Švedska 1992. / Danska nogometna bajka poput Andersenovih

Image

Bila je to danska nogometna bajka, poput onih Andersenovih. Praktično bez priprema i najboljeg igrača Michaela Laudrupa, Danci su došli na turnir umjesto Jugoslavije, koja se zbog UN-ovih sankcija morala kući, te potukli tadašnje velesile.

20.5.2012.
19:38
VOYO logo

Bila je to danska nogometna bajka, poput onih Andersenovih. 'Pepeljuga kvalifikacija' ostala je iza nikad jače Jugoslavije u izlučnim natjecanjima za EP 1992., ali se potom vinula do najviših visina.

Praktično bez priprema i najboljeg igrača Michaela Laudrupa (sukobio se s izbornikom Moellerom Nielsenom) došla je na turnir umjesto Jugoslavije, koja se zbog uvođenja UN-ovih sankcija iz Švedske morala vratiti kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prva dva susreta Danci su osvojili samo bod, no u odlučujućem susretu iznenadili Tricolore, momčad koja je u kvalifikacijama slavila u svih osam dvoboja, te se našli u polufinalu.

Prvi put na turniru su bili Škoti te ZND, koja je nastala na ruševinama komunističkog Sovjetskog Saveza (posljednji nastup bivših sovjetskih republika).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U polufinalu su Dance čekali strašni Nizozemci, tada aktualni prvak kontinenta pojačan Dennisom Bergkampom. Danska je, međutim, 120 minuta odolijevala nizozemski napadima, održala neodlučeno (2:2), te na kraju bila bolja u izvođenju jedanaesteraca (5:4). U tom dvoboju Van Basten je promašio ključni jedanaesterac, odnosno Schmeichel mu je obranio udarac.

Image

Danci su se tako našli u finalu protiv moćnog Elfa, koji se po običaju provlačio 'kroz ušicu igle'. U prvom dovoboju sa Sovjetima spasili su se Haesslerovim pogotkom u 90.minuti, od Nizozemaca su 'potučeni' do nogu, Šveđani su ih natjerali na ples po žici do zadnjeg sučeva zvižduka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finalni susret otvorio je John Jensen (18.), a nakon Schmeichelova zatvaranja danskih vrata sve dvojbe u 78. minuti riješio je ofenzivni vezist Broendbyja Kim Vilfort i omogućio Danskoj završetak EP-a kao iz bajke...

MOMČAD PRVENSTVA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Peter Schmeichel (Dan)
  2. Jocelyn Angloma (Fra)
  3. Jürgen Kohler (Njem)
  4. Laurent Blanc (Fra)
  5. Andreas Brehme (Njem)
  6. Ruud Gullit (Niz)
  7. Stefan Effenberg (Njem)
  8. Thomas Hässler (Njem)
  9. Brian Laudrup (Dan)
  10. Dennis Bergkamp (Niz)
  11. Marco van Basten (Niz)

NAJBOLJI STRIJELCI:
Henrik Larsen (Dan), Karlheinz Riedle (Njem), Dennis Bergkamp (Niz), Tomas Brolin (Šve) - 3

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo