. Mnogi su ostali bez krovova, a uništena je i druga imovina. Stradali su i objekti javne namjene, kao i gospodarski subjekti. Trenutačno nemamo ni električne energije što nam je i najveći problem", rekao je načelnik Babine Grede Josip Krnjić.

Zatvorena je željeznička pruga Vinkovci – Gunja, kao i državna cesta DC 55 Vinkovci-Županja zbog srušenih stabala na kolniku. U Retkovcima je vjetar srušio zvonik mjesne crkve.

Image
OGROMNA ŠTETA /

Nevrijeme stvorilo kaos i na istoku Hrvatske: Olujni vjetar odnio krov i uništio unutrašnjost crkve

Image
OGROMNA ŠTETA /

Nevrijeme stvorilo kaos i na istoku Hrvatske: Olujni vjetar odnio krov i uništio unutrašnjost crkve

Tomašević: 'Hitne službe primile su 11.000 poziva'

11:17 - Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević trebao je obići radove na cjelovitoj obnovi Specijalne bolnice za plućne bolesti Rockefellerova, no nakon nevremena svoje je planove promijenio te se medijima obratio ispred JVP Zagreb, piše Danas.hr.

Govorio je o četiri prioriteta jučer, to je spašavanje ljudi i imovine, a onda i čišćenje prometnica i grada, treći čišćenje sustava oborinske vode, a četvrti uspostavljanje javnog prijevoza danas.

"Jučer sam obišao cijeli grad, od Podsuseda do Sesveta… I doista, postoji razlika u nekim dijelovima grada, ali grad je pogođen, šteta je jako velika, što se tiče privatnih, što javnih ustanova. To će se ovih dana utvrditi.

Glavna informacija je da su i dalje danas zakrčene telefonske linije 112 i 193 na koje građani zovu hitne službe, od jučer popodne do danas primljeno je 11 tisuća poziva. Molim da i dalje zovu isključivo ako prijeti neposredna opasnost od nove štete koja može nastati na imovini ili opasnost od ozljeda ljudi", kaže.

Ističe kako je najveću štetu u gradu uzrokovao pad stabala. "Najveći problem s obzirom na užasno jak vjetar koji ne pamtim, a živim u Zagrebu od rođenja, prema našim procjenama, palo je, srušeno više od tisuću stabala. Treba isto tako reći da Zrinjevac održava na javnim površinama 140 tisuća stabala", navodi.

Krš i lom nakon pada dizalice

10:59 - Ovako danas izgleda Prilaz baruna Filipovića, mjesto na kojem je pala građevinska dizalica. U dizalici se nalazio radnik koji je spašen zahvaljujući intervenciji spasioca. Trenutak spašavanja objavili smo rano jutros i možete ga pogledati ovdje.

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Prizori nakon rušenja dizalice

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Prizori nakon rušenja dizalice

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Prizori nakon rušenja dizalice

Novo izvješće o posljedicama nevremena

10:48 - Policija je objavila novo izvješće o posljedicama nevremena, a njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti.

"Olujno nevrijeme u srijedu 19. srpnja 2023., većim ili manjim intenzitetom, zahvatilo je ukupno 14 županija i Grad Zagreb.

Naglo je zahvatilo prije svega županije koje graniče s Republikom Slovenijom (Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku, Karlovačku), a zatim se proširilo i na područje Međimurske, Sisačko-moslavačke, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te se nastavilo kretati prema županijama na istoku zemlje i to Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Sinoć u večernjim satima ne tako jako nevrijeme zahvatilo je i područje Istarske i Primorsko-goranske županije.

Županijski centri 112 su tijekom jučerašnjeg dana zaprimili više od 4500 namjenskih poziva, od kojih se većina (cca 80%) odnosi na nevrijeme i posljedice nevremena.

Prema trenutačno dostupnim informacijama, od posljedica nevremena ozlijeđeno je više od 60 osoba, dok su nažalost od posljedica nevremena smrtno stradale tri osobe, od čega dvije na području Grada Zagreba, jedna na području Brodsko-posavske županije. Nažalost, prilikom obavljanja intervencije, prirodnom smrću preminuo je jedan vatrogasac na području Vukovarsko-srijemske županije.

Oštećeno je više od 2000 objekata (stambenih, gospodarskih i dr.) te veći broj vozila.  Nastale štete se nastavljaju utvrđivati.

Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Brodsko-posavske županije, Grada Zagreba, gradova: Sveta Nedjelja, Samobor, Velika Gorica, Dugo Selo, Ivanić Grad, Vrbovec, Zaprešić, te općina Brckovljani i Brdovec. Članovi ostalih stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave koja su zahvaćena nevremenom također su angažirani u otklanjanju posljedica nevremena.

U otklanjanju posljedica nevremena bile su angažirane sve raspoložive snage žurnih službi (vatrogasci, policija i hitna medicinske pomoći) pripadnici civilne zaštite i komunalnih službi, a i građani su se samoorganizirali i pomogli u raščišćavanju i uklanjanju granja i raznih predmeta s prometnica i sl.", stoji u priopćenju.

U Karlovačkoj županiji 168 intervencija zbog nevremena

10:33 - Županijski vatrogasni centar Karlovac je javio kako je od prvog olujnog nevremena koje je zahvatilo Karlovačku županiju u srijedu poslijepodne do četvrtka ujutro zaprimljeno ukupno 168 dojava, pri čemu je završeno 69 intervencija, a 99 ih je i dalje u tijeku.

Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković je precizirao da je na području Karlovca zabilježeno 83 intervencija, na području Ribnika 69, a na području Žakanja 13.

U Tounju su bile dvije intervencije, a jedna u Ogulinu. "Na području Karlovca, Ribnika i Žakanja jučer je angažirano ukupno 187 vatrogasaca i 47 vatrogasnih vozila.

Na području Karlovca i Žakanja posljedice nevremena sanirali su vatrogasci s tih područja, dok su na području Ribnika bile angažirane dodatne snage s područja Ogulina, Ozlja, Duge Rese, Barilovića, Bosiljeva, Kamanja, Netretića i Draganića", rekao je Franković.

U noći na četvrtak je također bilo nevrijeme, no nije navedeno da je ostavilo posljedice.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nevrijeme u Karlovcu

'Vatrogasac vječno živi u srcima onih koje je spasio '

10:31 - Pripadnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tovarnik poginuo je u srijedu navečer za vrijeme obavljanja vatrogasne intervencije u sanaciji posljedica nevremena koje je pogodilo Vukovarsko-srijemsku županiju i četvrta je žrtva nevremena koje je pogodilo Hrvatsku.

Hrvatska vatrogasna zajednica HVZ-a priopćila je u četvrtak da je sinoć za vrijeme obavljanja vatrogasne intervencije u sanaciji posljedica nevremena koje je pogodilo Vukovarsko-srijemsku županiju preminuo pripadnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tovarnik Zvonko Drmić.

Hrvatska vatrogasna zajednica i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izražavaju iskrenu sućut obitelji i kolegama preminulog vatrogasca. "Vatrogasac vječno živi u srcima onih koje je spasio. Neka mu je laka hrvatska gruda", priopćeno je iz HVZ-a.

Poginuli vatrogasac četvrta je žrtva nevremena koje je u srijedu pogodilo Hrvatsku. Dvojica muškarca, 50-godišnji pješak i 48-godišnji vozač, preminuli su na mjestu nesreće uslijed pada stabla, a život je izgubio i 40-godišnjak iz općine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji, koji je bio u automobilu na koji je palo stablo.

I policija odaslala upozorenje

9:59 - Tijekom jutra se oglasila i zagrebačka policija koja je građanima odaslala važno upozorenje.

"Prema do sada prikupljenim informacijama, više desetaka je osoba zatražilo liječničku pomoć, dok je na kolnike, vozila i druge objekte palo više stabala, odlomljenih grana i reklamnih panoa, te krovišta i nadstrešnica.

Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave zagrebačke, jučer je u poslijepodnevnim i ranim večernjim satima zaprimio više od 950 dojava građana koje su se odnosile na oštećenja prouzročena nevremenom.

POGLEDAJTE VIDEO: Zapovjednik vatrogasaca: 'Kolega je ozlijeđen prilikom rada s motornom pilom. Ovo je kao ratna situacija'

Prisutni na terenu i jučer i danas aktivno daju svoj doprinos i u smislu pomoći građanima, otklanjanja opasnosti, obavljanja očevida, sanacije šteta koje remete redovni tijek života građana s posebnim, od jutros, fokusom na regulaciju prometa na dijelovima gdje je zbog posljedica oluje ili tehničkih oštećenja semafora kao i neprohodnosti prometnica, on otežan.

Molimo građane da obrate veću pozornost na situaciju oko sebe i kamo se kreću odnosno gdje parkiraju vozila, s obzirom na oštećenja stabala i zgrada zbog čega ne smijemo zanemariti mogućnost daljnjeg lomljenja pojedinih grana stabala te otpadanja dijelova krovišta,  žbuke odlomljenih dijelova sa zgrada i drugih objekata.

Također molimo da se koliko je god to moguće, na minimalnu razinu svede kretanje osobnim automobilima kroz uži i širi centar Grada sve dok se u potpunosti ne normalizira funkcioniranje prometne infrastrukture", stoji u priopćenju.

Novo upozorenje iz Grada Zagreba

9:47 "Sve službe i dalje su na terenu! Uklanja se neposredna opasnost za život i imovinu. Nastavlja se normalizacija prometa. Tramvajske linije većinom normalno prometuju. Neke autobusne linije preusmjerene su zbog stabala koja se uklanjaju s prometnica", poručuju iz Grada Zagreba.

U nevremenu preminuo i vatrogasac

9:09 - U jučerašnjem nezapamćenom nevremenu koje je pogodilo Hrvatsku smrtno je stradao i jedan vatrogasac. Kako je za HRT potvrdio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, preminuli vatrogasac je bio na intervenciji u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

"Šteta je ogromna. Civilna zaštita Grada Zagreba je podigla 100 pripadnika pričuve koji su na terenu uz sve druge službe koje rade na raščišćavanju grada", rekao je Trut i dodao kako je ozlijeđeno stotinjak osoba.

Vatrogasci imali više od 1500 intervencija

8:50 - Do sada je zabilježeno 1507 intervencija u kojima je sudjelovalo 3865 vatrogasaca sa 1604 vozila, a podaci o broju intervencija neprestano se povećavaju, javljaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vatrogasci rade na uklanjanju stabala, granja, crjepova s kolnika te na sanaciji krovišta i dimnjaka.

Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika u Sisačko-moslavačku županiju se upućuje izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga iz Varaždinske županije, a u Vukovarsko-srijemsku županiju se upućuju dvije autoljestve, dva kombi vozila i 16 vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije.

Tomaševićeva presica

8:43 - Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održat će konferenciju za novinare u 11 sati ispred Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Grada Zagreba, umjesto u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj 3, obavijestili su iz Grada Zagreba.

Najavljeni gradonačelnikov obilazak radova na cjelovitoj obnovi Specijalne bolnice za plućne bolesti Rockefellerova, koji se trebao održati u 11 sati otkazan je, a umjesto toga održat će se konferencija za novinare ispred JVP-a Zagreb na kojoj će biti iznesene najnovije informacije o posljedicama nevremena koje je u srijedu pogodilo Zagreb.

Ministar Banožić na teren poslao 50 vojnika

8:35 - Temeljem zahtjeva Ravnateljstva stožera Civilne zaštite, ministar obrane Mario Banožić u jutarnjim satima u četvrtak 20. srpnja donio je odluku o upućivanju 50 pripadnika Hrvatske vojske na saniranje materijalnih šeta nastalih kao posljedica velikog nevremena koje je zahvatilo i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Riječ je o pripadnicima Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske koji će biti angažirani na sanaciji štete nastale na području Vinkovaca, odnosno državne ceste D55, piše N1.

Posljedice oluje se vide i danas

8:19 - Posljedice oluje koja je jučer poharala Zagreb i veliki dio Hrvatske i danas se vide na ulicama grada. Sve službe nastavljaju raditi na raščišćavanju.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Posljedice nevremena

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Posljedice nevremena

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Posljedice nevremena

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Posljedice nevremena

ZET: Tramvaji ne voze preko Trga bana Jelačića

8:00 - Zastoj tramvajskog prometa preko Trga bana Josipa Jelačića zbog oštećenja gornjeg voda. Tramvajske linije 11, 12, 13, 14 i 17 voze preusmjereno preko Glavnog kolodvora. Ostale linije prometuju uglavnom redovito.

U autobusnom prometu linija 102 (Britanski trg - Mihaljevac) vozi preko Pantovčaka, linija 130 (Črnomerec - Borčec) skraćeno do Rušiščaka, linija 146 (Jankomir - Reljkovićeva) prometuje djelomično izmijenjenom trasom u zoni Prilaza baruna Filipovića, linija 109 iz Dugava prema Črnomercu prometuje Cankarovom ulicom, linija 139 (Reljkovićeva - Jelenovac) od 6 sati u prekidu zbog stabla na kolniku, kao i linija 140 za Sljeme.

Žičara Sljeme danas neće biti u prometu zbog stabla koje je palo na gornju postaju i pregleda cijele trase.

HAK: Nakon nevremena otežano se vozi na pojedinim cestama

7:40 Nakon nevremena otežano se vozi na pojedinim cestama u središnjoj, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i dijelu Slavonije, a željeznički promet u prekidu je na pojedinim dionicama, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autoklub (HAK).

Zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi te na gradskim prometnicama, a zbog posljedica nevremena za sav su promet zatvorene državne ceste Vinkovci-Županja (DC55) i Lipik-Trokut (DC47).

HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Upozorenje iz Grada

7:28 - Grad Zagreb izdao je važno upozorenje građanima.

"Molimo građane Zagreba da zbog vlastite sigurnosti izbjegavaju posjete parkovima dok se ne saniraju opasna, nagnuta stabla i grane", napisali su iz Grada.

U Gradištu kod Županje zabilježen udar vjetra od 180 km/h

7:15 - Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je kako je prema podacima o brzini vjetra s automatske postaje DHMZ-a u Gradištu pored Županje, u srijedu između 18 i 19 sati, na tom području zabilježen udar vjetra čak 180 kilometara na sat, dok je najveći udar na zagrebačkom području registriran u Velikoj Gorici.

DHMZ je prikupio prve podatke o brzini vjetra koji je tijekom velikog nevremena u Zagrebu i okolici, a potom i na području Slavonije, rušio stabla i nosio krovove u Zagrebu i okolici. Nevrijeme je odnijelo tri života, a više od stotinu osoba je ozlijeđeno, neki i teže.

Također, navode iz DHMZ-a, prema trenutno dostupnim podacima, najjači udar na zagrebačkom području zabilježen je u Velikoj Gorici gdje je u zračnoj luci i izmjeren udar vjetra od 115 kilometara na sat.

U Maksimiru je zabilježen udar od 92 kilometara na sat, a na Sljemenu kod Puntijarke vjetar je puhao brzinom od 88 km/h.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo