manufaktura 3D printanja / Dali otkaze i ušteđevinu uložili u vlastiti posao: 'Možemo napraviti nešto što ne postoji nigdje'

Nema što ne printaju - kupci im tako dolaze s narudžbama privjesaka za ključeve i likova iz filmova pa do kućišta za televizore

9.2.2019.
7:00
VOYO logo

Stanovnici popularno zvanih "limenki" u Novom Zagrebu vjerojatno nisu mogli ni sanjati da će dobiti interesantne susjede i malu manufakturu 3D printanja. "A ono kao što ima frizeraj okolo i svašta po limenkama, to je nekakva rutina. Tu su bili nekakvi vodoinstalateri, imali su nekakvu radionu. Tu je još uvijek rupa. Tu je davno prije kad se zgrada izgradila bio vešeraj", priča nam Ivan Ormuž, suvlasnik tvrtke za 3D printanje.

U programu koji koriste najprije se nacrta željeni predmet, a potom se kroz printer on izrađuje izlijevanjem plastike, ali i posebne tekućine i praha. Kažu, ovo nije revolucija. U svijetu se 3D printaju kuće, mostovi, hrana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predmete nakon printanja obrađuju na razne načine

"Koristi se u svemu, od umjetničkih ovak stvari više što mi radimo, do medicine, najčešće u dentalnoj medicini, ali ima i u drugoj gdje se mogu radit kukovi zubala i slično. I u auto industriji je dosta jako", tvrdi Ivan.

Ali su oni posebni po tome što predmete nakon printanja još obrađuju na razne načine. Krenuli su iz studentske sobe, a danas posluju s četiri printera od kojih je svaki vrijedan oko 2 tisuće eura. 3D printanje sve je popularnije u svijetu, ali smatraju, u Hrvatskoj ljudi još ne znaju sve mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo napravit nešto ljudima što realno nema nigdje drugdje u svijetu i di oni mogu svoju ideju stvorit u realnost", priča Filip Ormuž, suvlasnik tvrtke za 3D printanje. Poput kombija koji su izradili i koji će poslužiti kao polica za gramofonske ploče. Trebalo im je mjesec i pol dana printanja, a sastavljen je od 40 dijelova. Kada ga obrade i pobojaju, koštat će oko 20 tisuća kuna.

Sasvim drugačija tehnologija

"Ljudima je to teško objasnit, znali su nam se javit tražit nas neke male stvari pa kad izletimo s cifrom im je to nebo i zemlja. Jer čim čuju printanje odmah vide papir kak se nešto printa po papiru, zapravo je skroz drukčija tehnologija", tvrdi Filip Ormuž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći nedostatak je sporost jer su slojevi koji se nanose tanji od 1 milimetra. Pa znaju proći sati i sati dok se oni nanižu u ovako nešto. Ali zato kada je gotovo, znate da imate nešto unikatno što se nigdje ne može kupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo