'U duhu solidarnosti' / Deset milijuna doza Pfizerova cjepiva isporučit će se u drugom tromjesečju: 'Ovo je kraj naivnosti'

Ipak, odlučeno je da će se pojačati nadzor nad izvozom cjepiva

26.3.2021.
20:00
VOYO logo

Čelnici zemalja Europske unije s virtualnog samita pozvali su da se 10 milijuna doza Pfizerova cjepiva među članicama raspodijeli - u duhu solidarnosti.

No, kako bi se ta raspodjela treba riješiti nisu dogovorili, nego su to prepustili veleposlanicima pri Europskoj uniji. Razlog je navodno žestoko inzistiranje austrijskog kancelara Kurza da njegova zemlja, kao i Hrvatska, dobije dodatne doze. No to je odbijeno.

Andrej Plenković tvrdi da na sastanku nije bilo povišenih tonova, a biranim riječima govori o vlastitoj ulozi.

Deset milijuna doza Pfizerova cjepiva, predviđenih za isporuku u drugoj polovici godine, isporučit će se u drugom tromjesečju - u duhu solidarnosti. Što to točno znači, na ovakvom virtualnom samitu, kako kaže premijer, nije moglo biti definirano.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade: 
"Da smo bili fizički u Briselu, možda. Tu bi se to dalo malo dulje, pa bi malo stali, napravili pauzu, jedini drugima rastumačili, jer je ključ toga da onaj tko nema problem ni ne razumije u čemu je problem".

Problem je, kažu informacije iz Brisela, bio u zahtjevu austrijskog kancelara za dodatnim dozama cjepiva, čak i prijetnje vetom na bilo kakvu isporuku doza koja ne bi uključivala Austriju. S argumentom da Austrija nije u tako lošem stanju, Kurza su odbili.

"U jednom su trenutku ljudi tvrdili da Austrija stoji sama. Mogu vam samo reći da je jedna trećina svih država članica podržala ovaj stav vrlo oštro - neki čak žešće od mene, kad se sjetim hrvatskog premijera i drugih", rekao je Sebastian Kurz, austrijski kancelar. 

Kurzovu opisu njegova nastupa premijer je imao što za dodati.

"Ja sam bio, kao i uvijek, kad imamo temu koja nam je bitna, jasan, argumentiran, razgovjetan, uvjerljiv, i svi koji možda nisu shvaćali o čemu se radi su nakon te moje intervencije brzo shvatili o čemu se radi. Ja nastupam onako kako treba", rekao je premijer.

No, ostaje činjenica da dogovora nije bilo nego je pitanje raspodjele tih 10 milijuna doza prepušteno veleposlanicima pri Europskoj uniji. Od najava mogućih tužbi protiv AstraZenece koja će u prvoj polovici godine isporučiti tek trećinu obećanih doza, preko moguće zabrane izvoza cjepiva iz Unije, došlo se tek do mlako sročena zahtjeva.

"Mislim da je tvrtki jasno da, prije svega, kompanija prvo mora nadoknaditi zaostatak, poštovati ugovor koji ima s europskim državama članicama, prije nego što se ponovno može baviti izvozom cjepiva", rekla je Ursula Von Der Leyen,predsjednica Europske komisije .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Reaktivacija ili reinfekcija? /

Saznajte zašto dolazi do reinfekcije covidom-19

Image
Reaktivacija ili reinfekcija? /

Saznajte zašto dolazi do reinfekcije covidom-19



Ipak, odlučeno je da će se pojačati nadzor nad izvozom cjepiva.

"Kao prvo, ovo je kraj naivnosti. Podržavam mehanizme nadzora izvoza koje je uspostavila Europska komisija. Podržavam ideju blokiranja izvoza, sve dok neke farmaceutske tvrtke ne ispune svoje obaveze prema Europljanima", rekao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron

Glavni cilj ostaje ubrzanje proizvodnje, distribucije i kampanje cjepiva. Hrvatska bi tako, do kraja lipnja s kompenzacijom Pfizerova cjepiva trebala postići procijepljenost do 50 posto, čime bi došla na razinu prosjeka Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo