svi slučajevi / Detaljni podaci: Evo koliko je zaraženih ospicama na jugu Hrvatske i kakav im je cijepni status

Image
Foto: Thinkstock

Iz Zavoda naglašavaju kako se provode intenzivne protuepidemijske mjere koje, između ostaloga, obuhvaćaju liječenje i izolaciju oboljelih

4.7.2018.
17:16
Thinkstock
VOYO logo

Od svibnja do danas, 4. srpnja, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je potvrđeno sedamnaest oboljelih od ospica (16 laboratorijski potvrđenih i jedan bez laboratorijske potvrde, klinički i epidemiološki kompatibilan).

Petnaestero oboljelih su epidemiološki povezani s prvim bolesnikom koji se najvjerojatnije zarazio na Kosovu, a jedan se bolesnik najvjerojatnije zarazio u Francuskoj, odgovoreno je iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na upit Dubrovačkog dnevnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tome koliko djece ima među zaraženima, odgovorili su kako su, s obzirom na kretanje prvooboljeloga u vrijeme zaraznosti i prirodi kontakata, većina oboljelih odrasle osobe. Četvoro oboljelih je mlađe od pet godina starosti.

Prema informacijama Zavoda, cijepni status oboljelih je sljedeći: dvoje je primilo dvije doze cjepiva protiv ospica, jedan je primio jednu dozu cjepiva, četvoro nije primilo nijednu dozu cjepiva, a za deset oboljelih nije poznat cijepni status.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dob oboljelih kod kojih je bolest potvrđena se kreće od osam mjeseci do 56 godina starosti. Prvi potvrđeni bolesnik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je obolio 24. svibnja, a zadnji laboratorijski potvrđeni bolesnik je obolio 15. lipnja.

Iz Zavoda naglašavaju kako se provode intenzivne protuepidemijske mjere koje, između ostaloga, obuhvaćaju liječenje i izolaciju oboljelih, traženje kontakata, postekspozicijsku zaštitu prepoznatih osjetljivih kontakata i po potrebi karantenu kontakata, nadoknadu propuštenih cijepljenja kod djece koja još nisu izložena te cijepljenje zdravstvenih djelatnika koji nemaju dokaz o cijepljenju odnosno nemaju imunitet protiv ospica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U ovom trenutku ne možemo još reći da je prestala cirkulacija virusa ospica u populaciji Dubrovačko-neretvanske županije, iako podatak da unazad 18 dana nema nijednog laboratorijski potvrđenog slučaja ospica daje nadu da ćemo uskoro, ako ne bude novooboljelih, moći konstatirati da je zaustavljeno širenje ospica u županiji,' stoji u odgovoru Zavoda na upit Dubrovačkog dnevnika

Osim sedamnaest oboljelih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ove je godine u Hrvatskoj bilo dvoje oboljelih koji su se zarazili u inozemstvu (dijete zaraženo u Austriji, a oboljelo u Krapinsko-zagorskoj županiji krajem travnja te odrasla osoba najvjerojatnije zaražena izvan Hrvatske, a oboljela u Sisačko-moslavačkoj županiji u svibnju), ali nije došlo do prijenosa bolesti na njihove kontakte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod troje je oboljelih učinjena genotipizacija virusa i u svo se troje radi o genotipu B3.

Dodatno, prije nekoliko je dana oboljela jedna osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji kod koje su potvrđene ospice, a kod jedne je bolesnice iz Zadarske županije postavljena sumnja na ospice i ona je u obradi. U oba se slučaja radi najvjerojatnije o zaražavanju u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo