GLAVNI KRIVAC LJUDSKI FAKTOR / Dalmacija muku muči s požarima, a nije još ni počela sezona. Vatrogasci u jednom danu na 24 lokacije, zabranili paljenje vatre

Neprospavana noć iza mještana starog sela iznad magistrale. Vatrogasci zasluženo odmaraju, ali crijeva su i dalje tu

13.3.2022.
20:11
VOYO logo

U protekla 24 sata zabilježena su čak 24 požara u Dalamaciji pa je županijski stožer dva mjeseca ranije nego prethodnih godina izdao odluku o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru. Vatrogascima ne pomažu vremenski uvjeti; suše i jake bure, ali uzroci požara u pravilu su ljudski faktor.

Telefon operativnog vatrogasnog središta u Splitu, posljednjih dana ne prestaje zvoniti. Dojave o požarima otvorenih prostora stižu sa svih strana. Omiš, Dugi Rat, Jesenice, Tugare, Vrgorac, Zagvozd, otoci, zagora. Vatrogascima pune ruke posla.

Tonći Mikuličić, vatrogasni zapovjednik Split kaže: "Tu je bilo angažirano 200-tinjak vatrogasaca, zračnih snaga, što kanaderi, helikopteri, airtraktori, tehnika praktički sva koja je na raspolaganju tehnika za gašenje šumskih požara, sve cisterne. Kao u sredini ljeta? Točno, mi smo sad imali situacije kao usred ljeta". 

Prošlu noć najteže je bilo na području Jesenica. Hladnoća i olujna bura, nepristupačan teren, no kuće su ipak obranjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Rat u ukrajini kao inspiracija? /

Molotovljevim koktelima pokušao zapaliti kuću i radne strojeve sumještana: Napravio štetu u vrijednosti 50 tisuća kuna

Image
Rat u ukrajini kao inspiracija? /

Molotovljevim koktelima pokušao zapaliti kuću i radne strojeve sumještana: Napravio štetu u vrijednosti 50 tisuća kuna


Stanislav Bandalo iz DVD Dugi Rat tvrdi: "Nije baš da je uobičajeno za ovo doba godine da baš ovako letamo svaki dan na dvi tri intervencije. Evo vidite i sami, bit će štete na opremi, još ne znamo koliko, ali bit će dosta". 

Neprospavana noć iza mještana starog sela iznad magistrale. Vatrogasci zasluženo odmaraju, ali crijeva su i dalje tu. Jure Tomaš Bajso izStarog sela Jesenice smatra:
"Ne čiste se šume, najveći je problem to. Prije su stari ljudi odili, brali drva, bile su beštije a sad je to sve obreslo. Dosta da baciš jedan ćik, evo ti požar ogromni. Tri dana su tu vatrogasci".

Unatoč svim apelima i upozorenjima, ljudski faktor i ovog puta glavni je krivac. Nekontrolirano paljenje korova, duži sušni period i bura, i eto vraga.

Marin Jovanović, poljoprivrednik iz Podstrane nam kaže: "Jučer smo isto čistili iako imamo rupu znači di stavljamo otpad, ipak san ih kontaktira i rekli su mi da ne palim pošto su svi na terenu, ne daj Bože da se dogodi pa da nema ko intervenirat".

Jučer je donijeta i odluku o zabrani paljenja vatre na otvorenim prostorima. "Jer je nemoguće to sad iskontrolirat a radovi se moraju odvijat. Šta ljudima savjetovat, radit se mora, da se razumimo. Oni se moraju samo sad sustegnut od tog paljenja", rekao je Mikulić.

Do prve kiše, kada će se odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom, vrlo izgledno i ukinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo