DEMANTI INGRE: / Predsjednik uprave, muž šefice Holdinga, nije blizak Bandiću i nije brzo napredovao, a u NO ne postoji Bandićev krug

Image

Ingra je redakciji Net.hr-a poslala demanti na tekst o njihovu poslovanju koji prenosimo u cijelosti

11.3.2020.
8:50
VOYO logo

Nakon objave teksta pod naslovom "Milijuni eura u igri: Bandić se svađao s Ingrom oko Arene Zagreb, a onda krenuo u desant - direktor postao muž šefice Holding" na Net.hr-u iz Ingre su reagirali demantijem. Reakciju koju potpisuju predsjednik Uprave Ingre Danko Deban i član uprave Dinko Pejković, sukladno Zakonu, prenosimo u cijelosti:

Image
MILIJUNI EURA U IGRI: /

Bandić se svađao s Ingrom oko Arene Zagreb, a onda je krenuo u desant - direktor je postao muž šefice Holdinga

Image
MILIJUNI EURA U IGRI: /

Bandić se svađao s Ingrom oko Arene Zagreb, a onda je krenuo u desant - direktor je postao muž šefice Holdinga

"Milan Bandić nema utjecaj u Ingri, a Arena Zagreb ostaje u našem vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 2. ožujka 2020. godine, na portalu www.net.hr, objavljen je članak pod naslovom "Milijuni eura u igri: Bandić se svađao s Ingrom oko Arene Zagreb, a onda krenuo u desant – direktor je postao muž šefice Holdinga", autorice Đurđice Klancir.

U navedenom članku objavljen je niz netočnih informacija o djelovanju Uprave i Nadzornog odbora društva INGRA d.d. te poslovanju i planovima društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Uprave Ingre, kao niti drugi članovi Uprave ili Nadzornog odbora društva, nisu idejno, prijateljski ili obiteljski povezani s Milanom Bandićem, a posebno ne s bilo kakvim planovima g. Bandića, vezanim uz Ingru. Predsjednik Uprave, g. Deban, izabran je na to mjesto jednoglasnom odlukom Nadzornog odbora, a u Upravu je ušao još 2018. godine, odlukom Nadzornog odbora, a na prijedlog g. Oppenheima, kojeg i sami imenujete kao predvodnika "borbe protiv Milana Bandića".

Jedina poveznica društva s g. Bandićem mogla bi proisteći iz Ugovora o zakupu, koji je sklopljen još 2007. godine te se od tada nije ni na koji način mijenjao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Nadzornom odboru ne postoji, kako to nazivate, Bandićev krug. Svi članovi Nadzornog odbora ugledni su članovi poslovne zajednice u Hrvatskoj koji nisu politički aktivni, uz izuzetak g. Stjepana Mesića, kojeg doista nije moguće svrstati u "Bandićev krug". Jedina osoba koja je bila u sastavu aktualnog Nadzornog odbora, za koju se može reći da pripada Bandićevom političkom krugu, jest Davor Štern, koji je svojedobno bio izabran na listi Milana Bandića za zastupnika u Gradskoj skupštini, u mandatu 2013. – 2017. godine. Gospodin Štern je, s danom 31. prosinca 2019. godine, na vlastiti zahtjev izašao iz Nadzornog odbora Ingre, čime se dodatno razotkriva potpuna neutemeljenost teze iz naslova vašeg članka. Novoizabrani članovi NO-a nemaju baš nikakvih poslovnih, prijateljskih ili drugih veza s g. Bandićem. U Nadzorni odbor izabrali su ih izravno dioničari Ingre, na glavnoj skupštini, pa ne može biti govora o politički motiviranim imenovanjima.

Netočna je i vaša teza da je Danko Deban brzo napredovao do mjesta predsjednika Uprave društva. I Danko Deban i Dinko Pejković, prije nego što su postali članovi Uprave, bili su zaposlenici Ingre 12 godina, u kojem razdoblju su napredovali postupno, od početničkih do upravljačkih radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkad su postali članovi Uprave, prvi dio svojih mandata upravljali su društvom zajedno s g. Oppenheimom, u skladu s namjerom Nadzornog odbora da se održi kontinuitet u upravljanju. Vaš članak, stoga, potpuno netočno navodi da je g. Oppenheim, "protjeran". G. Oppenheim nije napustio Ingru, gdje je i dalje angažiran kao savjetnik Uprave. Osim toga, vaše tvrdnje demantira i činjenica da su novoizabrani članovi Nadzornog odbora izabrani gotovo jednoglasnom odlukom dioničara društva, što je uključivalo i glasove g. Oppenheima, odnosno njegove obitelji. Članovi obitelji g. Oppenheima i dalje su najveći pojedinačni dioničari Ingre.

Neistinit je i navod da su se kadrovske promjene u Ingri, početkom 2020., potiho dogodile, odnosno da se Ingra odlučila na "diskreciju". Kadrovske promjene o kojima govorite dogodile su se potkraj 2019. godine, o čemu je Ingra, 19. prosinca 2019. godine, priopćenjem izvijestila javnost i regulatorna tijela. Vijest o promjenama u Upravi i Nadzornom odboru, pored HINA-e, objavila je većina poslovnih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijelosti je neistinita i izjava vašeg anonimnog izvora. Netočno je da se broj članova Nadzornog odbora udvostručio, budući da je broj članova Nadzornog odbora povećan s pet na osam. Do povećanja broja članova Nadzornog odbora došlo je zbog zahtjeva dioničara, sa svrhom povećanja kontrolnih mehanizama i transparentnosti. Istovremeno s novim imenovanjima, s ciljem smanjivanja troškova, honorari za članstvo u NO smanjeni su sa 6000,00 na 3000,00 kn, čime je smanjen i ukupan trošak koji Ingra izdvaja za te naknade.

Netočno je i da su u Ingri povećavane plaće. Ingra je, u razdoblju od godine dana, u skladu s ciljevima restrukturiranja, smanjila ukupan trošak plaća za 25%, na mjesečnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Uprave društva raniji su zaposlenici Ingre kojima su plaće, u zbroju, ostale iste kao i prije imenovanja u Upravu pa nikakvi novi troškovi za društvo nisu nastali. Budući da nije bilo povećanja plaća i honorara, bespredmetna je i tvrdnja vašeg izvora da su iz navodnog povećanja plaća i honorara "preko skrbničkih računa i tzv. proxy prijatelja" stjecani udjeli i dionice Ingre. Također, iz poslovnih knjiga društva vidljivo je da nikakav novac Ingre nije isplaćen privatnim tvrtkama novih članova Uprave.

Mario Aunedi Medek, zajedno s drugim novoizabranim članovima, postao je član Nadzornog odbora, odlukom više od 90% glasova dioničara, na glavnoj skupštini koja je održana u kolovozu 2019. godine. Ni on, kao niti drugi članovi Uprave ili NO, ne sudjeluju u "projektu preuzimanja Ingre" niti takav projekt postoji. Projekt Ingre, kojeg zajedno i transparentno provode svi članovi njenih upravljačkih i nadzornih tijela, je projekt restrukturiranja društva. Ulaganja članova Nadzornog odbora u dionice Ingre upravo pokazuju njihovu predanost procesu restrukturiranja i povjerenje u daljnji rast i razvoj kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na vaše navode o mogućnosti prodaje Arene Zagreb, Nadzorni odbor i Uprava su jednoglasni u odluci da će Arena ostati u vlasništvu Ingre do 2036. godine, odnosno do isteka Ugovora o zakupu. Radi se o Ingrinoj najvrijednijoj imovini i garanciji za oporavak i razvoj kompanije.

Ingri je cilj, zbog svojih dioničara i društvene odgovornosti, potpuno transparentno voditi proces restrukturiranja. Razumijemo interes javnosti i spremni smo odgovoriti na sva pitanja te prihvatiti javnu polemiku i eventualno problematiziranje našeg poslovanja. Zato stojimo na raspolaganju svim dioničarima, kao i predstavnicima javnosti i medija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo