Demantij članka 'TAMNA STRANA ŠKVERA: Debeljak je dao otkaz svim vozačicama i ostavio samo muške vozače, a sada prodaje priču o brizi za obitelj'

Image

Brodosplit d.d. reagirao je na članak 'TAMNA STRANA ŠKVERA: Debeljak je dao otkaz svim vozačicama i ostavio samo muške vozače, a sada prodaje priču o brizi za obitelj', tražeći demantij.

9.8.2018.
13:17
VOYO logo

U nastavku je reakcija Brodosplita:

"Navedena konstatacija: Nije li licemjerno da nudi "mjere", a dobio je škver za jednu kunu od države? potpuno je netočna. Točno je da je DIV grupa kao jedini ponuditelj za kupnju dionica Brodosplit d.d. ponudila iznos od 3.700.000 (tri milijuna sedamsto tisuća) dok nitko drugi na svijetu nije želio ponuditi niti 1 kunu, a što je bila prodajna cijena određena od Prodavatelja. Uz iznos plaćen za dionice, DIV je dodatno dokapitalizirao Brodosplit s 50.000.000 (pedeset milijuna) HRK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, kao što su već mediji prilično detaljno pisali, vaša sugovornica gospođa Stipanović, je 2013. godine, nakon što smo započeli retrukturiranje Brodosplita dobila otpremninu, kao i svih tada 3400 zaposlenih. Odlukom Uprave, optremnina koju je dobila gospođa Stipanović bila je znatno viša (preciznije 2,2 puta viša) od otpremnine koja je tada bila predviđena Kolektivnim ugovorom i iznosila je otprilike koliko je tada koštao automobil srednje klase. Bez obzira na tako isplaćenu otpremninu, s gospođom Stipanović je odmah sklopljen novi ugovor o radu za radno mjesto čistačice u pogonu, a koji je raskinut krajem travnja ove godine.

U nastavku objavljenog teksta nekorektno se reciklira stara izjava "Nije istina da je Brodosplit restrukturiran jer da je restrukturiran, otkaza ne bi bilo. Pitanje je gdje je novac koji je Debeljak dobio od države" koju je tada izrekao gospodin Joško Franić čelnik sindikata metalaca, a nije zatražen ili objavljen i naš tadašnji odgovor. Stoga podsjećamo da je doprinos države korišten za pokrivanje starih gubitaka, nastalih prije sklapanja ugovora. Također podsjećamo da je Program restrukturiranja koji je izradio DIV prihvaćen od strane Europske komisije što je bio preduvjet da bi do prodaje dionica uopće moglo doći. Zatim smo nakon ispunjavanja svih uvjeta za nastavak rada i posla u Brodosplitu uspješno završili restrukturiranje i ostvarili odličan rezultat, vrijedan svake pažnje tako da su zadnje dvije godine restrukturiranja 2016. i 2017. u koju nisu uračunate državne potpore zaključili s dobiti. Brodosplit je jedino hrvatsko Brodogradilište koje u restrukturiranju nije dobilo potpore za buduće gubitke, nego je doprinos države pokrio gubitke koji su posljedica prošlosti. Naš obvezni vlastiti doprinos restrukturiranju je i nekoliko puta veći od drugih i iznosi 2,6 milijardi HRK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također pišete, odnosno neosnovano nas optužujete kako...Nismo, međutim, dobili brojke o onima koji su otišli zbog otkaza, a takav nam upit niste ni postavili, jer te brojke nikad nismo skrivali. U velikim tvrtkama kao što je Brodosplit. u kojemu je zaposleno više od 2200 radnika, uobičajena je, kao i u cijeloj metalurškoj industriji, fluktuacija kadrova tj. dolazaka i odlazaka.

U nepune dvije godine od 01.01.2017. do danas iz Škvera je otišlo 476 radnika, od toga 193 zbog svojevoljnih raskida, 71 zbog odlaska u mirovinu, isteka rada na određeno 96 radnika, izvanrednog otkaza zbog skrivljenog ponašanja 48 radnika, a poslovno uvjetovanih razloga za otkaz ugovora 68 radnika, naravno uz ispIatu otpremnine. Istodobno smo zaposlili 322 nova radnika koji do sada nikada nisu radili u Brodosplitu. A kao što smo već javno objavijivali, natječaj za prijem stručnih brodograđevnih zvanja je permanentno otvoren.

Na kraju, moramo konstatirati. kako je osim neistina. koje ste bez traženje našeg komentara objavili o Brodosplitu — isto tako jako znakovito koje aktualne teme o brodogradnji ne pratite. Osim toga kada bi samo malo zagrebli po temi restrukturiranje brodogradnje za čas bi utvrdili kako je na samom početku toga procesa Brodosplit bio za dvije milijarde kuna u financijski lošijoj situaciji od npr 3. maja d.d. Kupac je morao preuzeti Brodosplit grupu u cjelini tj. i tvrtke koje su ostvarivale velike gubitke tako da smo morali koristiti značajna sredstva i na pokrivanje njihovih gubitaka. Istodobno u drugim slučajevima (3. maj d.d.) država je ostavila gubitaše u svom vlasništvu (3. maj MiD dd. i 3. maj TIBO d.d.), da bi kasnije nakon čišćenja gubitaka prodala novom vlasniku (Uljanik d.d.) jedno od tih poduzeća za jednu kunu, dok je drugo završiio u stečaju.

U međuvremenu je Brodosplit svojim poslovanjem kroz proces restrukturiranja nadoknadio te dvije milijarde dok su neki drugi sad svojim poslovanjem ostvarili tolike gubitke da bez nove državne potpore ne mogu poslovati. Sve do nedavno smo imali maćehinski odnos države prema Brodosplitu, a i neki mediji su se tako prema nama ponašali. Sada je očito, tu štafetnu palicu preuzeo vaš portal. Bez obzira na to. stojimo vam na raspolaganju za sve vaše pozive i upite. A sve mjere objavljene na oglasnim pločama. koje se člancima poput vašeg pokušava medijski prikriti ili umanjiti bit će i provedene. Nisu niti donesene zbog medija, nego zbog razloga koju su u odluci i navedeni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo