DANAŠNJA SJEDNICA VLADE ODRŽAT ĆE SE U KNINU: / Na dnevnom redu Zakon o braniteljima težak pola milijarde kuna

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
4.8.2017.
7:34
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Novi zakon objedinjuje braniteljska prava, niz godina raspršena po drugim zakonima, što je stvorilo pravnu i egzistencijalnu nesigurnost korisnika.

Što je novo u zakonu?

Među novostima koje donosi novi zakon naknada je za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, koja zamjenjuje nekadašnju opskrbninu. Uz ostalo, od 1. rujna ukida se smanjenje mirovina za deset posto ostvarenih po posebnim propisima, a planira se i ukidanje Registra branitelja koji je uvela SDP-ova vlada. Umjesto njega, ustanovit će se Evidencija hrvatskih branitelja, no ona neće biti javna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno se otvara i mogućnost braniteljima, koji još nemaju braniteljski status, da pokrenu postupak za njegovo dobivanje na temelju liječničke dokumentacije, čiji je rok za prijavu istekao 2006. godine.

Image
'NE TREBA UNOSITI NEMIR' Marić ih otpisao, ali ministar branitelja poručuje: /

'Riješit ćemo pitanje pripadnika HVO'

Image
'NE TREBA UNOSITI NEMIR' Marić ih otpisao, ali ministar branitelja poručuje: /

'Riješit ćemo pitanje pripadnika HVO'

Nezaposlenim braniteljima osiguravaju se preventivni medicinski pregledi, snižava se dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu, a za manje od 100 dana provedenih u borbenom sektoru branitelji će svojoj djeci moći osigurati besplatne udžbenike, smještaj u studentskom domu i stipendiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, novim se zakonom osigurava i viši iznos najnižih mirovina, što ovisi o broju dana provedenih u borbenom sektoru.

Prema pisanju medija, novosti u braniteljskom zakonu državni će proračun koštati više od pola milijarde kuna, točnije - 525 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakon trebao bi proširiti i prava pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji za što će u idućoj godini biti potrebno 14 milijuna kuna.

Treća sjednica Plenkovićeve Vlade izvan Zagreba

Na dnevnom redu sjednice Vlade u Kninu će se, među ostalim, naći i izvješće o dosad učinjenim i o budućim projektima u Gradu Kninu i Šibensko-kninskoj županiji, te predstaviti projekti vezani uz Grad Knin i Šibensko-kninsku županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu je i nacrt prijedloga zakona o poljoprivrednom zemljištu, nacrt prijedloga zakona o akvakulturi, kao i prijedlog uredbe o izmjenama Uredbe o osnivanju Državnog arhiva u Šibeniku.

Riječ je o trećoj sjednici Vlade, u mandatu predsjednika Andreja Plenkovića, koja se održava izvan Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva sjednica izvan Zagreba održana je 17. studenoga 2016. u Vukovaru, uoči obilježavanja 25. obljetnice herojske obrane grada "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta", a druga je održana 23. veljače 2017. u Sisku.

Iz Vlade ističu kako su Vukovar, Sisak i Knin gradovi u kojima su održane prve tri izmještene sjednice Vlade kako bi se poslala i poruka da je tom dijelu Hrvatske potrebno dati posebnu pozornost i pomoći u rješavanju gospodarskih, socijalnih, razvojnih i infrastrukturnih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo