NE TREBA BITI NATAŠTE / Danas je Svjetski dan darivatelja krvi: Evo gdje možete dobrovoljno dati krv i spasiti živote

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Akcija darivanja organizira se na nekoliko mjesta, kažu iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Donosimo lokacije i vrijeme akcije u nekoliko hrvatskih gradova

14.6.2024.
7:43
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

U petak 14. lipnja je Svjetski dan darivatelja krvi pa se tijekom dana organizira akcija darivanja krvi. Krv može darovati svaka osoba dobrog općeg zdravstvenog stanja, u dobi od 18 do 65 godina. Na taj način možete spasiti nekome život.

Image
VELIKA AKCIJA /

Darivanje krvi može spasiti živote, a tri epruvete mogu otkriti i imate li ozbiljnu bolest

Image
VELIKA AKCIJA /

Darivanje krvi može spasiti živote, a tri epruvete mogu otkriti i imate li ozbiljnu bolest

Akcija darivanja

Akcija darivanja organizira se na nekoliko mjesta, rekli su nam iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM). Donosimo lokacije i vrijeme akcije u Zagrebu, Koprivnici i Đurđevcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darivanje krvi Zagreb

U Zagrebu danas možete darovati krv na četiri lokacije. U Hrvatskom Crvenom križu u Ulici Crvenog križa 14 darivanje krvi je moguće od 12.30 do 14.30 sati.

Krv će se prikupljati i u Plivi u Prilazu baruna Filipovića 25, od 10 do 15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija darivanja među studentima provodi se u Studentskom domu "Stjepan Radić" od 11 do 17 sati (pauza 13.30 do 14.15 sati).

Tu je i lokacija HZTM-a u Petrovoj 3 gdje se krv može darovati od 7.30 do 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darivanje krvi Koprivnica

U Koprivnici traje akcija u Općoj bolnici Koprivnica od 11 do 14 sati.

Darivanje krvi Đurđevac

Đurđevčani će krv moći darovati u Gradskoj knjižnici na Trgu sv. Jurja između 11 i 16 sati (pauza 13.30 do 14 sati).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne treba biti natašte, ali...

Prije davanja krvi nije potrebno biti natašte, kažu iz HZTM-a, ali unutar osam sati prije ne smije se jesti izrazito masna hrana i piti alkohol jer njihovi sastojci mogu transfuzijom krvi biti uneseni u bolesnika i nanijeti mu štetu.

Davanje krvi je sastavni dio svakodnevnog ljudskog načina života i čovjek na taj dan treba uobičajeno jesti i piti. Savjet je da se nekoliko sati prije davanja krvi pojede lagani obrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strani državljani ne smiju davati krv

Kako objašnjavaju iz HZTM-a, transfuzijska služba svake zemlje prati epidemiološko stanje u zemlji, uvjete života darivatelja i prema tim pokazateljima određuje kako i kojim testovima ispitivati krv darivatelja na prisutnost uzročnika zaraznih bolesti. Zbog toga svaka zemlja može biti sigurna samo u krv i krvne pripravke dobivene od darivatelja krvi u toj zemlji.

Pravilnikom o krvi i krvnim sastojcima od 16. prosinca 1998. (NN 14/99) propisano je da darivatelj krvi mora biti državljanin Republike Hrvatske, upozorava HZTM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Dobrovoljno darivanje plazme uz novčanu kompenzaciju stiže u Hrvatsku?: 'Ne bih to uveo, tko ima namjeru dat će'

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo