jednoglasna odluka / Deklaracija protiv izgradnje HE Ombla: 'Nije moguće isključiti negativne utjecaje'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovačko Gradskog vijeće u cijelosti je podržalo mišljenje Državnog zavoda za zaštitu prirode po kojem 'nije moguće isključiti značajne negativne utjecaje na ciljeve očuvanja i cjelovitost područja ekološke mreže' zbog čega je izgradnju HE Omble 'potrebno odbiti'

19.5.2015.
7:11
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Dubrovačko Gradskog vijeće jednoglasno je na sjednici u ponedjeljak usvojilo Deklaraciju protiv projekta izgradnje hidroelektrane Ombla na području značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke.

Gradsko vijeće u cijelosti je tako podržalo mišljenje Državnog zavoda za zaštitu prirode iz travnja ove godine po kojem 'nije moguće isključiti značajne negativne utjecaje na ciljeve očuvanja i cjelovitost područja ekološke mreže' zbog čega smatraju 'da je predmetni zahvat u prostoru potrebno odbiti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije dovoljno uzeta u obzir pojavnost katastrofalnih potresa i rizik, ne samo po okoliš i prirodu, nego primarno za stanovništvo i gospodarstvo Blaž Pezo, gradski vijećnik HDZ-a

U Deklaraciji se ističe da Studija utjecaja na okoliš za taj projekt nije sukladna važećoj zakonskoj regulativi Republike Hrvatske i direktivama Europske unije u oblasti zaštite okoliša i zaštite prirode. Također se naglašava da za projekt izgradnje HE Ombla nije nikad proveden postupak strateške procjene utjecaja na okoliš, a nije niti proveden postupak ocjene prekograničnog utjecaja planiranog zahvata u jedinstvenom geomorfološkom sustavu dinarskog krša koji obuhvaća i prostor špilje Vjetrenica u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradski vijećnik HDZ-a Blaž Pezo istaknuo je kako je prilikom planiranja tog projekta nedovoljno uzeta u obzir visoka seizmičnost prostora.

"Nije dovoljno uzeta u obzir ni visoka seizmičnost ovog prostora te pojavnost katastrofalnih potresa i rizik, ne samo po okoliš i prirodu, nego primarno za stanovništvo i gospodarstvo, na udaljenosti od svega 100 metara zračne linije", rekao je Pezo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici je donesena i odluka o smanjenju naknada predsjedniku Gradskog vijeća sa 4.500 kuna na 3.500, dok bi njegovom prvom zamjeniku naknada bila smanjena s 2.500 na 2.000 kuna, a drugom zamjeniku s 2.500 na 1.800.

Amandman liste Zajedno za grad da se ostalim vijećnicima naknade sa 1.500 kuna smanje na 900 kuna nije prihvaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo