AKCIJA EPPO-A /

Devetero uhićenih u istrazi višemilijunske prevare. Neslužbeno: Među njima šefovi Pivčeve firme

Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

U razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2023., bivši i sadašnji predsjednik Uprave, u koordinaciji s predsjednikom i članom Nadzornog odbora, podnijeli su više zahtjeva za financiranjem u ukupnom iznosu većem od 9 milijuna eura

24.10.2024.
11:11
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv devet hrvatskih državljana i jedne pravne osobe zbog sumnje da su počinili subvencijsku prevaru u vrijednosti većoj od 9 milijuna eura i krivotvorili službene isprave. Na zahtjev EPPO-a, PU međimurska danas je uhitila svih devet osumnjičenika. 

Kako je izvijestio EPPO, u razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2023., bivši i sadašnji predsjednik Uprave, u koordinaciji s predsjednikom i članom Nadzornog odbora, podnijeli su više zahtjeva za financiranjem u ukupnom iznosu većem od 9 milijuna eura, u sklopu hrvatskog Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014–2020, konkretno, za poboljšanje dobrobiti životinja u svinjogojstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno, među uhićenima su bivši i sadašnji šefovi Uprave i Nadzornog odbora tvrtke Vajda d. d. iz konzorcija Pivac, Miljenko Pivac, Igor Miljak, Vilim Simon i Alen Kajmović, javlja Jutarnji list.

Image
SUZDRŽAN KAO I UVIJEK /

Turudić o sastanku sa šeficom EPPO-a: 'Poznam je sto godina'. Otkrio što se događa oko 'afere nakaze'

Image
SUZDRŽAN KAO I UVIJEK /

Turudić o sastanku sa šeficom EPPO-a: 'Poznam je sto godina'. Otkrio što se događa oko 'afere nakaze'

Nisu ispunjavali uvjete

"Potporom sufinanciranom sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) (85%) i državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) nadoknađuju se korisnicima izgubljeni prihod i dodatni troškovi nastali ispunjavanjem obveza koje nadilaze standardne zakonske uvjete u uzgoju i tovu svinja. Iako su znali da njihova tvrtka ne ispunjava te uvjete, osumnjičenici su podnijeli krivotvorene prijave za gospodarstva svojih kooperanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom godina, s ciljem lažnog prikazivanja da tvrtka ispunjava tražene uvjete, pet voditelja i kontrolora odjela kooperacije navedenoga društva sačinjavali su dokumentaciju u kojoj su neistinito prikazivali da kooperanti društva primjenjuju propisane obveze iz navedene Mjere u uzgoju i držanju svinja za tov, pa da stoga društvo ispunjava tražene uvjete za dodjelu potpore.

Od ukupno traženih 9 milijuna eura, tvrtki je isplaćeno više od 5,4 milijuna eura subvencija Unije. Naime, kada je utvrdila nepravilnosti u postupanju tvrtke, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uskratila je plaćanje tražene potpore za 2022. godinu u iznosu od 3,6 milijuna eura, te je izdala nalog za vraćanje dijela nezakonito primljenih sredstava, što je rezultiralo vraćanjem približno 1,5 milijuna eura", stoji u priopćenju.

O uhićenjima se oglasila i međimurska policija

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Zagrebu započeli su realizaciju zadnje faze kriminalističkog istraživanja subvencijske prijevare. Tijekom jutra na području više policijskih uprava uhićeno je više osoba.  Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u ovom predmetu o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, kažu iz policije.

POGLEDAJTE VIDEO: Ivan Turudić uzeo stvar u svoje ruke: Prebacio slučaj Anne Dujić u drugo odvjetništvo. Bili su pristrani?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike