TUŽNA OBLJETNICA U BOROVU NASELJU / U Koloni sjećanja i Žene u crnom: 'U Srbiji je na vlasti režim koji baštini politiku onih koji su harali po Vukovaru'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Dan nakon obljetnice pada Vukovara i Škabrnje, cjelodnevnim programom bit će odana počast žrtvama iz Borova Naselja, na koju su stigle i Žene u crnom iz Beograda

19.11.2021.
8:30
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Dan nakon obilježavanja 30. tužne obljetnice pada Vukovara i Škabrnje, obilježava se i obljetnica pada Borova Naselja. Pod nazivom "Žrtva Borova naselja za domovinu", održava se prigodni program u kojem su najprije učenici zapalili svijeće uz put od Borovo-commercea do crkve Gospe Fatimske, javlja N1.

Kod ostataka bolnice i skloništa "Vukovarske majke" u kompleksu Borovo-commercea u 9:30 održana je kratka komemoracija, nakon koje je Kolona sjećanja krenula po ulici Blage Zadre i Trpinjskoj cesti do crkve Gospe Fatimske, gdje će biti održana misa za žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U koloni i Žene u crnom

Ispred Borovo-commercea su se pojavile i Žene u crnom, beogradska humanitarna udruga osnovana 9. listopada 1991., s ciljem nenasilnog otpora ratu i velikosrpskoj politici. Jučer su u centru Beograda, u Knez Mihajlovoj ulici održale prosvjed zbog zločina koje su četnici i JNA počinili u Vukovaru.

"Nikad nismo prestale graditi mostove i prostore u kojima će žrtve zločina govoriti. Tužne smo zbog toga što je tragedija Vukovara nepostojeća i nevidljiva u javnosti u Srbiji, a stupanj poricanja i negiranja odgovornosti je jako velik. Naši skromni koraci možda su nevidljivi, ali postoje, i možda su zalog nekim budućim generacijama", rekla je za Večernji Staša Zajović, osnivačica Žena u crnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA VUKOVAR MISLE I U BEOGRADU /

'Žene u crnom' podsjetile na zločine: 'Tražimo odgovornost za logore za Hrvate u Srbiji 1991. i 1992.'

Image
NA VUKOVAR MISLE I U BEOGRADU /

'Žene u crnom' podsjetile na zločine: 'Tražimo odgovornost za logore za Hrvate u Srbiji 1991. i 1992.'

Istaknula je da u Srbiji i danas djeluje ista politika. "Nažalost, u Srbiji je na vlasti režim koji baštini politiku onih koji su harali, palili i mučili po Vukovaru. Porazno je to što je mržnja prenesena na javni prostor pa se ratni zločinci slave i na ulicama. Vidjeli ste što je bilo s muralom Ratka Mladića, a jedan od osuđenih ratnih zločinaca i član vladajuće stranke Veselin Šljivančanin dočekan je s velikim oduševljenjem. Ali ima i dosta glasova otpora tome. Pa iako nisu vidljivi u tabloidnim medijima, ipak uznemiravaju taj režim", poručila je Zajović.

Kritizirala je i proces pronalaska nestalih, ističući kako sve teče vrlo sporo. "Bojim se da taj proces pronalaska jako sporo teče. Prema mojim spoznajama, u 2020. godini nije pronađeno ni 50 žrtava. Kako će patnja tih obitelji biti priznata u javnosti i jednako vrednovana bez obzira na nacionalnu pripadnost? Sve žrtve moraju imati jednaku vrijednost, ne gubeći iz vida razmjere zločina", zaključila je Zajović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spomen na Glavaševića

U 12:30 će bacanjem vijenca u Dunav biti odana počast poginulim braniteljima i civilima, a u 13 sati bit će odana počast na farmi Lovas, a pola sata kasnije kod spomen-obilježnja u Sportskoj ulici.

Prisjećanje na sve žrtve Borova naselja bit će upotpunjeno u 18 sati, kad će se u Gradskoj knjižnici održati 17. Novinarsko-književnički susret “Grad - to ste vi” u spomen na Sinišu Glavaševića, novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo