DALIJA OREŠKOVIĆ ODBRUSILA KUŠČEVIĆU: /

 'Je li njemu dobro? Ne zna mi ni ime izgovoriti'

Image
Foto: Robert Anić / PIXSELL

HDZ otvoreno priznaje da su pogriješili kada su s čela Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa maknuli Daliju Orešković, a umjesto nje izabrali Natašu Novaković

21.11.2018.
9:14
Robert Anić / PIXSELL
VOYO logo

Jučer je ministar Lovro Kuščević želio nešto reći o Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa na čelu s Natašom Novaković, ali govorio je o bivšoj predsjednici Daliji Orešković.

"Moram se zapitati, je li njemu dobro. Nije znao niti moje ime izgovoriti," izjavila je Orešković za Novi list. Rekla je da Kuščeviću ne idu ni pravo, matematika ni logika. Prisjeća se kako ju je, kad više nije bila u Povjerenstvu, javno zvao da kao stručnjak sudjeluje u radnoj skupini za novi zakon o sukobu interesa, a sad tvrdi da je politizirala to tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam u međuvremenu ostala ista osoba. A to što se Kuščević poziva na pravničke krugove, da možda nije u pitanju odvjetnički ured Borisa Šavorića?" pita se Orešković. Smatra da se svakako moramo suprotstaviti barbarskim pritiscima ove vlasti na rad neovisnih institucija te reći bahatim i bezobraznim političarima tko su oni da se usuđuju ovako nastupati.

Netaktično priznanje HDZ-a o njihovim pritiscima na rad Povjerenstva

Inače, HDZ otvoreno priznaje da su, iz njihove perspektive, pogriješili kad su za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa izabrali Natašu Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom ne žale za Dalijom Orešković, ali se iz jučerašnjih izjava političkog tajnika HDZ-a i ministra uprave Lovre Kuščevića, može iščitati da su vjerovali da će Nataša Novaković biti bitno drukčija od svoje prethodnice na mjestu predsjednice Povjerenstva, što zasad nije slučaj.

Štoviše, Kuščević je ustvrdio da se Povjerenstvo stavlja u funkciju politike, a pritom nije mislio na politiku HDZ-a nego njegovih protivnika te je ostale članove Povjerenstva pozvao na pružanje otpora svojoj predsjednici. U odgovoru na te sulude napade Nataša Novaković odbija sve primjedbe da se bavi politikom.

Image
PREDSJEDNICA POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA ODGOVORILA KUŠČEVIĆU: /

'Ovakva komunikacija je apsolutno neprimjerena'

Image
PREDSJEDNICA POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA ODGOVORILA KUŠČEVIĆU: /

'Ovakva komunikacija je apsolutno neprimjerena'

Image
Foto: Morski.hr

Očit sukob interesa kod putovanja izaslanstva HDZ-a u Helsinki

Povod novog zaoštravanja HDZ-a prema Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa je činjenica da su otvorili predmet putovanja izaslanstva te stranke, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, vladinim zrakoplovom u Helsinki na skup Europske pučke stranke (EPP), piše Novi list.

Pritom premijer Andrej Plenković uvjerava da time nisu kršeni nikakvi propisi, ali, umjesto da samo odgovore na upit Povjerenstva o nekim detaljima tog puta, HDZ je i pokrenuo kampanju širenja laži protiv tog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević je izjavio da u pravničkim krugovima postoji određena zabrinutost zbog kvalitete odluka koje Povjerenstvo donosi. Rekao je da svi svjedočimo kako Ustavni sud učestalo poništava odluke Povjerenstva, a nedavno se takav slučaj dogodio i u Ministarstvu uprave, što zaista zabrinjava.

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković

Kušćević želi da se ostali članovi Povjerenstva usprotive Novaković

"Može se naslutiti da se to Povjerenstvo, koje bi trebalo biti nepolitično i neovisno, polako stavlja u funkciju politike" ustvrdio je Kuščević. Dodao je da je politizacije Povjerenstva bilo i u mandatu Dalije Orešković, ali procjenjuje da je i Nataša Novaković krenula tim putem te je apelirao na ostatak Povjerenstva da je ne slijedi, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević je upozorio da ne bi htio da se takvim primjerom povedu ostali članovi i članice Povjerenstva te poručio da je Povjerenstvo svakako potrebno, ali da moraju obavljati svoj posao u okviru zakona, a ne politizirati ga.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo