MINISTRICA DALIĆ: / 'Je li Agrokor izdavao mjenice bez pokrića? Podatke bi trebao imati HNB i reagirati...'

Image
Foto: Screanshoot/N1
5.4.2017.
11:09
Screanshoot/N1
VOYO logo

Ministrica gospodarstva Martina Dalić komentirala je danas medijske napise po kojima je Agrokor izdavao mjenice bez pokrića.

"Znamo vezano za Agrokor da postoje dvije vrste mjenica, ali informacije su mahom derivirane iz javnog prostora. Vlada nema konkretne podatke koji su iznosi kojih mjenica, ne može ih ni imati. Postoje mjenice iza kojih se nalazi isporuka roba i usluga, a čini se da postoje i one iza kojih robe i usluge ne stoje. Ne možemo govoriti o definitivnim zaključcima, podatke bi trebala imati Hrvatska narodna banka i djelovati u slučaju da su informacije točne", kazala je Dalić, a prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U PROBLEMIMA I NAJVEĆI AGROKOROVI DOBAVLJAČI: Od jutros blokirani računi Francka i Agrofructusa!

Inače, ministrica je danas pred Odborom za gospodarstvo branila zakon Lex Agrokor. Prema njenim riječima, srce zakona je mogućnost da tvrtka koja se nalazi "iza zdida koji se stvara oko nje" može isplatiti dobavljače čime bi se omogućilo poslovanje tvrtke. Kako je navela, povjerenik bi uz suglasnost vjerovničkog vijeća uzeo kredit specifičnog pravnog statusa - najstarije tražbine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj kredit bi se isplaćivao prvi, prije svih ostalih tražbina i to iz redovitog poslovanja. Ovakva mogućnost uzimanja kredita je rješenje koje postoje u članicama EU i šire. Rezultat rada povjerenika trebala bi biti nagodba, sklopljena nakon godinu dana, što se može produljiti za tri mjeseca. Nagodbu bi izglasani vjerovnici, odnosno 66,66 posto glasova pojedine klase vjerovnika.

Povjerenik bi preuzeo fukcije skupštine, nadzornog i upravnog odbora. On ima svoje zamjenike koje na prijedlog vlade imenuje sud. Sud bi, prema stanju u knjigama, imenovao privremeno vjerovničko vijeće, a nakon utvrđivanja stvarnog stana formiralo bi se i stalno vjerovničko vijeće", kazala je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo