ŠTO NAS ČEKA ZA VIKEND? / Danas se temperature penju i do 20°C, a onda stiže prava zima: Naleti snijega, čak i u Dalmaciji, i osjetno hladnije

Početkom idućeg tjedna još hladnije i većinom suho, a prema srijedi - novo jugo, naoblačenje, ponegdje i kiša

1.12.2023.
8:16
VOYO logo

Nakon iznadprosječno toplog studenog te pogotovo klimatološke jeseni - razdoblja od 1. rujna do 30. studenoga - i na samom početku prosinca bit će neuobičajeno toplo za doba godine, uz južinu i povremenu kišu, češću i obilniju u subotu, tijekom koje slijedi zahladnjenje pa sve češći snijeg - u gorju sigurno, prema večeri vrlo vjerojatno i u mnogim nizinama. Naleti snijega mogući su i u sunčaniju te osjetno hladniju nedjelju, prognozirala je Dunja Plačko-Vršnak za HRT.

Nakon jakog i olujnog juga, od subote navečer probleme u prometu sve češće stvarati bura, osobito podno Velebita, gdje lokalno može donositi i snježne pahulje, koje su u nedjelju vrlo vjerojatne i ponegdje u Dalmaciji. Početkom novoga tjedna još hladnije, na kopnu i uz zamjetnije "minuse", te većinom suho, a prema srijedi vjerojatno novo jugo, naoblačenje, ponegdje i kiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperature danas i do 20 °C

"U petak na istoku Hrvatske promjenjivo, pri čemu uglavnom ujutro još mjestimice može biti kiše, ponajprije na zapadu. Bit će iznadprosječno toplo uz najvišu temperaturu primjereniju sredini listopada nego početku prosinca.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno uz povremenu kišu, češću u prvom dijelu dana. Umjeren jugozapadnjak navečer će na sjeveru okrenuti na sjeverni vjetar. Najviša temperatura od 7 °C na sjeveru do čak 18 °C ponegdje u Pokuplju i Posavini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STISLA ZIMA /

Vakula najavio nagli dotok hladnoće, snijeg i poplavljene rive, a onda se javio i 'mali Vakula': 'Vrijeme se mijenja brže nego situacija na Wall Streetu'

Image
STISLA ZIMA /

Vakula najavio nagli dotok hladnoće, snijeg i poplavljene rive, a onda se javio i 'mali Vakula': 'Vrijeme se mijenja brže nego situacija na Wall Streetu'

Toplije od uobičajenog za početak prosinca bit će i na sjevernom Jadranu i u gorju, te kišovito i vjetrovito. Puhat će umjeren do jak, ponegdje i olujni južni i jugozapadni vjetar, na moru i jugo.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo oblačno, uz tek ponegdje kišu, uglavnom u prvom dijelu dana. Jugo i južni vjetar umjereno do jaki, prema otvorenome i olujni, pa će more biti umjereno valovito i valovito, ponegdje i jače valovito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjednako vjetrovito i valovito i na jugu Hrvatske. Uz promjenjivu naoblaku te sunčana razdoblja, mjestimična kiša moguća je uglavnom u Konavlima. Temperatura zraka između 15 i 20 °C", prognozirala je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. za HRT.

Što nas čeka za vikend?

"U subotu u kopnenom području oblačno s kišom, koja će uz zahladnjenje te sjeverni i sjeveroistočni vjetar prelaziti u susnježicu i snijeg, ne samo u gorju. U nedjelju sunčanije i osjetno hladnije, još ponegdje sa snijegom, ponajprije u gorju, a početkom novog tjedna uglavnom suho, uz slabiji vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na Jadranu u subotu iznadprosječno toplo te kišovito i vjetrovito, uz jako i olujno jugo i južni vjetar. U nedjelju osjetno hladnije, s često jakom burom, osobito na sjevernom dijelu i olujnom, te još mjestimice s kišom, moguće i snijegom, a u još hladniji ponedjeljak suho i sunčano, uz slabiju buru", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Danas temperature debelo u plusu, ali za vikend osjetno hladnije. Očekuje se snijeg i u nizinama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oprez zbog prometne nesreće na A7, ali i na A2 zbog naleta na životinju

Zbog prometne nesreće na autocesti A7 na čvoru Rijeka Zapad u smjeru GP Rupa vozi se jednim prometnim trakom uz ograničenje brzine, upozoravaju u petak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

HAK vozače poziva na oprez i zbog naleta na životinju na autocesti A2 Zagreb-Macelj između Začretja i Zaboka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve skupine vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići, Jadranska magistrala, stara cesta kroz Gorski kotar te Krčki, Paški i Most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku.

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3). Zbog odrona na Jadranskoj magistrali u mjestu Štikovica kod Dubrovnika vozi se jednim trakom, uz regulaciju prometa semaforima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Mogući su odroni. Ponegdje ima i magle. HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog prosvjeda zatvorene su državne ceste (policija regulira obilazak) DC46 Vinkovci-Tovarnik u mjestu Ilača, DC55 kod graničnog prijelaza Županja te  DC515 Našice-Đakovo na ulazu u selo Potnjani kod Đakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poteškoće u pomorskom prometu

Zbog vjetra u prekidu su trajektne linije Porozina-Brestova i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ. U prekidu su i katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Cres-Rijeka, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Ubli-Korčula-Polače-Sobra-Šipanska luka-Dubrovnik, Split-Hvar-Korčula, Vis-Split, Split-Hvar-Vela Luka, Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Cres-Rijeka te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo