IGRAČKA U RUKAMA VLADAJUĆIH? / Dalija o postupku protiv Tomaševića: 'Takvu blamažu i sramotu Povjerenstva nisam očekivala'

Image
Foto: PIXSELL

'Sve ovo upućuje na moju sumnju da je Povjerenstvo postalo igračka u rukama vladajućih', kaže bivša predsjednica tog tijela

16.6.2021.
12:22
PIXSELL
VOYO logo

Saborska zastupnica Centra i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković, komentirala je odluku tog Povjerenstva da pokrene postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog imenovanja predsjednika i članova Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, navodno mimo procedure. Orešković kaže kako postoje dva različita zakona koja o tom pitanju propisuju različita djelovanja, prenosi N1.

Image
TOMAŠEVIĆ O PRIJAVI ZA SUKOB INTERESA /

'Ako bude trebalo iskoristit ću pravna sredstva koja su mi na raspolaganju '

Image
TOMAŠEVIĆ O PRIJAVI ZA SUKOB INTERESA /

'Ako bude trebalo iskoristit ću pravna sredstva koja su mi na raspolaganju '

'Povjerenstvo se okrenulo za 180 stupnjeva...'

"Povjerenstvo je 2013. zauzelo nedvosmisleno tumačenje da u slučaju kolizije dva pravna zakona iste pravne težine prednost ima onaj zakon koji je kasnije donesen, to je u ovom slučaju bio Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi pa se njemu dala prednost. I takvo stajalište bilo je primjenjivano od 2013. do danas, kroz dva ciklusa lokalnih izbora, kroz sve predmete", rekla je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako se nakon silnih godina dogodilo da je Povjerenstvo nakon prvog kruga lokalnih izbora 2017. donijelo uputu kojom za 180 stupnjeva zauzima potpuno drugačiji stav.

'Postali su igračka u rukama vladajućih'

Ističe kako je 2017. Povjerenstvo uputilo Vladi i Ministarstvu pravosuđa teze za izmjenu zakona kojim predlaže da se sporni članak 15., koji je sada osnova za pokretanje postupka protiv Tomaševića po službenoj dužnosti, briše iz zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takav stav bivšeg saziva Povjerenstva prihvatio je i novi saziv Povjerenstva. 25. svibnja su donijeli novo tumačenje, a pet dana kasnije upućuje Saboru izvješće Saboru za prošlu godinu u kojem ponovno ostaje kod svog stava da se članak 15. mora brisati iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Sve ovo upućuje na moju sumnju da je Povjerenstvo postalo igračka u rukama vladajućih”, smatra Orešković.

Prihvaćanje ovog novog tumačenja, kaže, moglo bi dovesti do blokade i usporavanja upravljanja u svih 576 lokalnih jedinica i do sprječavanja promjena. “Ovakvu blamažu i sramotu u radu Povjerenstva nisam očekivala", kazala je te poručila da ne brani Tomaševića nego zakon i pravnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo