DALIJA OREŠKOVIĆ NAPALA KOLINDU ZBOG REAKCIJE NA PRESUDU DARUVARCU: / 'Ta izjava je degutantna i deplasirana'

Image
Foto: Screenshot: N1

Reakcija predsjednice joj baš nikako nije sjela

19.12.2018.
12:52
Screenshot: N1
VOYO logo

"Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje donese u primjerenom roku ima ozbiljan problem", poručila je Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju, referiravši se na presudu Darku Kovačeviću Daruvarcu koji je pušten na slobodu šest mjeseci nakon što je brutalno pretukao 18-godišnjakinju koja je jedva izvukla živu glavu. Ta se izjava baš nije svidjela bivšoj predsjednici Povjerenstva za sukob interesa koja je najavila ulazak u politiku, Daliji Orešković.

Ona je u gostovanju na televiziji N1 komentirala slučaj, rekavši kako se u ovoj priči postavlja pitanje je li problem u zakonu ili u tome kako je sud vodio proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSJEDNICA KOMENTIRALA BRUTALNO PREMLAĆIVANJE U ZADRU: /

'Ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke'

Image
PREDSJEDNICA KOMENTIRALA BRUTALNO PREMLAĆIVANJE U ZADRU: /

'Ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke'

Smatra da je slučaj brzo vođen

"Moj stav je drukčiji od onih kakve se moglo čuti ovih dana, meni je drago da se javnost senzibilizirala i mislim da je krajnje vrijeme i da na ovaj način građani traže bolju i učinkovitiju zaštitu, ovo je zaokret za 180 stupnjeva u odnosu na ono što smo mogli čuti u raspravama oko Istanbulske konvencije. S obzirom na stanje u hrvatskom pravosuđu, ne čini mi se da se u šest mjeseci može doći do osuđujuće presude. Mislim da je ovaj slučaj promptno vođen", rekla je Orešković.

Kaže kako bi trebalo usporediti slične slučajeve kako bi se dobila konkretnija slika. "S obzirom na iskustvo koje imam kao odvjetnica, ti sudski postupci traju kudikamo dulje", rekla je te dodala da se ročišta zakazuju u duljim vremenskim razdobljima nego što je to bio slučaj u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Treba mijenjati izborni zakon'

Slaže se da je potrebno mijenjati Kazneni zakon, no naglašava kako se treba voditi isključivo mišljenjima struke, a ne iskustvima iz nekog pravosudnog procesa, prenosi N1.

Reakcija predsjednice joj baš nije sjela, kaže kako ispada da se "probudila iz nekog sna jer je se nije čulo u raspravama oko Istanbulske konvencije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona sada kao da je probuđena iz nekog sna, sad je reagirala, a šutjela je kada je trebalo podržati Istanbulsku konvenciju, kada se to od nje očekivalo da će, s obzirom na njezin položaj i ovlasti, stati uz žene. Ovdje nema odugovlačenja", rekla je te upitala zašto predsjednica i ostali političari koji su sada reagirali to nisu učinili kad su u pitanju veliki sudski procesi koji se na našim sudovima vode godinama."

Žestoka kritika

"Protiv njezina bivšeg šefa Ive Sanadera postupak se vodi 10 godina, još u državni proračun nije vraćeno pet milijuna eura, to su problemi našeg pravosuđa", rekla je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva njezina izjava je deplasirana i meni degutantna. Ako je željela reagirati u skladu sa svojim ovlastima, problem je trebala uočiti na krupnim korupcijskim aferama, a to ona nije kadra učiniti jer ima situacija koje i nju samu kompromitiraju", zaključila je bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo