'HDZ NEMA ČISTE NAMJERE' / Dalija Orešković uoči glasanja o obuci ukrajinski vojnika u RH napala Plenkovića: 'Ciljevi su udar na institucije i samovlast'

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Prije 15 dana predložila sam da se procedura vrati korak unatrag, da se Vlada obveže na postizanje dogovora s predsjednikom države, rekla je Orešković

16.12.2022.
10:00
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskom saboru je počela rasprava o obuci ukrajinskih vojnika. S obzirom na to da je velik broj amandmana - njih 200 - očekuje se da će rasprava trajati više od dva i pol sata.

Nešto prije početka sjednice Sabora oglasila se i zastupnica Dalija Orešković koja je putem svog Facebook profila podsjetila da se nije poštivala procedura koja je dovela do toga da se ova tema nađe u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Plenkovićev cilj je udar na institucije, samovlast'

"Da je Andreju Plenkoviću primarni cilj pružanje vojne podrške Ukrajini i vezivanje Hrvatske uz europsko zajedništvo na ovoj temi, kao što bi to i trebalo biti, poduzeo bi potrebne korake da formalno ispoštuje instituciju predsjednika države, jer to traži Ustav Republike Hrvatske. Njegovi su ciljevi udar na institucije, samovlast i ponižavanje saborskih zastupnika koje će vječno obilježiti kao svoje poltrone.

Prije 15 dana predložila sam da se procedura vrati korak unatrag, da se Vlada obveže na postizanje dogovora s predsjednikom države. Danas će se i o tom prijedlogu glasati. Nažalost, očekujem da će taj prijedlog dobiti malu ili nikakvu podršku. Da se makar pokušalo od strane Vlade na primjeren način razgovarati s predsjednikom države, čak i kada bi on to u svojoj nesuvislosti odbio, tada bi se odluka o vojnoj pomoći Ukrajini mogla donijeti i uz veću podršku od nategnutog i ucijenjenog 101 glasa. Time bi se postigao politički legitimitet, koji bi za ovakvu odluku u normalnim državama nužan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su namjere HDZ-a čiste i iskrene, a zna se da nisu, o ovome što govorim i što sam na vrijeme uputila u saborsku proceduru bi se makar razmatralo. Toliko o svemu", napisala je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo