DETALJI KAZNENE PRIJAVE KOJU JE PODNIO ANTE RAMLJAK: / Teška je 7,8 milijardi kuna i ne odnosi se samo na Ivicu Todorića

Image
Foto: PIXELL

Nakon što je revizija u Agrokoru otkrila da konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016.

11.10.2017.
8:30
PIXELL
VOYO logo

Kaznena prijava koju je Ramljak podnio Državnom odvjetništvu teška je 7,8 milijardi kuna, piše Jutarnji list, a prijava se odnosi na Ivicu Todorića i druge odgovorne osobe iz koncerna, što znači da su to članovi Uprave, ali i Nadzornog odbora Agrokora. Jutarnji piše da su time obuhvaćeni i neki članovi obitelji Todorić.

Image
REVIZIJA U AGROKORU OTKRILA MULJAŽE TEŠKE MILIJARDE, RAMLJAK: /

'Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv bivše uprave! Todorić? Njemu je najteže...'

Image
REVIZIJA U AGROKORU OTKRILA MULJAŽE TEŠKE MILIJARDE, RAMLJAK: /

'Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv bivše uprave! Todorić? Njemu je najteže...'

Tri stavke kaznene prijave

Tri su stavke u kaznenoj prijavi koju je podnio Ante Ramljak. Prva je teška 2,3 milijarde kuna i odnosi se na troškove za pripremu IPO-a. Radi se o ugovoru koji je Ivica Todorić sklopio s Agrokorom d.d. Sporazum prema kojem se reguliraju troškovi povezani s inicijalnom javnom ponudom (IPO) društva i/ili dijela društva Agrokor, a koji se prema tom sporazumu odnose na troškove raznih savjetnika i ostale troškove povezane s navedenom transakcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedenim sporazumom je ugovoreno da će Ivica Todorić nadoknaditi spomenute troškove u slučaju da se IPO dogodi, a u protivnom će troškove snositi Agrokor. Ugovor je raskinut, a troškovi su ostali koncernu. U sklopu revizije utvrđeno je da se samo dio tih troškova odnosi na IPO, a velik se dio odnosio na privatne troškove obitelji Todorić.

U drugoj se stavci radi o 1,6 milijardi kuna, a unutar toga je i 650 milijuna kuna zajma koji je Todorić dao sam sebi. Treća se pak stavka odnosi na zajmove koje je Agrokor dobivao, ali ih nije knjižio, a ponekad ih je umjesto kao dug knjižio kao kapital. Tu je i 2,9 milijardi neproknjiženih zaduženja kod poslovnih banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privođenje Todorića kad se otvori istraga

Uslijedit će češljanje financijskih forenzičara, a nakon toga će biti otvorena istraga, no ne zna se kada će to biti.

Jutarnji piše kako vjerojatno neće doći do toga da DORH Todorića i druge odgovorne privede na ispitivanje, već će ih privesti u trenutku kad se otvori istraga. Čak i ako odgovorne osobe tada budu u inozemstvu, kao što je sada Ivica Todorić u Londonu, kazneni postupak će se dogoditi. Ako se iz inozemstva ne bi dobrovoljno vratili, moguće je i raspisivanje europskog uhidbenog naloga ili čak međunarodne tjeralice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo