ŠTO JE TO PALO NA JARUNU? / Ovo je sovjetski dron koji je uspaničio Hrvatsku i Europu: Vjerovalo se kako je završio u muzeju, ali...

Tupoljev 141 Striž bespilotna je letjelica koju je Crvena armija koristila do kraja 80-ih, no čini se da su još ostali u upotrebi

11.3.2022.
21:24
VOYO logo

Pored studentskog doma na zagrebačkom Jarunu se sinoć srušila bespilotna letjelica. Ispostavilo se da je riječ o dronu Tupoljev 141 Striž, kojeg je koristila sovjetska Crvena armija. No, i takav se prošuljao pored protuzračnih obrana dviju zemalja članica NATO-a, Rumunjske i Mađarske te se srušio u trećoj.

Image
POPUT ZVIJEZDE PADALICE /

Nije ju ulovila protuzračna obrana, ali jest nadzorna kamera: Pogledajte trenutak kada je dron letio iznad Zagreba

Image
POPUT ZVIJEZDE PADALICE /

Nije ju ulovila protuzračna obrana, ali jest nadzorna kamera: Pogledajte trenutak kada je dron letio iznad Zagreba

Prototip ovog drona predstavljen je još 1974. godine. U upotrebi je bio svega 10 godina, od 1979. do 1989. Nadimak Striž u prijevodu znači čiopa, odnosno ptičica slična lastavici. Dosad se mislilo da su ti dronovi odavno završili u muzejima ili odlagalištima starog željeza, no problem je što nitko dosad nije znao koriste li se oni još uvijek ni koliko ih je u upotrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno još u upotrebi

RTL piše kako ih je proizvedeno 142. Neki od njih su navodno korišteni još od početka rusko-ukrajinskog sukoba, odnosno aneksije Krima, 2014. Sreća u nesreći je to, što ti dronovi nikad nisu nosili naoružanje, već su služili za snimanje zračnih fotografija ili presretanje radarskih signala.

Iako pod dronovima danas podrazumijevamo manje letjelice na daljinsko upravljanje, Striž je poprilično glomazan. Dug je više od 14 metara, raspon krila mu je oko četiri metra, a težina preko šest tona. Pogoni ga turbomlazni motor kojim može razviti brzinu od 1100 kilometara na sat, a najveća mu je letna visina 6000 metara. Lansira se s prikolice, a slijeće padobranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti dron oboren u Ukrajini

Primjerak koji se srušio u Zagrebu letio je na visini od otprilike 1500 metara, brzinom od 700 kilometara na sat. Napravio je krater promjera tri metra, dubok metar i pol. ostaci letjelice bili su rasuti u krugu od barem 100 metara. Dvjestotinjak metara dalje nađena su i dva padobrana, a policijski su ronioci dijelove tijekom dana tražili i u Savi.

Osim zagrebačkog, takav je dron prije nekoliko dana pronađen u Ukrajini, nedaleko od Krima. No, onoga nije oborio nedostatak goriva, već granata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: Vodimo intenzivne razgovore sa saveznicima u EU i NATO-u

Premijer Andrej Plenković izvijestio je putem Twittera o večerašnjem brifingu s članovima Vlade i čelnicima sigurnosno-obavještajnog sustava poručivši kako se okolnosti pada besposadne letjelice istražuju te se vode intenzivni razgovori sa saveznicima u EU i NATO-u.

"Večeras brifing s članovima Vlade i čelnicima sigurnosno-obavještajnog sustava o padu vojne besposadne letjelice u Zagrebu, sigurnosti zračnog prostora i razini spremnosti svih službi. Detaljno istražujemo sve okolnosti. Vodimo intenzivne razgovore sa saveznicama u EU i NATO", stoji u objavi nakon sastanka u petak navečer u Vladi. Ranije večeras na twitteru Vlade je najavila i kako će sutra završiti očevid, te će moći dati i konkretnije informacije, uključujući rutu bespilotna letjelice koja je u noćas ušla u hrvatski zračni prostor i pala u Zagrebu. Inače, premijer Plenković i članovi Vlade sutra ujutro u 8 sati obići će mjesto pada letjelice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađari su danas dvaput dizali Gripene

Mađarska je u petak dvaput dizala svoje borbene zrakoplove Gripene kako bi istražila sumnjive radarske kontakte, ali leteći objekti nisu pronađeni, objavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. 

Mađarska protuzračna obrana prvo je u četvrtak navečer detektirala i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor, objavio je Szijjarto. Ispostavilo se da je to bio dron koji se srušio u Zagrebu, dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U taj incident uključeno je više članica NATO-a, Hrvatska, Mađarska i Rumunjska, kazao je Szijjarto, dodavši da zemlje međusobno surađuju u istrazi. 

Mađarska protuzračna obrana drugi je sumnjivi radarski signal detektirala u petak oko podneva. Mađarski lovci poletjeli su iz zračne baze u Kecskemetu, ali nisu pronašli nikakav sumnjivi leteći objekt, kazao je Szijjarto. Treći slučaj dogodio se tijekom popodneva s istom reakcijom i istim ishodom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Szijjarto je kazao da je o radarskim signalima obavijestio svoje rumunjske, hrvatske i slovenske kolege. "Pošto nam se u susjedstvu zbiva rat, iznimno je važno da zračne snage i protuzračna obrana budu mirni i da imaju odmjerenu reakciju", Szijjarto. "Moramo zaštititi Mađarsku i mađarski narod, ali ne smijemo biti uvučeni u rat u susjedstvu ni na koji način", naglasio je.

U međuvremenu se oglasilo i rumunjsko ministarstvo obrane koje je priopćilo da je dron koji se srušio u Zagrebu u rumunjskom zračnom prostoru proveo samo tri minute. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Letjelica je u rumunjski zračni prostor stigla iz Ukrajine u 22.23 sata i napustila ga u 22.26 sati. Objekt je letio brzo i nisko, iznad grubog terena i po lošim vremenskim uvjetima što nam je onemogućilo da ga identificiramo", kaže se u priopćenju. 

Identificirala ga je, međutim, mađarska protuzračna obrana i potvrdila da se radi o dronu sovjetske proizvodnje Tupoljev Tu-141. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo