DEMANTI TEKSTA: 'ĆORIĆ JE OSOBNO DEBLOKIRAO PROJEKT NA KOJEM SU PLJAČKALI RIMAC I HDZ-OVCI: / Sada ne želi otkriti je li došlo do jednog sumnjivog sastanka'

Image
Foto: Pixsell

Reakcija C.E.M.P.a na tekst objavljen na Net.hr-u

16.7.2020.
11:54
Pixsell
VOYO logo

Nakon objave teksta na Net.hr-u "ĆORIĆ JE OSOBNO DEBLOKIRAO PROJEKT NA KOJEM SU PLJAČKALI RIMAC I HDZ-OVCI: Sada ne želi otkriti je li došlo do jednog sumnjivog sastanka", reagirao je C.E.M.P". Njihov ispravak, sukladno zakonu, prenosimo u cijelosti:

Image
ĆORIĆ JE OSOBNO DEBLOKIRAO PROJEKT NA KOJEM SU PLJAČKALI RIMAC I HDZ-OVCI: /

Sada ne želi otkriti je li došlo do jednog sumnjivog sastanka

Image
ĆORIĆ JE OSOBNO DEBLOKIRAO PROJEKT NA KOJEM SU PLJAČKALI RIMAC I HDZ-OVCI: /

Sada ne želi otkriti je li došlo do jednog sumnjivog sastanka

Dana 2. lipnja 2020. godine na mrežnoj stranici Net.hr-a objavljen je članak od naslovom "ĆORIĆ JE OSOBNO DEBLOKIRAO PROJEKT NA KOJEM SU PLJAČKALI RIMAC I HDZ-OVCI: Sada ne želi otkriti je li došlo do jednog sumnjivog sastanka", u kojem su navedeni netočni i nepotpuni navodi o društvu C.E.M.P. i projektu vjetroelektrane Krš Pađene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo, autor teksta u više navrata navodi da je vlasnik tvrtke C.E.M.P. Milenko Radić, indirektni vlasnik C.EM.P.-a je Milenko Bašić, a ovakva ponovljena greška ukazuje na površan odnos autora članka prema utvrđenju točnog i potpunog činjeničnog stanja.

Autor dalje navodi da je vjetroelektrana Krš Pađene, u vlasništvu tvrtke C.E.M.P. "glatko prošla kroz administrativne zapreke". Pritom autor ne objašnjava kakav je to glatki prolazak za projekt koji je započet 2003. godiine, a kojeg su sadašnji vlasnici preuzeli 2012. godine. Ako je ovo glatki prolazak za koji autor članka insinuira da je rezultat pogodovanja, postavlja se pitanje, je li ovo prema iskustvu autora brže od ostalih projekata razvijenih u RH te ako da, koliko je po autoru razumno potrebno za projekt kojem se ne pogoduje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, autor paušalno govori o subvencioniranoj cijeni električne energije koja je jamčila astronomske zarade. Pritom sam ne analizira nikakve podatke o visini investicije, održavanja i slično niti se poziva na ikakve stručne članke i analize koje bi poduprle njegov paušalni navod iako recentne analize recentne analize renomiranih stručnjaka govore upravo suprotno (npr. analiza gosp. Željka Lovrinčevića s Ekonomskog Instituta Zagreb). Autor nadalje zaključuje da je kod Ministarstva zaštite okoliše i energetike C.E.M.P. po svemu sudeći, dobio odmah sve što je trebao pa nije koristio usluge Josipe Rimac za sređivanje dokumentacije. Radi se o vrlo uvredljivom i ničim potkrijepljenom navodu. C.E.M.P. je u svim postupcima postupao krajnje odgovorno i poduzimajući korake za zaštitu interesa društva, a to je razvoj i izgradnja projekta vjetroelektrane Krš Pađene. Na tom putu bio je suočen s nizom administarativnih prepreka kada je tražio dozvole i rješenja za koje je smatrao da ispunjava sve uvjete propisane primjenjivim propisima, a koje prepreke je rješavao isključivo zakonskim putem. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike samo je potvrdilo da je jednako postupalo u svim ranijim slučajevima izmjene projekata. Dakle, ako se na isti način postupa prema svima, može se eventualno polemizirati primjenjuje li se materijalno pravo na ispravan način no ni u kom slučaju ne može se govoriti o pogodovanju!

Na kraju autor teksta polemizira da nije dobio odgovor na dva "važna" pitanja - jesu li mu (ministru Ćoriću) se investitori obraćali pisanim ili bilo kojim drugim pute te je li on (ministar Ćorić) osobno imao sastanke s predstavnicima investitora od kada je postao ministar. Opet se na ovaj način pokušava insinuirati da je to bilo neko zakulisno postupanje. Iz ovog se da zaključiti da investitor nikako nije mogao ispravno postupiti jer po autoru je inkriminirajuće i obraćanje pisanim putem i održavanje službenih sastanaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, ministar Ćorić je javno u emisiji Otvoreno 2.6.2020. godine izjavio da ga je gosp. Bašić posjetio u društvu odvjetnika.

Nedopustivo je uopće insinuirati da je nešto loše ako ministar službeno prima investitore na sastanak - time se podupire opće nepovjerenje i narušava investicijska klima. Ministarstva moraju imati potpunu sliku o projektima iz nadležnosti svog resora. Komuniciranje poduzetnika i javnog sektora bi trebalo poticati jer samo kroz dijalog se bilo koji sektor može razvijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavom ovakvih neprovjerenih i netočnih informacija otežava se pozicija gosp. Bašića u postupku istrage te se zauzima sud o krivnji te navodi javnost da ga zauzme mimo kaznenog postupka. Nadalje, ovakvim postupanjem se u odnos nepovjerenja stavlja cijeli sektor obnovljivih izvora energije koji je budućnost kojoj ide cijela Europa. Novinari bi trebali educirati građane o važnosti i prednostima obnovljivih izvora energije te ih poticati da i sami ulažu, a ne koristiti poziciju moći za kratkoročno dizanje naklade koja ostavlja teške štetne posljedice za cijeli sektor i energetsku tranziciju Hrvatske".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo