BEZ IZNENAĐENJA U SABORU / Šefica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek dobila potporu vladajućih, izabrana i nova predsjednica Povjerenstva za sukob interesa

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U nastavku 15. sjednice Hrvatskoga sabora, zastupnici su danas većinom glasova podržali novi Zakon o obnovi koji bi trebao pojednostaviti i ubrzati obnovu potresom pogođenih područja

17.2.2023.
12:33
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor većinom glasova u petak je donio novi Zakon o obnovi koji bi trebao pojednostaviti i ubrzati obnovu potresom pogođenih područja, uz zamjerke djela oporbe na dosadašnju obnovu.

Za novi zakon prema kojem se Fond za obnovu i Središnji državni ured pripajaju Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine glasovalo je 99 zastupnika, 15 je bilo protiv, a njih 16 suzdržano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćen je HDZ-ov amandman kojim se pojednostavljuje postupak uklanjanja uništenih zgrada koje su izgubile svoju mehaničku otpornost i stabilnost u mjeri da njihova obnova nije moguća, te smanjuje broj sudionika u postupku uklanjanja uništenih zgrada. Dio oporbe, prije glasovanja o samom zakonu, ponovio je svoje zamjerke na dosadašnju obnovu i sam zakon.

Podrška Zlati Hrvoj Šipek

Izvješće glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2021. Sabor je u petak prihvatio s 76 glasova za i 56 protiv, potvrdivši time povjerenje glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek. Pritom podršku vladajućih nisu dobila dva zaključka kojima oporba traži od Vlade da Saboru podnese prijedlog za razrješenje glavne državne odvjetnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće glavne državne odvjetnice za 2021. na dnevnom je redu bilo dulje od 9 mjeseci pa je na inicijativu Mosta ujedinjena parlamentarna oporba od ljevice do desnice prikupila potpise kako bi požurila raspravu o izvješću i dovela Hrvoj Šipek u Sabor.

Nova šefica Povjerenstva za sukob interesa

Aleksandra Jozić Ileković nova je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a to tijelo napušta dosadašnja čelnica Nataša Novaković, odlučio je u petak tajnim glasovanjem Hrvatski sabor. Jozić Ileković dobila je glasove 78 zastupnika, njena protukandidatkinje Nataša Novaković, dosadašnja predsjednica Povjerenstva, 50, dok Nike Nodilo- Lakoš i Ines Pavlačić nisu dobile ni jedan glas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novaković se nije natjecala i za članicu Povjerenstva, pa napušta to tijelo.

S obzirom na to da su HSLS-ovi Dario Hrebak i Darko Klasić, članovi saborske većine, javno rekli da će glasovati za Novaković jasno je da su za nju, uz HDZ i partnere glasovali i neki oporbeni zastupnici. Jozić Ileković stupa na dužnost 9. ožujka ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za članove Povjerenstva izabrani su Igor Lukač (90 glasova), Nike Nodilo Lakoš (80), Ines Pavlačić (89) i Ana Poljak (92), te na dužnost stupaju 23. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo