Jesu li ravnopravni u utrci za dijete? / Danas je bio Dan očeva, a mi vam donosimo priču o dvojici koji svoju čestitku nisu dobili

I dok očevi u 2017. odlaze na roditeljski dopust, kuhaju, peru i peglaju, deseci tisuća rastavljenih očeva tek nekoliko sati mjesečno viđaju svoju djecu

19.3.2017.
19:25
VOYO logo

Silvije svoju kćer viđa dva puta mjesečno po dva sata, isključivo uz nadzor...baš kao i Damir. Ima dvoje djece i viđa ih dva puta tjedno po dva sata. Ni jedan ni drugi nisu dobili čestitku za Dan očeva.

"Sudski postupak počeo je prije tri i pol godine. On do dan danas još nije završen. Ja sam čak uložio i zahtjev Europskom sudu, što je upravo u toku, jer apsolutno nemam nikakvih elemenata za taj nadzor. Dijete u parku u kojem smo sad nije bilo dvije i pol godine i pita me tata kad ćemo u park?", kaže nam Silvije Paleščak iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde, tek 10 posto skrbništva u Hrvatskoj dodjeljuje se očevima. Smatraju da je sustav naklonjeniji majkama i bore se za ravnopravno roditeljstvo. Damir je još od 2014. u sudskim postupcima, a žalbe je pisao ministarstvu i pravobraniteljicama.

"Moja dvije i pol godišnja kćer još nikako nije prespavala ili usnula u naručju kod oca. Moj petogodišnji sin me zagrli i kaže: Tata, kada ću ti opet doći? Izuzetno je teško biti roditelj kada ste u postocima možda jedan ili dva posto važni u životima svoje djece", žali se Damir Doroda iz iste udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ove borbe, očevi u Hrvatskoj bore se i s predrasudama oko ženskih poslova: kuhaju, peru, peglaju i odlaze na roditeljski dopust. U 2015. godini to pravo nakon 6 mjeseci djeteta iskoristile su 42.672 mame, odnosno 95,46 posto, ali i samo 2030 očeva. Tek 4,5 posto, a stanje i dalje gotovo je nepromijenjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo

Još iz rubrike