HRT U 'OTVORENO' DOVEO KONTROVERZNU LIJEČNICU, NAKON NJENIH IZJAVA O CIJEPLJENJU REAGIRAO UGLEDNI STRUČNJAK: / 'Pa kako to možete reći?'

Image
11.1.2018.
7:45
VOYO logo

Nakon što je troje ljudi u Hrvatskoj umrlo od gripe, a u Srbiji i Sloveniji javlja se sve više slučajeva zaražebnih od ospica, čini se da se već zaboravljene bolesti vraćaju, a rasprava o tome koje su prednosti cjepiva vodila se sinoć u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Bolje informirati javnost

Virusolog i voditelj Nacionalnog centra za gripu Vladimir Draženović kaže da je prvenstveno potrebno bolje informirati javnost, ali i zdravstvene djelatnike o cijepljenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi ne možemo promotivno govoriti o cijepljenju dok ne postoji kontinuitet edukacije', kaže Draženović, koji je svoju djecu cijepio, ali su ona u kontaktu s djetetom koje nije cijepljeno, što Draženović smatra sebičnom odlukom roditelja.

'Smatram da je sebična odluka roditelja koji računa da će na temlju kolektivnog imuniteta djece koja su cijepljena, njegovo dijete biti zaštićeno', rekao je Draženović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o virusu gripe, Draženović smatra da je njezin intenzitet sličan kao i prošle godine, a uspoređuje gripu i ospice i kaže da se radi zapravo o sličnoj bolesti, izuzevši osip. Ističe da za obje bolesti nema lijeka pa je zato potrebno cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Normalno da, kao ni bilo koji lijek, ništa ne može biti sto posto efikasno. No, interes za cijepljenje ove godine je srećom bio velik, i sad nema više cjepiva', kaže Draženović o cjepivu za gripu.

'Cijepljenje nije stvar stava'

Da cijepljenje nije stvar stava i izbora smatra i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', Alemka Markotić. Smatra da liječnici trebaju govoriti na osnovi medicinskih dokaza koji su pokazali dobrobiti cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da cjepivo protiv gripe nije potrebno smatra specijalistica interne medicine Lidija Gajski, koja kaže da je dokazano da se cijepni soj ospica širi dalje i da djeca zbog toga mogu oboljeti od cjepiva.

'Postavlja se pitanje imamo li epidemije jer cijepimo ili ne cijepimo djecu', kaže Gajski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o gripi, Gajski kaže da je sasvim sigurna da je to cjepivo nepotrebno jer je, kako kaže, neučinkovito. Tvrdi da je proučavala istraživanja koja su testirala cjepiva za gripu, njihovu sigurnost i gripu kao bolest.

'Radi se o dvije metaanalize koje su skupile sva moguća istraživanja o cjepivima protiv gripe u zadnjih nekoliko decenija. Došli su do zaključaka da je, kad se radi o zdravoj populaciji to cjepivo minimalno učinkovito, a ako se uzme u obzir pristranost, a većina istraživanja su izvedena od strane proizvođača, onda se ta učinkovitost može praktički zanemariti. Radi se o učinkovitosti vezanoj samo uz oboljevanje od bolesti. U najgorem slučaju tu je skromna korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Korist je vrlo skromna, to je što se tiče odraslih ljudi, bolest ih baci u krevet na pet do sedam dana i to je to. Sigurna sam da ne djeluje, a može biti štetno', smatra Gajski o cjepivu protiv gripe.

Kada je riječ o kroničnim bolesnicima i starijoj populaciji, tada sam pročitala da kvalitetna istraživanja učinkovitosti cjepiva na ovim populacijama nisu uopće izvedena i nikakvi zaključci se ne mogu donijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalno testirati cjepiva

Tome se usprotivio virolog Draženović. Tvrdi da je on u istraživanjima ispitivao populaciju od 50 do 65 godina u istraživanju učinkovitosti cjepiva protiv gripe. Kaže da je zamijećen itekakav učinak cijepljenja protiv gripe.

'Mi brkamo tri pojma: učinkovitost, djelotvornost i uspješnost. Djelotvornost ovisi o masu faktora, o dobi, socijalnom statusu, zemlji. A djelotvornost govori koliko se reduciraju prevencija komplikacija i smrtnosti i slično i kad se to vidi pokazuje se kako je uspješnost dobra kod zemalja gdje je visoka procijepljenost građana', rekao je i podsjetio na pad oboljelih od tuberkuloze i hepatitisa nakon cjepiva. Gajski ipak smatra da se tu radi o manipuliranju grafikonima na kojima su prikazani takvi podaci o padu broja oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gajski i dalje tvrdi da je sigurna da cjepivo protiv gripe ne djeluje, a može biti i štetno, a kada je riječ o cjepivu protiv ospica, kaže da bi ga trebalo pojedinačno preispitati.

'Ja sam pobornik teze da bi svako cjepivo trebalo pojedinačno ispitati i to u smislu potrebe za cjepljenjem, da se dovede u odnos ozbiljnost bolesti protiv koje se cijepi. To mora biti česta, neliječiva bolest, ozbiljna bolest koja se ne da spriječiti na druge načine, a cjepivo mora biti sigurno. Na taj način testirano cjepivo i nakon rasprave kakva danas ne postoji, mogao bi se donijeti zaključak. Ja se ne bih usudila tvrditi je li nam cjepivo protiv ospica potrebno ili nije. I za većinu bolesti iz kalendara može se sa popriličnom sigurnošću reći da nam nisu potrebna cjepiva', rekla je Gajski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gajski: 'Teza da je polio iskorijenjen zbog cjepiva je dubiozna'

Upitana o cjepivu protiv poliomilitisa, kaže da danas svaku tvrdnju treba preispitati.

'Ako krenete u istraživanje, naići ćete na velika iznenađenja i nećete više biti sigurni što je polio uopće', kaže Gajski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ta bolest iskorjenjena upravo zahvaljujući cjepivu, a sada se pojavila ponovno, Gajski smatra da je teza da je polio iskorjenjen zahvaljujući cjepivu 'vrlo dubiozna'.

'To je možda jedina bolest u kojoj možemo vidjeti promatrajući grafikone smrtnosti da je došlo do pada incidencije i smrtnosti nakon uvođenja cjepiva, ali kad krenete istraživati, vidite da se pad u oboljevanju dogodio zbog suženja definicije same bolesti u to vrijeme. Nije pao broj oboljelih nego se suzila definicija i ono što se ranije uključivalo u polio, nije se više uključivalo i to je umjetno dovelo do broja pada oboljelih od te bolesti', kaže Gajski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kako možete propitkivati rezultate istraživanja generacija i generacija stručnjaka?', upitao je Draženović.

Alemka Markotić podržala je dr. Gajski u tvrdnji da cjepiva treba stalno testirati, ali ipak se ne može složiti da ona nisu učinkovita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Postoje četiri kliničke faze studija, kad se cjepivo ispituje i propituje dokle god postoji. Sve nuspojave se stalno prijavljuju i cijelo vrijeme se ispituje djelotvornost, ne samo do odobrenja lijeka. Kao liječnici uvijek sve radimo na temelju medicinskih dokaza, tisuće radova neovisnih stručnjaka pokazuju kolika je korist od uvođenja cjepiva', rekla je Markotić.

'U udžbenicima iz 50-ih ne piše da pada broj oboljelih od cjepiva'

Draženović je upozorio da se nakon uvođenja cjepiva dogodio pad broja oboljelih i od mnogih drugih bolesti, no Gajski tvrdi da se radi o manipuliranju grafikonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije svejedno hoćemo li promatrati 10, 20, 30 ili 100 godina grafikona. Ako ih vi pametno iscjepkate i deifnitate razdoblja onako kako vam paše, možete pokazati što god hoćete', kaže Gajski.

Smatrate li da su generadije epidemiologa manipulirale grafikonima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne, nego ako gledate starije udžbenike, iz pedesetih godina, nećete tamo naći tezu da je cijepljenje dovelo do pada incidencije i smrtnosti', kaže Gajski.

'Pa normalno kad je tada tek i počelo cijepljenje', uzvratio joj je Draženović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tamo imate tezu koja je obrazložena u čitavom nizu knjiga i stručnih članaka da je pobol i incidencija i smrtnost počela padati puno prije uvođenja cjepiva i da su za to bili odgovorni poboljšanje životnih uvjeta itd.', odgovorila je Gajski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kako će zdravo dijete zaraziti ostalu djecu?'

U ime Građanske inicijative 'Cijepljenje - pravo izbora', Petra Šestak je rekla da oni nisu niti protiv niti za cijepljenje nego za poštivanje pravilnika i propisa o načinu imunizacije u Hrvatskoj, što znači slobodni i informirani pristanak na cijepljenje. Smatra da je potrebno ukinuti zakonsku obavezu, a roditelji bi trebali znati za što potpisuju suglasnost kada cijepe svoju djecu, dok liječnici moraju prijaviti svaku nuspojavu.

'U vrtić se takva djeca više ne mogu uopće upisati ako ih roditelji ne cijepe, a to je velika diskriminacija. To su zdrava djeca, a ne mogu se upisati samo zato što ih roditelji nisu htjeli cijepiti protiv, konkretno, ospica. Preporuka je da se cijepe jer je ta bolest iznimno zarazna, no kako će zdravo dijete ugroziti drugu djecu', kaže Šestak.

'Smatram da je sebično ne cijepiti svoje dijete i onda ga poslati u vrtić računajući na to da su sva druga djeca 'ionako cijepljena'', uzvratio joj je Draženović.

Kao primjer Šestak navodi svoje dijete koje je, nakon cijepljenja protiv ospica moralo dva tjedna ostati kod kuće jer je tada dijete zarazno. Šestak smatra da je to dokaz da je cjepivo živi virus.

Draženović je na kraju u Otvorenom istaknuo da su podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazali da bi se godišnje u svijetu spasilo čak milijun i pol djece kada bi se svugdje uvela cjepiva.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo