KIŠA, PLJUSKOVI, GRMLJAVINA /

DHMZ izdao posebno priopćenje! Pogledajte kakvo nevrijeme stiže, prijete poplave

Image
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL/DHMZ

Velika količina oborine u kratko vrijeme može prouzročiti bujične i urbane poplave počevši od danas u Istri, Gorskom kotaru i dalje uz granicu sa Slovenijom

2.10.2024.
16:01
Sasa Miljevic/PIXSELL/DHMZ
VOYO logo

Hladno, kišovito, sivo, obilne oborine, moguće bujice. Takvo nas vrijeme očekuje sljedećih nekoliko dana. Naime, od danas se formira Genovska ciklona, a nju će pratiti stalni dotok vlage uz još par poremećaja do vikenda.

Tako je prognozirao RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić, pa stoga izvadite iz ormara sve što je potrebno. Kišne jakne, kabanice, nepropusnu obuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kopnu nas sljedećih danas očekuje oblačno, kišovito i svježe i ostat će tako sve tamo do subote. Početkom vikenda kiša će se znatno prorijediti i prestajati. Tek od nedjelje sunčanije i mirnije, osobito početkom idućeg tjedna. Na Jadranu pak će se česta kiša u četvrtak proširiti duž cijele obale, nerijetko u obliku pljuskova praćenih grmljavinom kojih će biti i u noći na petak. Puhat će jaka, na udare olujna bura, a samo još na jugu u početku i jako jugo. Smirivanje i postupno razvedravanje u subotu", kazao je meteorolog Ribarić.

Na riječkom području već je lokalno palo više od 80 mm kiše, javlja IstraMet. Naknadno su javili da izražen kišni val prelazi preko Istre, a Novigrad ima i grmljavinski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što nas točno očekuju već večeras, prikazuju radari na weather.com

Image
Image
Image
Foto: dhmz

Obilne oborine, moguće bujice

DHMZ je poslao posebno priopćenje vezano za obilne oborine, moguće bujice i podizanje vodostaja:

"Sukladno vremenskoj situaciji, prognozirana obilna intenzivna oborina tijekom sljedeća tri dana mogla bi uzrokovati bujične i urbane poplave, a koje u nižim dijelovima slivova mogu uzrokovati visoke vodostaje rijeka s mogućim ulaskom u mjere obrane od poplava. Početak nepovoljne hidrološke situacije s bujičnim i urbanim poplavama je od jutros na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru (npr. Gornja Dobra, Kupa), dalje uz granicu sa Slovenijom, a s daljnjim razvojem vremena od noćas i nadalje i u Lici (npr. Otuča, Lika i Gacka), zadarskom zaleđu i Zadru. Obilna oborina prognozirana za kraj četvrtka (3. listopada) i petak (4. listopada) također će povećati mogućnost bujica uz središnju i južnu jadransku obalu i u zaleđu. U nižim dijelovima slivova tečenje će usporiti i podizati vodostaje rijeka i sljedeći tjedan", priopćili su iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Europski centar za srednjoročne vremenske prognoza (ECMWF) za područja zapadne Slovenije, jadranske obale i zaleđa, Gorskog kotara i Like daje visoke izglede za obilne oborine (iznad 150 mm) u idućih deset dana od kojih će se glavnina ostvariti do ovog vikenda, nadalje navodi DHMZ

Image
BIT ĆE SVEGA POMALO /

Meteorolog najavio promjenu vremena: Evo u koje dijelove Hrvatske prvo stiže

Image
BIT ĆE SVEGA POMALO /

Meteorolog najavio promjenu vremena: Evo u koje dijelove Hrvatske prvo stiže

"Stoga hidrološki model Europskog sustava upozorenja na poplave (EFAS) ukazuje na značajnu mogućnost pojave velikih voda na Rječini, Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Glini, Uni, Lici, Gackoj i Zrmanji, ali i na Savi, Muri i Dravi sljedećih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operativni hidrološki modeli DHMZ-a također ukazuju na velike vode sljedećih dana za slivove Kupe, Une, Like i Gacke, Zrmanje, Krke i Cetine, ali i povećane dotoke Save, Mure i Drave. Prema aktualnim hidrološkim prognostičkim materijalima povećanje vodostaja na gornjoj Savi počinje od noćas do nedjelje. Nizvodno od ušća Kupe i Une u Savu porast će biti sporiji, ali značajan jer će ove dvije rijeke donijeti velike količine vode. Sava u Zagrebu i nizvodno, kao i Kupa, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Lika, Gacka će doseći mjere obrane od poplava čiji će stupanj ovisiti o ostvarenoj oborini i njenom intenzitetu. Mura i Drava bi na ulazu u Hrvatsku svoje maksimume mogle imati u petak/subotu u nižim mjerama obrane od poplava ovisno o oborini u Austriji i Sloveniji", stoji u posebnom upozorenju DHMZ-a.

Moguće bujične i urbane poplave

Velika količina oborine u kratko vrijeme može prouzročiti bujične i urbane poplave počevši od danas u Istri, Gorskom kotaru i dalje uz granicu sa Slovenijom. Sa širenjem oborina danas, tijekom sljedeće noći i dana takva mogućnost pojave bujica širi se na Liku, Dalmaciju i zaleđe. Poseban naglasak stavljamo na Gornju Dobru (Ogulin), Otuču (Gračac), Liku, Gacku, Zrmanju, Zadar i zadarsko zaleđe. Tijekom noći s četvrtka (3. listopada) na petak (4. listopada) i u petak se takva mogućnost povećava i na području središnje i južne Dalmacije zbog razvoja konvektivnih oborina.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo